Reflektioner från mitt första år som indieförfattare

31 december 2023

Reflektioner från mitt första år som indieförfattare. 

God fortsättning, kära indieförfattarvänner!

Drygt ett år har passerat sedan jag tog steget och blev en indieförfattare, och vilket år det har varit. Från spänningen kring att släppa min första bok, Sprickan i fasaden, i december förra året, till den kontinuerliga resan av personlig och professionell utveckling som skrivandet innebär. 

I den här bloggposten vill jag dela med mig av höjdpunkterna, utmaningarna och lärdomarna från mitt första år i den spännande och ibland oförutsägbara världen som indieförfattare.

Beslutet att bli indieförfattare

Det var med en blandning av nervositet och entusiasm jag startade eget förlag för att ge ut Sprickan i fasaden. Själva beslutet att starta eget förlag tog jag egentligen långt tidigare, innan boken ens var klar. Att vara indieförfattare innebär en möjlighet att direkt nå ut till läsare och ha full kreativ kontroll, men också ansvaret för allt från redigering till marknadsföring. Se gärna den här tidigare bloggposten om de fördelar jag ser med indieförfattarskapet.

Mitt skrivår 2023

Viktiga milstolpar under året

Året kickstartade i januari med lanseringen Podden Trycksvärta – en skrivpodd som jag driver tillsammans med Anna Samuelsson. I februari kom Sprickan i fasaden som ljudbok, utgiven av Saga Egmont. Det fina med att vara indieförfattare är att man kan välja per format och bok hur utgivning ska ske. För ljudboken av Sprickan i fasaden passade det mig perfekt att någon annan tog hand om allt, så jag var jätteglad att Saga Egmont ville ge ut den.

Samtidigt arbetade jag redan på uppföljaren Brickan i spelet. Mer om skrivprocessen med andra boken kan du läsa här. Precis som förväntat var det mycket lättare, både att skriva och ge ut den andra boken. Jag pratar mer om det i avsnitt 21 av Podden Trycksvärta, då vi hade releasespecial.

När Brickan i spelet var iväg hos lektör så passade jag på att färdigställa kortromanen Glimmerdjup. Det är en novell, eller en kort roman (beroende på hur man definierar cirka 19000 ord). Från början var det tänkt att den endast skulle vara tillgänglig som en läsarmagnet (engelskans reader magnet) för dem som vill signa upp sig på mitt nyhetsbrev, men sedan ändrade jag mig och gjorde den tillgänglig även i andra kanaler. Boken är en prolog till Nepalsviten och fungerar som ett smakprov på trilogin. Det blev även en chans för mig att verkligen spika lite av huvudpersonen Emelies bakgrund.

 

Mina böcker

Nepalsviten:

Sprickan i fasaden (2022)

Brickan i spelet (2023)

Tredje och sista delen planeras till vår/sommar 2024


Glimmerdjup (2023)

Jul på Sägenevik – Storm vid julbordet (2023)


Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?

Prenumerera på nyhetsbrevet och följ mig på sociala medier

I min webshop Hanna Wesslén Books (Shopify) kan du beställa mina böcker fraktfritt.

Egen webbutik

Något som har varit på min att-göra-lista ända sedan början av året är att skapa en egen webbutik. Till en början hade jag funderingar på att göra den till en del av min websida, med hjälp av en plugin, men efter noggrann utvärdering föll valet istället på Shopify, något jag är otroligt nöjd med.

I oktober lanserades äntligen Hanna Wesslén Books. Den är byggd med enklast möjliga prenumeration och kostar således inte mycket per månad. Det enkla alternativet medför att jag inte kan anpassa layouten särskilt mycket, men det passar för närvarande fint. Jag älskar webbutiken och blir så glad varje gång det nu välbekanta mejlet med en ny försäljning dyker upp i inkorgen! Efter att ha haft sidan i drygt två månader kan jag konstatera att den redan lönar sig, både i form av tidsbesparingar och i form av intäkter.

NanoWrimo och årets sista boksläpp

  1. Efter lanseringen av Brickan i spelet i oktober kastade jag mig in i NaNoWriMo och sista delen i Nepalsviten. Det stör mig att jag ännu inte har titeln klar, men det får bli en uppgift att lösa i början av 2024. Jag är nu ungefär halvvägs med den boken och målsättningen är att lansera den innan sommaren.

    Sista boksläppet för i år blev kortromanen Jul på Sägenevik – Storm vid julbordet, som avslutade året på ett festligt sätt. Den här gången har jag även spelat in den som egeninläst ljudbok. 

  2. En elak influensa i början av december försenade lanseringen och ljudboken kom inte ut förrän efter jul, närmare bestämt den 29 december! Inte helt optimalt, men jag märker att det är många som uppskattar julböcker under december. Tanken är att släppa en Jul på Sägenevik varje år, men till nästa år ska jag se till att ha den klar i lite bättre tid inför högtiden.

  3. Att läsa in ljudboken var fantastiskt roligt. Över förväntan. Jag kommer definitivt att läsa in fler ljudböcker framöver!

Utmaningar under första året som indieförfattare

Inget första år är utan sina utmaningar. Att navigera i den komplexa världen av e-boksformat, tryckmetoder, och att bygga en läsarbas från grunden kräver tålamod och uthållighet.

Jag tror att många har för höga förväntningar på första året. Därmed försökte jag sätta rimliga förväntningar. Kanske är det en anledning till att jag känner mig mer än nöjd med detta första år. Det har överträffat mina förväntningar, både i form av försäljning och uppskattning från läsare!

Precis som väntat är det inte lätt att nå ut som ny författare, och indieförfattare i synnerhet. I Sverige är det fortfarande inte särskilt vanligt att man väljer den vägen som sitt förstahandsval. Det finns därmed de som ser det som ett sistahandsalternativ om inget ”riktigt” förlag vill ge ut boken.

Så ser inte jag på det! Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få bestämma själv, att få ha kontroll över vad som händer med mina manus, och framför allt – en möjlighet att i allt högre grad tjäna pengar på skrivandet. Jag vet inte hur många gånger jag har hört att det inte går, men jag vägrar att hålla med. Det här första året har stärkt mig i den övertygelsen. Det går. Det kräver bara tålamod, uthållighet, affärsmannaskap och lite j*vlar anamma! Och förstås den lilla detaljen – att skriva, skriva, skriva riktigt bra böcker!

Lärdomar från första året som indieförfattare

Det största jag tar med mig från det första året som indieförfattare är hur varje steg i processen är en chans att lära sig något nytt. Det som kändes svårt och omöjligt för ett år sedan är lätt idag. Nu är det nya saker som är svåra. Men de kommer kanske kännas lätta om ett år.

När jag skrev Brickan i spelet såg jag till att ha ett ordentligt synopsis, vilket förkortade skrivprocessen med ungefär två år. Till sista delen i Nepalsviten har jag fokuserat på att ha bättre utkast för varje kapitel. Det har fungerat bra, tror jag. Jag förväntar mig lite mindre korrigeringar i redigeringsfasen.

Eftersom jag deltog i NaNoWriMo kastade jag mig in i skrivandet innan synopsis var helt klart. Ville komma igång så jag kunde delta i NaNo och dessutom testa det skrivråd som jag plockat upp någonstans – att inte överarbeta synopsis. Det visade sig vara ett misstag. Eller, jag ångrar inte att jag var med i NaNo eftersom jag fick så mycket skrivet, men sedan tog det lite stopp. Jag har lärt mig att jag inte klarar en komplex historia som tredje delen av Nepalsviten utan ett ordentligt synopsis. I december har det därför inte blivit många ord skrivna på det manuset. Var tvungen att ta ett steg tillbaka och se över kapitel för kapitel. Jag vill inte hamna i samma situation som med första boken, då jag var tvungen att ta bort stora delar som spretade åt fel håll.

 

Marknadsföring

En annan lärdom, som jag egentligen kunde ha pekat ut redan för ett år sedan, är det här med marknadsföring.

En bok säljer sig inte själv.

Nyligen träffade jag på en person jag känner. Hen frågade:

”När kommer din nya bok ut?” och syftade då på Brickan i spelet.

”Den kom för över en månad sen”, svarade jag och undrade hur personen hade kunnat missa alla inlägg om boksläppet. Jag tyckte att jag hade tjatat sönder mina sociala kanaler om detta.

”Jaha, jag har inte sett något inlägg om det”, blev svaret.

Vet inte riktigt vad jag ska dra för lärdomar av detta, men slutsatsen blir att komma ihåg att alla inlägg visas inte i alla vänners och följares flöden. Alla ser inte inläggen som dyker upp i flödet och bara för att jag har lagt upp flera olika poster om en ny bok betyder det inte att alla har sett det. Det är inte heller säkert att vi kommer ihåg sådant vi sett, en bild som fladdrar förbi någonstans. Nej, det krävs en hel del för att nå fram genom bruset.

Under 2023 har jag börjat arbeta mer strukturerat med marknadsföring, men det är definitivt ett område för vidare utveckling.

Det mest framgångsrika för min del har varit marknader och att bygga en e-postlista. Jag har tassat lite kring annonsering via Meta, men utan större framgång. Inte oväntat så måste man faktiskt tänka till kring hur man lägger upp annonskampanjerna, och det har jag inte gjort. Det blir ett projekt för 2024.

 

Skrivvänner

Sist men inte minst… Första året som indieförfattare har lärt mig vikten av att ha skrivvänner.

Vänner är alltid viktiga, men som stöd i skrivandet är det fantastiskt med vänner som delar samma intresse. Det finns en gräns för hur mycket din familj och dina ”vanliga” kompisar orkar lyssna och diskutera kring ditt manus och dina utmaningar i skrivprocessen. Då behöver du andra skrivnördar omkring dig. Personer som gärna diskuterar dramaturgi och ordval. Likasinnade som känner igen sig i den berg-och-dalbana som man ofta går igenom i skrivprocessen. Jag är mycket tacksam över de nya, skrivintresserade vänner jag har fått under det senaste 1,5 åren!

Vill du lära dig mer om att starta eget förlag och ge ut dina egna eller andras böcker?

kurs i bokutgivning och förlagskunskap hos JW Förlag*.

Jag gick kursen hösten 2022 och kan varmt rekommendera den.

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

Avslutningsvis

När jag nu ser framåt mot ett nytt år som indieförfattare, är jag fylld av hopp, entusiasm och nya idéer. Mina mål är att fortsätta växa, att utforska nya genrer och berättelser, och att dela med mig av vad jag lärt mig till andra som går samma väg.

Till alla er andra indieförfattare där ute, oavsett var ni är i er resa – fortsätt skriva, drömma och dela era historier med världen.

För att inte missa några bloggposter, tips eller berättelser från mitt skrivbord, se till att signa upp på mitt nyhetsbrev. Som prenumerant får du inte bara de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg, utan även exklusiv tillgång till material, erbjudanden och inblickar som inte delas någon annanstans. Anslut dig till mitt community av läsare och författare idag, och låt oss tillsammans fortsätta att inspirera, skapa och drömma stort.

I nästa inlägg kommer jag dela med mig av mina planer för 2024.

Signa upp dig för nyhetsbrevet här.

 

Jag önskar dig ett gott nytt år!

Reflektioner från mitt första år som indieförfattare
Arkiv

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

*I samarbete med JW Förlag. Ange att du hittade kursen via mig om du har haft nytta av bloggen och vill stötta mitt arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *