Det svåra är att dyka upp - Morgonrutiner för kreativitet

Det svåra är att dyka upp

24 april 2024

Morgonrutiner för kreativitet.

Min övertygelse är nyckeln till produktivitet är att vara konsekvent. Inspirerad bland annat av böckerna ”Lev Kreativt” (se förra bloggposten) och ”The 5 AM Club” har jag utvecklat en morgonrutin som kickstartar min kreativitet och får orden att flöda. Nåja, de flesta morgnar i alla fall. Ibland känns det lika omöjligt att ta sig ur sängen tidigt som att bestiga Mount Everest, men oftast lyckas jag, så länge jag håller mig till rutinen.

Yoga och Morgonsidorna

Ett av de bästa verktygen jag har anammat från ”Lev Kreativt” är morgonsidorna. En optimal morgon, direkt efter att jag stigit upp klockan 5, tillbringar jag de första 10 till 15 minuterna med att göra yoga, vilket hjälper till att väcka kroppen och sinnet. Slarvar jag med detta märks det ganska snart i form av stelhet i kroppen, ont i nacke eller rygg och andra diverse krämpor som dyker upp.

Sedan sätter jag mig med en kopp kaffe i favoritfåtöljen och fyller tre sidor med oredigerad, strömmande flödesskrivning. Detta rensar hjärnan från tankar kring gårdagen och dagens bekymmer, och skapar utrymme för ny kreativitet.

Att skapa en stödjande miljö

Mitt skrivutrymme är vid köksbordet, där ljuset är bra och jag kan sprida ut mina anteckningar och datorn. Jag ser till att området är välkomnande och städat för skrivandet, vilket gör det enkelt att dyka in i skrivprocessen varje morgon. Den fysiska platsen hjälper till att mentalt förbereda mig för att skriva.

Helst hade jag haft en skrivhörna bara för skrivande, men köksbordet fungerar bra eftersom jag aldrig sitter där med annat arbete.

Schema och frekvens - När och hur ofta jag skriver

Efter morgonsidorna fyller jag på med mer kaffe och övergår direkt till att skriva ungefär 1000 ord. Jag planerar i förväg vilket kapitel jag ska arbeta på – antingen i början av veckan eller vid starten av varje manus – så när jag sätter mig för att skriva finns det ingen tvekan om vad som behöver göras.

Ibland använder jag Pomodoro-tekniken för att hålla fokus, även om jag ibland glömmer bort det och bara fortsätter skriva.

Varför är det då viktigt att skriva varje dag? Varför inte hellre arbete i bulk och skriva sex-sju timmar i rad en dag och sedan göra annat i några dagar? Det är naturligtvis olika för olika människor, men för mig fungerar inte detta särskilt bra. Även om jag till viss del kan styra mitt schema och skulle kunna få ihop det rent tidsmässigt, så är det svårt för mig att arbeta fokuserat och kreativt under så långa pass, åtminstone om det gäller ett skönlitterärt manus.

I boken Lev kreativt så förklaras detta fenomen med att man kan tänka att det finns en sak man kan göra för sin kreativitet varje dag. Efter att man har levererat en kreativ output behöver sinnet arbeta med någon annan typ av uppgift. Av den anledningen brukar jag skriva ett eller två kapitel på morgonen.

Därefter gör jag annat, till exempel administration, marknadsföring eller konsultarbete. Sådana uppgifter, som inte kräver samma kreativa fokus kan jag däremot med fördel klumpa ihop och göra i bulk. Till exempel är det effektivt och genomförbarbart att planera en veckas inlägg till sociala medier, eller liknande, i ett svep.

Avslutningsvis

Det svåra är ofta inte att skriva, utan att dyka upp vid datorn och börja. Min morgonrutin är utformad för att göra detta så enkelt och automatiskt som möjligt, och att bibehålla denna rutin har varit avgörande för min produktivitet. Jag hoppas att mina erfarenheter kan inspirera dig att hitta och finjustera de skrivrutiner som fungerar bäst för just dig.

 

Hur ser dina skrivrutiner ut? Har du några speciella ritualer som hjälper dig att vara kreativ? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan eller hör av dig och berätta!

Mina böcker

Nepalsviten:

Sprickan i fasaden (2022)

Brickan i spelet (2023)

Tredje och sista delen släpps i augusti 2024

 

Glimmerdjup (2023)

Jul på Sägenevik – Storm vid julbordet (2023)

 

Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?

Prenumerera på nyhetsbrevet och följ mig på sociala medier

I min webshop Hanna Wesslén Books (Shopify) kan du beställa mina böcker fraktfritt.

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *