Skrivande och bokutgivning 2024:
Mina mål

8 januari 2024

Målsättningar kring skrivande och bokutgivning 2024 – det har varit i mina tankar den senaste veckan medan jag har njutit av vintern här i Åre. Mellan åkningarna i backarna och stilla stunder i längdspåret, har jag funderat på året som kommer.

Dessutom, har jag reflekterat kring föregående års mål, som jag skrev om i den här bloggposten: Tillbakablick på skrivåret 2022 och planer för 2023

 

förra årets målsättningar kring skrivande och bokutgivning

Följaktligen har jag funderat. Hur gick det egentligen med de ambitioner jag satte upp för mig själv?

Ja, så här skrev jag då:

Under 2023 vill jag:

 • Skriva klart och publicera uppföljaren till Sprickan i fasaden. Check på den. Brickan i spelet blev klar och publicerades i oktober 2023.
 • Sända Podden Trycksvärta tillsammans med Anna Samuelsson varannan vecka. Japp, vi har poddat varannan vecka under vårterminen och höstterminen. Lite sommarlov unnade vi oss.
 • Få ordning på bloggen och färdigställa de inlägg som jag har påbörjat samt underhålla den löpande. Hm, nja. Det finns fortfarande mer att jobba på kring bloggen. Målsättningen är att lägga ut med jämna mellanrum och under 2023 blev det definitivt ojämna mellanrum.
 • Publicera novellen som är i princip klar. Ja, faktiskt. Glimmerdjup blev färdigställd och publicerad under 2023.
 • Läsa fler böcker än 2022 och notera vilka jag har läst. Jag tror att jag lyckades med detta, även om det blev färre än jag hade tänkt. Under 2023 började jag använda Goodreads för att hålla reda på vilka jag har läst, betygsätta och ibland skriva en kort recension.
 • Prioritera min tid på ett bra sätt så att jag både hinner med ovanstående och att vara närvarande med familjen och ta hand om hälsan. Ja, vad ska jag säga om detta? Tycker nog att det gick hyfsat, även om det självklart skulle kunnat vara ännu bättre.
Skrivmål för 2024

Reflektion kring förra årets målsättningar kring skrivande och bokutgivning

Reflektionen över det gångna året väcker faktiskt en känsla av stolthet inom mig. Överraskande nog kan jag checka av de flesta punkterna på förra årets lista. Det är en liten triumf i sig, eftersom jag ofta upplever att jag ligger lite efter i mina planer.

Men tydligen lyckades jag sätta upp rimliga årsmål, trots att jag sällan lyckas sätta upp rimliga mål för en enskild dag, eller en enskild vecka.

Nu när en vecka av 2024 redan har tickat iväg, känner jag att det är hög tid att formulera och dela mina mål för året. Den här gången väljer jag att kategorisera dem i olika områden för en tydligare översikt och hantering. Att skriva ner och dela dessa mål fungerar inte bara som en påminnelse för mig själv, utan också som en mild form av press. Det håller mig ansvarig och motiverad att fortsätta framåt.  

Målsättning kring skrivande och bokutgivning

Mål kring skrivande 2024

 • Skriva klart tredje och sista delen i Nepalsviten.
 • Arbeta med och färdigställa en annan bok, som jag satte upp stolpar till i somras. Ett roligt projekt inom genren spännings-feelgood. Om det nu finns en sådan genre…
 • Skriva en ny Jul på Sägenevik, och bli klar med den lite tidigare än förra gången, så att den kan komma ut i början av december.
 • Arbeta på ett projekt kring en fackbok. Förhoppningsvis kan även denna bli klar under året.
 • Skriva fler bloggposter och nyhetsbrev än 2023. Helst med jämna mellanrum.
 • Fortsätta sända Podden Trycksvärta med Anna Samuelsson varannan vecka.

Mina böcker

Nepalsviten:

Sprickan i fasaden (2022)

Brickan i spelet (2023)

Tredje och sista delen planeras till vår/sommar 2024


Glimmerdjup (2023)

Jul på Sägenevik – Storm vid julbordet (2023)


Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?

Prenumerera på nyhetsbrevet och följ mig på sociala medier

I min webshop Hanna Wesslén Books (Shopify) kan du beställa mina böcker fraktfritt.

Mål kring bokutgivning 2024

 • Att Glimmerdjup och Brickan i spelet samt den tredje delen av Nepalsviten ska komma ut som ljudböcker under året.
 • Bli bättre på marknadsföring av mina böcker, bland annat genom att lära mig mer om annonsering.
 • Genomföra minst två försäljningsevent per månad.
 • Öka mina intäkter från böcker och bokutgivningstjänster med 50%, jämfört med 2023.

Mål kring läsande och kunskapsutveckling 2024

 • Läsa 50 böcker. Det är fler än 2023, men egentligen inte orimligt. En bok i veckan.
 • Genomföra en del kurser som jag har införskaffat under 2023. Kurserna avser skrivande, bokutgivning och design.

Mål kring familj, hälsa och annat

 • Fortsätta yoga och meditera varje dag. Kan vara 5 minuter eller 50 minuter, huvudsaken är att göra något.
 • Ta rött bälte i karate
 • Gå 10 000 steg dagligen. Jag vet att jag inte kommer göra det varje dag, men det är ett bra riktmärke.
 • Njuta av roliga saker med familj och vänner. Inte stressa. Inte oroa mig.

Avslutningsvis...

I slutändan kanske inte de specifika målen vi sätter upp är det viktigaste. Det är snarare de goda vanorna, rutinerna och strategierna för skrivandet som verkligen spelar roll för vår framgång.

För egen del har jag för avsikt att fortsätta dyka upp vid skrivbordet för en daglig skrivsession. Det är en skrivrutin som har blivit en grundläggande del av mitt skrivande och i mitt författarskap.

Kanske är din situation annorlunda. Kanske har du inte möjlighet, eller önskan, att skriva varje dag. 

Dessutom, kanske det är så att du föredrar längre, mer intensiva skrivpass då och då. Och det är helt okej. Det viktiga är att hitta en skrivrutin som fungerar för dig, som gör att ditt manus stadigt växer och inte lämnas orört i månader.

Följaktligen är jag nyfiken: Vad är dina mål kring skrivande och bokutgivning för 2024? Att dela våra ambitioner kan vara ett kraftfullt sätt att inspirera och motivera varandra. Dela gärna dina tankar och planer!

Slutligen önskar jag dig all framgång och skrivlycka under det nya året.

Vill du lära dig mer om att starta eget förlag och ge ut dina egna eller andras böcker?

kurs i bokutgivning och förlagskunskap hos JW Förlag*.

Jag gick kursen hösten 2022 och kan varmt rekommendera den.

Arkiv

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

*I samarbete med JW Förlag. Ange att du hittade kursen via mig om du har haft nytta av bloggen och vill stötta mitt arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *