Är det värt att anlita en lektör?

Är det värt att anlita en lektör?

10 april 2024

Är det värt att anlita en lektör? En komplett guide.

Att navigera i världen som indieförfattare är en resa fylld av, inte alltid enkla, beslut. Ett av de större besluten är om man ska anlita en lektör. Denna fråga och dess många aspekter utforskar författaren Anna Samuelsson och jag i Podden Trycksvärta, avsnitt 30.

Vad är en lektör och vad gör hen?

En lektör är en professionell läsare som erbjuder konstruktiv feedback på ditt manuskript. De fokuserar på element som karaktärsutveckling, handling, dialog och mycket mer, beroende på vilken typ av lektörstjänst du väljer.

En bild som illustrerar en före-och-efter scen av den kreativa processen, symboliserad.

Fördelar med att anlita en lektör

Att investera i lektörtjänster kan lyfta ditt manus till nästa nivå. En lektör kan identifiera svagheter som du kanske inte ser och föreslå förbättringar som gör din berättelse mer engagerande och professionell.

När i skrivprocessen ska du anlita en lektör?

Den bästa tidpunkten att anlita en lektör är när du har en polerad version av ditt manuskript, men innan du är helt redo för publicering. Det ger dig utrymme att göra ändringar baserade på den feedback du får.

Hur hittar du rätt lektör för ditt manus?

Att hitta rätt lektör kräver viss research. Leta efter någon med erfarenhet inom din genre och med positiva referenser från tidigare klienter. Tveka inte att ställa frågor för att se om hens feedbackstil passar dig. Se till att hålla en god ton och tänk på att detta är ett samarbete som i bästa fall kan hålla i många år. Ett tips är att söka på Litterära konsulter, de har kvalitetssäkring av sina medlemmar och jag har mycket goda erfarenheter av att arbeta med Linda Vestergren (manuslejonet.se) som är medlem där.

Ett annat tips är att be om rekommendationer i författarforum på Facebook eller Instagram.

Kostnaden för att anlita en lektör: En investering i din framgång

Priset för en lektör varierar, men kom ihåg att detta är en investering i din boks framtid. Ett starkare, mer polerat manus kan leda till bättre försäljning och fler positiva recensioner om du är indieförfattare. Om du vill skicka ditt manus till traditionella förlag så ökar det troligtvis dina chanser att bli antagen.

De flesta lektörer är transparenta i sin prissättning och anger pris per ord, och eventuell startavgift på sin hemsida.

Mina böcker

Nepalsviten:

Sprickan i fasaden (2022)

Brickan i spelet (2023)

Tredje och sista delen släpps i augusti 2024

 

Glimmerdjup (2023)

Jul på Sägenevik – Storm vid julbordet (2023)

 

Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?

Prenumerera på nyhetsbrevet och följ mig på sociala medier

I min webshop Hanna Wesslén Books (Shopify) kan du beställa mina böcker fraktfritt.

Skillnad mellan testläsare och lektör

När jag pratar om att förbättra och finslipa våra manuskript, är både lektörers och testläsares bidrag ovärderliga, men ofta av olika skäl.

Testläsare, inte sällan vänner, familj eller medförfattare, erbjuder värdefull feedback från en läsares perspektiv. De kan peka på delar som de älskar, vad som inte fungerar för dem, och om något är förvirrande eller otydligt. Denna typ av feedback är guld värd eftersom den ger en direkt inblick i läsarens upplevelse av ditt arbete.

Lektörer, å andra sidan, erbjuder en professionell och mer objektiv bedömning av ditt manuskript. De ser inte bara till läsarupplevelsen utan också till skrivtekniska aspekter, struktur, karaktärsutveckling och mycket mer. En lektörs feedback är ofta mer detaljerad och omfattande, med konkreta förslag på förbättringar.

Att engagera både testläsare och en lektör är inte bara ett bra alternativ utan ett ideal. Testläsare kan ge dig första intrycket av din berättelse, medan en lektör kan hjälpa dig att finslipa detaljerna och stärka ditt manuskript inför publicering. Tillsammans erbjuder de ett 360-graders perspektiv på ditt arbete, vilket maximerar chansen att din bok når sin fulla potential.

Har du turen att hitta en riktigt erfaren och vass testläsare kan detta vara ett budgetalternativ till att anlita en lektör. Min erfarenhet är att det är mycket stor skillnad mellan testläsare och testläsare. Medan några enstaka ger kommentarer som liknar en lektörs feedback, ger andra mest påpekande om några stavfel. Du måste själv avgöra vad just ditt aktuella manus behöver.  

Personliga erfarenheter och resultat

Från min egen resa kan jag säga att anlita en lektör var en av de bästa investeringarna jag gjort för mina böcker Sprickan i fasaden och uppföljaren Brickan i spelet. Feedbacken jag fick hjälpte inte bara till att förbättra det aktuella manuset, utan har också gjort mig till en bättre författare på lång sikt. Det är som den bästa av skrivkurser och jag tror att jag har lärt mig mer genom lektörsgenomgångarna än vad jag kunde ha gjort på någon kurs.

Samtidigt så har jag ett vinstintresse i min bokutgivning och jag kan inte lägga hur mycket pengar som helst på lektörsläsning och redigering. Kalkylen måste gå ihop och jag hittar en balans som passar mig, min budget och mina planer för det aktuella manuset.

Lyssna på podden trycksvärta avsnitt 30

För mer djupgående diskussioner kring att anlita en lektör, missa inte vårt senaste poddavsnitt i Podden Trycksvärta (avsnitt 30). Vi delar både personliga erfarenheter och råd från lektören Linda Vestergren.

Avslutningsvis

Sammanfattningsvis är att anlita en lektör en värdefull del av publiceringsprocessen för många indieförfattare. Det ger en möjlighet till professionell feedback som kan vara avgörande för bokens framgång. Att ta detta steg visar också att du är seriös med ditt skrivande och engagerad i att få din bok så bra den kan bli.

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter eller funderingar kring att anlita lektörer. Har det förändrat ditt skrivande eller din publiceringsprocess? Berätta för i kommentarerna eller skicka ett mejl!

 

Vill du lära dig mer om att starta eget förlag och ge ut dina egna eller andras böcker?

kurs i bokutgivning och förlagskunskap hos JW Förlag*.

Jag gick kursen hösten 2022 och kan varmt rekommendera den.

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

Arkiv

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

Är det värt att anlita en lektör?

*Kursen rekommenderas i samarbete med JW Förlag. Ange att du hittade kursen via mig om du har haft nytta av bloggen och vill stötta mitt arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *