Förenkla ditt manusarbete

SÅ SYNKAR DU SCRIVENER MELLAN ENHETER

Mina böcker

Nepalsviten:

Sprickan i fasaden (2022)

Brickan i spelet (2023)

Tredje och sista delen planeras till vår/sommar 2024

20 november 2023

Använder du Scrivener för ditt författande? I denna bloggpost visar jag hur du kan synka Scrivener mellan enheter. Om du redan har synkroniserat Scrivener-appen i din telefon med datorprogrammet, har du tagit ett viktigt steg i din skrivprocess. Men för dig som nyss har börjat arbeta med Scrivener, finns det mycket att upptäcka. 

Sedan jag började skriva min debutroman Sprickan i fasaden under 2020, har Scrivener varit ett ovärderligt verktyg. Det hjälper mig organisera och strukturera manuset på ett enkelt och överskådligt sätt samt att samla research och idéer på samma ställe. Det är lätt att lära sig tillräckligt för att komma igång med Scrivener, men att bli expert tar tid.

Bli mer produktiv

Ett tips för att bli mer produktiv och ta till vara på små skrivstunder som erbjuds i vardagen är att skriva delar av manuset på mobilen. Jag har relativt nyligen installerat Scrivener-appen på min telefon och satt upp synkning. Det ökar drastiskt antalet ord jag skriver per dag och är något jag kan rekommendera. Men för att få med sig alla fördelar av att ha Scrivener på mobilen så vill du förstås att det som skrivs på mobilen synkar med datorn och vice versa.

Förenkla ditt manusarbete: Så synkar du Scrivener mellan enheter

Synka Scrivener mellan enheter - mobil och dator: En steg-för-steg guide

Förstå vikten av synkronisering: Att hålla ditt manus synkroniserat mellan Scrivener på din dator och mobilen är avgörande för en sömlös skrivupplevelse. Utan denna synkning riskerar du att arbeta med olika versioner av ditt manus, vilket kan leda till onödig förvirring och tidsförlust.

Enkla steg för synkronisering: Jag drog mig för att använda Scrivener på mobilen på grund av oro för att det var komplext att sätta upp synkronisering. Men processen att synka Scrivener mellan enheter var enklare än jag trodde. Här är en kortfattad sammanfattning för att synkronisera mellan din PC och iPhone-appen:

 1. Förbered dina enheter: Se till att du har Scrivener installerat både på din PC och iPhone.
 2. Välj din synkroniseringsmetod: Det finns olika sätt att synkronisera, så välj den som passar dig bäst.
 3. Följ stegen noggrant: Genom att följa de stegvisa instruktionerna kan du enkelt ställa in synkroniseringen. Jag utgick från den här guiden från Scriveners utgivare Literature and Latte.

Notera: Nedan går jag igenom steg för steg hur jag gjorde. Jag använder PC och iPhone. Om du har en annan kombination av enheter, kan stegen variera något.

Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?

Prenumerera på nyhetsbrevet och följ mig på sociala medier

I min webshop Hanna Wesslén Books (Shopify) kan du beställa mina böcker fraktfritt.

Viktiga förberedelser innan du synkar Scrivener mellan enheter

Var medveten om riskerna: Innan du aktiverar synkronisering i Scrivener, är det viktigt att vara medveten om risken för dataförlust. Som jag själv tyvärr har erfarenhet av (gällande familjens foton och filmer), kan felaktig synkronisering leda till oönskad överskrivning och förlust av information.

Säkerhetskopiera dina projekt: För att skydda ditt arbete, rekommenderar jag starkt att du tar backup av alla dina Scrivener-projekt. Placera dessa säkerhetskopior i en separat mapp som inte påverkas av synkronisering. Att regelbundet säkerhetskopiera dina filer minskar risken för förlust av data. Läs mer i guiden från Literature and Latte.

Dropbox för smidig synkronisering: För att synkronisera Scrivener mellan din dator och telefon, är en molntjänst som till exempel Dropbox nödvändig. Enligt guiden från Literature and Latte tolkar jag det som att Dropbox det stabilaste valet för denna typ av synkronisering.

Synkronisera Scrivener mellan dator och telefon: En enkel guide

Förberedelser:

 1. Säkerhetskopiera Scrivener-projekt: Spar alla dina projekt i en säker mapp för att undvika oavsiktlig förlust.
 2. Installera nödvändiga program: Se till att både Scrivener och Dropbox är installerade på din dator och på din telefon.
 3. Skapa konto och logga in på Dropbox: Om du inte redan har ett Dropbox-konto, skapa ett och logga in på både dator och telefon.
 1.  

Synkroniseringsinställningar i telefonen

  1. Länka Dropbox med Scrivener-appen: Öppna Scrivener på telefonen, gå till ’Edit’ > ’Settings’ (kugghjulet) > ’Link Dropbox’.
  2. Ge nödvändiga tillstånd: Låt Dropbox-appen öppnas och ge tillstånd för länkning.
  3. Välj synkroniseringsmapp: När tillfrågad, ange Dropbox som platsen för att spara projekt.
  4. Aktivera automatisk synkning: I telefonens inställningar, välj Scrivener, välj ’Syncing & Sharing’ och aktivera ’Auto-detect changes’. Kom ihåg att stänga projekt efter varje användning för att undvika konflikter.

Synka befintliga projekt från datorn

För att synkronisera befintliga projekt från din dator, spara dem i Dropbox och öppna dem därifrån när du arbetar på dem. Det är viktigt att komma ihåg att projekt inte synkroniseras om de inte är sparade i Dropbox-mappen.

Det tog ett tag för mig att förstå ovanstående (men det är säkert självklart för många andra). Till mitt försvar kan sägas att jag inte hade Dropbox tidigare och inte var helt på det klara med hur det fungerade.

Vill du lära dig mer om att starta eget förlag och ge ut dina egna eller andras böcker?

kurs i bokutgivning och förlagskunskap hos JW Förlag*.

Jag gick kursen hösten 2022 och kan varmt rekommendera den.

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

Avslutningsvis

Jag hoppas att du har nytta av denna guide. Nu är du förhoppningvis redo att synkronisera Scrivener mellan din dator och telefon. Ta vara på dessa tips för att skapa, redigera och förädla ditt skrivande, oavsett var du befinner dig.

Synkronisering av Scrivener mellan olika enheter har gjort mitt skrivande mer flexibelt och effektivt. Kom ihåg att säkerhetskopiera regelbundet och utforska nya sätt att utveckla din skrivprocess.

Lycka till med ditt skrivande – din nästa stora berättelse väntar!

Förenkla ditt manusarbete: Så synkar du Scrivener mellan enheter
Arkiv

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

*I samarbete med JW Förlag. Ange att du hittade kursen via mig om du har haft nytta av bloggen och vill stötta mitt arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *