Från marknad till manus:

Mina lärdomar från andra bokutgivningen och en checklista för indieförfattare

20 oktober 2023

Att själv ge ut sin bok kan kännas överväldigande, men med rätt verktyg och resurser kan egenutgivning vara otroligt givande. I det här inlägget delar jag med mig av min egen författarresa som indieförfattare med eget förlag och erbjuder en checklista som kan hjälpa dig att navigera i utgivningsdjungeln.

Från manus till marknad: Mina lärdomar från andra boken och en checklista för indieförfattare

Min författarresa: Från nybörjare till indieförfattare med eget förlag

Min resa som författare började med passion för berättelser och en dröm om att skriva böcker och nå ut till läsare. För bara två år sedan verkade den drömmen fortfarande avlägsen och ibland måste jag nästan nypa mig i armen när jag ser hur långt jag har kommit på den här tiden.

Under resan har jag förstås stött på flera hinder och klurigheter, som att hitta rätt distributionskanaler, samarbetspartners och marknadsföringsplattformar. Men genom uthållighet, utbildning och en hel del research tar jag mig framåt, ett steg i taget. Du kan också göra det, om du vill!

Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?

Prenumerera på nyhetsbrevet och följ mig på sociala medier

I min webshop Hanna Wesslén Books (Shopify) kan du beställa mina böcker fraktfritt.

Några milstolpar så här långt

 • I början av 2020 (ungefär): Påbörjade manuset till det som blev min debutroman Sprickan i fasaden. Jag skrev från början i Google docs.
 • Mars 2020 (ungefär): Hittade podden The Creative Penn och började lyssna dagligen på den. Det är fortfarande min favorit och jag lyssnar på den varje vecka. Har även köpt böcker om skrivande och skrivkurs av samma författare.
 • Sommaren 2020: Skaffade skrivprogrammet Scrivener som jag fortfarande använder för att skriva manus i.
 • Hösten 2021: Startade eget företag.
 • Våren 2022: Skrev klart råmanuset till Sprickan i fasaden. Fick kontakt med Manuslejonet Linda Vestergren och skickade manuset till henne för ett lektörsutlåtande.
 • Sommar 2022: Startade hemsidan The Swedish Indie Author som är föregångaren till den här sidan.
 • Sommar 2022: Tog kontakt med Mia Fallby för omslagsdesign till boken.
 • Hösten 2022: Gjorde sättningen av inlagan till Sprickan i fasaden i Atticus. Tecknade distributionsavtal och tog kontakt med tryckerier. Ordnade min författarhemsida hannawesslen.se
 • Hösten 2022: Gick kursen Bokutgivning och förlagskunskap hos JW Förlag. Kan varmt rekommendera kursen till dig som är intresserad av att starta ett eget förlag. Kursen gav mig de resurser och den kunskap jag behövde för att känna mig trygg i utgivningsprocessen. Dessutom gav den ett bra nätverk och nya vänner på köpet. Om du anger att jag har tipsat dig om kursen får jag en liten affiliateintäkt utan att det kostar dig något extra.
 • December 2022: Boksläpp av Sprickan i fasaden (tryckt bok och e-bok), utgiven av mitt förlag (Haweby förlag).
 • December 2022: Påbörjade manuset till uppföljaren Brickan i spelet.
 • Januari 2023: Startade Podden Trycksvärta tillsammans med författarkollegan Anna Samuelsson. Trycksvärta är en skrivpodd med inriktning mot indieförfattarskap och egenutgivning. Första avsnittet sändes den 3 januari 2023. Vi sänder nya avsnitt varannan tisdag.
 • Februari 2023: Boksläpp av Sprickan i fasaden som ljudbok, traditionellt utgiven av Saga Egmont.
 • April 2023: Klar med råmanuset till Brickan i spelet och skickade det till lektör.
 • Sommar 2023: Beställde omslag till Brickan i spelet. Tog in offert från tryckeriet.
 • September 2023: Klar med redigeringen av manuset och gjorde sättningen av inlagan.
 • Oktober 2023: Tryck och boksläpp av Brickan i spelet.

Skrivprocessen för indieförfattare: Organisering och planering

Att hålla sig organiserad är nyckeln till framgång. För mig innebär detta att ha en tydlig tidsplan, regelbundna skrivsessioner och en ständigt uppdaterad plan för mitt skrivande och förlagets utveckling.

Ett tips är att investera i ett bra skrivprogram som hjälper dig att hålla koll på ditt manus. Jag använder som sagt Scrivener där jag samlar all research, beskrivning av karaktärer och annat som hör till manuset. Det enda som jag håller utanför är en tidsplan och kort synopsis med varje kapitel i Excel. Kanske borde jag ha även detta i programmet, men jag giller överblicken i Excel.

I arbetet med min första bok kunde det gå långe perioder utan att jag skrev något på manuset. Det är inget jag rekommenderar. Ju längre tid det går mellan varje skrivpass, desto svårare att plocka upp tråden, enligt min mening. Nu för tiden försöker jag skriva varje dag, helst tidigt på morgonen innan livet kommer emellan.

En av fördelarna med att vara indieförfattare är att du bestämmer tidsplan och skrivprocess helt själv. Hur många vändor ska manuset gå till lektör/redaktör/korrektur/testläsare – det är upp till dig. Jag tyckte i början att det var svårt att veta när manuset var klart för tryck. Det tycker jag fortfarande egentligen. Men någonstans när man aldrig någonsin vill titta på det igen, när man har varit genom det så många gånger att det inte går mer. Då börjar man närma sig. Till slut måste man bara släppa taget och bestämma att det är klart. För mig hjälper det att ha en deadline, ett tryckdatum som närmar sig. Annars kanske jag aldrig skulle bli klar.

Vill du lära dig mer om att starta eget förlag och ge ut dina egna eller andras böcker?

kurs i bokutgivning och förlagskunskap hos JW Förlag*.

Jag gick kursen hösten 2022 och kan varmt rekommendera den.

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

Mina böcker

Nepalsviten:

Sprickan i fasaden (2022)

Brickan i spelet (2023)

Tredje och sista delen planeras till vår/sommar 2024

Utgivningsprocessen: Från manus till tryckt bok

Efter att ha slutfört mitt manus följde en annan utmaning: att omvandla det till en fysisk bok. Detta involverade steg som korrekturläsning, formgivning och val av tryckeri. Jag rekommenderar att noga överväga digital publicering, eftersom e-böcker kan nå en bred publik utan stora tryckkostnader.

För dig som är intresserad av att dyka djupare in i egenutgivningens värld har jag sammanställt en checklista för bokutgivning som du kan ladda ner gratis här. Det är min förhoppning att detta verktyg kommer att hjälpa andra författare att framgångsrikt ge ut en bok på eget förlag.

Jag ser fram emot att höra om dina erfarenheter och utmaningar. Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller skicka mig ett mail!

Workbook, checklista framsida
Klicka på bilden för att ladda ner checklistan via Bookfunnel som epub eller pdf. Den går även att läsa direkt i webläsaren.
Arkiv

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

*I samarbete med JW Förlag. Ange att du hittade kursen via mig om du har haft nytta av bloggen och vill stötta mitt arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *