Lev Kreativt - En inspirerande bok för att återupptäcka kreativiteten

Lev kreativt

24 april 2024

Lev kreativt: En inspirerande bok för att återupptäcka din kreativitet.

I en värld där logik ofta premieras framför kreativitet, är boken ”Lev kreativt” av Julia Cameron som en frisk fläkt. Den utkom första gången 1992 och har omarbetats sedan dess. Jag har läst den på svenska med förord från 2017. Fick jag chansen skulle jag hellre läsa den på originalspråket engelska. Min känsla är att vissa meningar och stycken helt enkelt inte gör sig lika bra på svenska.

Boken utforskar kreativitet som ett levande väsen inom oss alla, som bara väntar på att bli uppväckt och omfamnad. I den här bloggposten delar jag med mig av mina tankar om boken och de praktiska delar jag kommer att införliva i mitt dagliga liv.

Vad handlar boken om?

Boken riktar sig inte endast till författare eller aspirerande författare utan till alla som har någon form av kreativa eller konstnärliga sidor. Det främsta jag tar med mig är känslan från boken, en inspirerande och peppande känsla att det är okej att lägga tid på skapande, att det finns ett värde i att odla sin kreativitet.

Innehållet är uppbyggt i kapitel där varje kapitel symboliserar en vecka. Tanken är att man ska gå igenom ett kapitel i veckan och göra tillhörande övningar under den veckan. Jag har inte varit riktigt så metodisk utan läste boken snabbare än de 12 veckorna som kapitlen går igenom.

I de tidiga kapitlen bjuder boken på övningar för att frigöra blockeringar och hitta tillbaka till kreativiteten. Två konkreta övningar som jag har införlivat i mina vanliga veckor är morgonsidorna och konstnärsträffen.

Morgonsidorna - en daglig rening för sinnet

Morgonsidorna innebär att det första du gör på morgonen är att skriva 3 sidor text. Jag använder det ungefär som en dagbok där jag skriver ner allt möjligt. Reflektioner från gårdagen, planer för dagen och vad som rör sig i hjärnan för tillfället. Det är förunderligt hur bra det faktiskt fungerar och jag märker att jag har riktigt bra skrivpass direkt efter att jag lämnar morgonsidorna.

Konstnärsträffen - att dejta din kreativitet

Först blev jag lite orolig att konstnärsträffen innebar att man skulle hitta ett gäng konstnärer och träffa en gång i veckan. Hjälp jag har inte tid med det, tänkte jag. Men sedan insåg jag att det är precis tvärtom. Konstnärsträffen innebär att man ska sätta av ett par timmar i veckan och gå på en egen dejt, för att fylla på sin kreativa källa. Det här är svårare än det kanske låter till en början. Jag har inte lyckats genomföra den varje vecka. Svårigheten består i att prioritera de här ”träffarna”. Andra saker vill hela tiden in i kalendern och tränga undan konstnärsträffen. Det är lätt att tänka att den inte är tillräckligt viktig att lägga sin dyrbara tid på. Men jag tror verkligen på idén eftersom jag vet hur mycket inspiration jag kan hämta från ett museibesök, en film eller att bläddra bland böcker i biblioteket. Det kan såklart vara andra, mer galna träffar också, men det är ungefär den här typen av aktiviteter jag har lyckats ta mig för än så länge.

Kreativiteten som ett inre väsen

  • Bokens syn på kreativitet som ett nästan mytologiskt väsen som finns i oss alla är intressant och inspirerande.
  • Jag uppskattar verkligen att boken ger sin ”tillåtelse” att behandla kreativiteten som något viktigt, något som är värt att lägga tid och kraft på. Dessutom slår författaren fast hur viktigt det är att vi som vill ägna oss åt något kreativt måste ge oss själva utrymme att vara ensamma ibland. Detta var väldigt träffande och jag känner till hundra procent igen det. Jag vet att jag blir totalt blockerad om jag ständigt omges av andra människor och sitter i möten dagarna i ända. Kanske är det likadant för dig?
  • Författaren menar att den allra viktigaste lyxen vi kan ge oss själva är tidens lyx. Lyxen att vara fri från ett allt för pressat schema, som blockerar kreativiteten, och får även saker vi tycker om att göra att framstå som plikter och måsten.

 

Mina böcker

Nepalsviten:

Sprickan i fasaden (2022)

Brickan i spelet (2023)

Tredje och sista delen släpps i augusti 2024

 

Glimmerdjup (2023)

Jul på Sägenevik – Storm vid julbordet (2023)

 

Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?

Prenumerera på nyhetsbrevet och följ mig på sociala medier

I min webshop Hanna Wesslén Books (Shopify) kan du beställa mina böcker fraktfritt.

Avslutningsvis

”Lev Kreativt” är mer än bara en handbok; det är en inbjudan att se och närma sig kreativitet på ett djupare, mer personligt sätt. Författarens råd erbjuder både inspiration och praktiska metoder för att integrera kreativitet i vardagen. Oavsett om du är en konstnär som söker inspiration eller någon som önskar återuppliva sin kreativa anda, erbjuder denna bok värdefulla insikter och verktyg.

Det vore spännande att höra hur ni utvecklar kreativiteten. Använder ni liknande tekniker som morgonsidor eller konstnärsträffar? Dela gärna erfarenheter i kommentarerna!

Arkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *