Bokförsäljning på marknad, vårsol

Att sälja böcker på marknader

Ja, det är möjligt att sälja sina böcker på marknader. Det gäller bara att hitta rätt marknader och förbereda sig på en rolig dag.

Vilken typ av marknader?

Kan man sälja sina böcker på vilken loppmarknad som helst? Teoretiskt ja. Men på en traditionell ”loppis” letar köparna efter billiga, begagnade fynd. De kanske inte vill betala 100-200 kronor för en helt ny bok. Därför är det troligtvis bättre att hitta lokala marknader där handlare säljer sina varor. Tänk stans julmarknad, vårmarknad och liknande. 

Det mest kostnadseffektiva är att leta i närområdet så att du inte behöver betala för boende och eventuell resa. Undersök om det finns några lokala marknader i din hemstad (det räcker oftast att googla om du letar i en specifik stad). 

Det finns också olika hemsidor som listar marknader och mässor. Enligt min bild så ger inte dessa en fullständig förteckning, men kan vara bra som komplement till eget sökande. Till exempel finns marknadskalendern.se och marknadsdagar.se

Jag gör så att jag har en lista med marknader som jag kan tänka mig att besöka vid något tillfälle. Denna fyller jag på löpande när jag hör talas om en marknad. Ofta återkommer samma evenemang nästa år och därför är det bra att ha en egen lista.

Marknader är inte att förväxla med mässor. Jag pratar inte om bokmässor här, det är ett annat djur.

Säljer böcker på Hornstulls marknad
Hanna på Hornstulls marknad 1 april

Prenumerera på nyhetsbrevet eller följ mig på sociala medier

Att tänka på inför marknaden

Att sälja böcker på marknader är roligt. För att bokförsäljningen på marknaden och upplevelsen som helhet ska bli så lyckad som möjligt finns en del att tänka på i förväg.

Jag är ingalunda någon veteran inom detta område men följande är bra att förbereda när du ska sälja böcker på en marknad:

 • Transport – hur ska du ta dig till och från marknaden? Finns det parkering där eller åker du kommunalt? Böcker är tunga att bära men det kan fungera med en riktigt stor rullväska.
 • Böcker – har du tillräckligt med böcker i ditt hemmalager? Jag har just beställt hem en leverans inför sommarens marknader, från Stjärndistribution där jag har lagret. Även om du inte räknar med att sälja 50 böcker så är det snyggt att ha många exemplar uppställda. Jag tar med 40-50 böcker ungefär och hade nog tagit fler om jag haft fler titlar. 
 • Betalning och pris – hur ska du ta betalt på marknaden? Swish är mest gångbart. Förbered en skylt med QR-kod till Swish och pris. Jag ser till att ha en rejäl rabatt på marknaden. Det leder till fler köp eftersom de flesta vill känna att de ”fyndar”. Annars kanske de tänker att de ska fundera och köpa senare… Kan även vara värt att överväga specialpris om man köper två böcker. När jag har släppt del två i Nepalsviten så kommer jag köra någon form av kampanj att man får båda böckerna till ett bättre pris.
 • Ditt bord – du vill ha snyggt och fint vid ditt bord. Ta med en duk att lägga ovanpå bordet. 
 • Påse eller förpackning – ska du lämna boken som den är eller i en liten påse? Jag hade på min första marknad inget utom några plastpåsar att lägga boken i. Det funkar men stora plastpåsar är inte så trevligt. Tyvärr verkar små papperspåsar kosta runt 6-7 kronor styck vilket blir för dyrt. Därför kommer jag till nästa gång beställa silkespapper att slå in böckerna i. Inte nödvändigt men lite extra. 
 • Snygg signeringspenna – de flesta som köper vill att du signerar boken.
 • Mat och dryck – ta med dig tillräckligt att äta och dricka till marknaden. Du vill inte behöva lämna bordet i onödan. Kolla upp om det finns toalett på marknaden (finns faktiskt inte alltid). 
 • Give away – inte ett måste, men kan vara bra. Jag har bokmärken med titel och QR-kod till min hemsida som jag alltid lägger med vid köp. Om någon visar intresse men inte köper så får de också ett bokmärke. Då kan de komma ihåg boken till ett annat tillfälle eller hitta den på streamingtjänsterna.
 • Roll up – inte heller nödvändigt, men säkert bra. Jag hade ingen förra gången utan istället hade jag skyltställ med bild på mig själv och boken. Nu har jag beställt en roll up till nästa gång.

Mina böcker

Sprickan i fasaden

Del 1 i Nepalsviten

Del 2 planeras till hösten 2023

Boken Sprickan i fasaden

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

På marknaden - att göra och inte göra

Okej, du har tagit dig till marknaden. Vad gör du nu?

Det finns självklart inga måsten på en marknad. Du är där för att du vill det och ingen har tvingat dig. Men om du vill sälja böcker finns det en del att fundera över. Se min lista nedan:

 • Tänk på hur du framställer dig själv. Sitter du bakom bordet med solglasögon och ser uttråkad ut? Eller står du upp och söker ögonkontakt med dem som verkar intresserade? Jag kan ju ha fel men jag tror att det sistnämnda är mer framgångsrikt.
 • Hur tar du kontakt med personer som kanske är intresserade? Om du inte är en känd författare så är det inte troligt att besökarna kastar sig över dig. Du måste ha något som väcker intresse. En roll up eller ett skyltställ med information kan hjälpa till. Framför allt är det viktigt att du är kontaktsökande och inte är rädd för att inleda en dialog.
 • Hur presenterar du din bok (eller dina böcker om du har flera)? Träna in en kortare och en längre hisspitch.
 • Det är jätteroligt när någon du har pratat med bestämmer sig för att köpa din bok. Men alla du träffar kommer inte köpa din bok. Bli inte irriterad om du har spenderat några minuter med att prata med en person som sedan väljer att inte köpa. Det gör inget och du vinner inget på att verka sur.
 • Tjata inte! Du vill inte sälja din bok till någon som inte är intresserad. 
 • Se glad ut och ha roligt! Annars kan du lika gärna göra något annat. Det är inget måste att sälja sina böcker på marknader.

Hur många böcker kan man sälja på en marknad?

Hur långt är ett snöre? Jag har ingen aning om hur många böcker man KAN sälja på en marknad. Men jag vet hur jag resonerar kring försäljningen på en marknad.

Jag räknar inte timpenning när jag säljer mina böcker på en marknad. Gjorde jag det skulle jag troligtvis komma fram till att det finns andra, mer lukrativa, saker att lägga min tid på. 

Istället fokuserar jag på hur många nya läsare jag kan hitta på en marknad. Läsare som kanske aldrig hade upptäckt min bok annars. Att vara författare är ett maraton, inte ett sprintlopp.  

Rent ekonomiskt ser jag det som fördelaktigt om jag åtminstone tjänar in vad det kostade att stå på marknaden (inklusive eventuella kringkostnader som resa). Helst ska det ju bli betydligt mer än så i kassan, och oftast blir det nog det. Så länge jag inte går back på en marknad är det i alla fall acceptabelt för min del!

Arkiv
Böcker och solros