Veckans skrivinspiration – vårfeeling

Inspiration är viktigt för alla som vill ägna sig åt kreativt skrivande, eller vilken form av skapande som helst. Även om vi älskar att skriva är det inte alltid man känner sig inspirerad.

Men om jag alltid väntade på att bli inspirerad innan jag satte pennan mot papperet (bildligt talat eftersom jag oftast skriver på datorn) så skulle det aldrig bli något gjort. Jag tror det är likadant för de flesta och det enda som gäller är att sätta sig i stolen och skriva oavsett om man känner för det just då eller inte.

”I hate writing, i love having written.”

Dorothy Parker

Det berömda citatet ovan kommer förmodligen från Dorothy Parker men andra källor visar att en Frank Norris ska ha varit den första som sade det. Det spelar ingen roll. Jag tycker det är inspirerande att tänka på hur det känns efter att man har skrivit, även om jag faktiskt inte är inspirerad just när jag ska börja. Det är för min del oftast att starta som kan vara lite segt, när jag väl skriver så älskar jag det.

Att ha en bra rutin hjälper mig väldigt mycket och när jag kommer ur rutinerna går det sämre. För mig innebär en bra rutin att jag går upp och sätter mig med en kopp kaffe och skriver det näst första jag gör. Det allra första är tio minuter yoga för att mjuka upp kroppen. Det måste ligga först av allt för annars blir det definitivt inte gjort.

Den här veckan har jag satsat på att gå upp klockan 5 och skriva i en och en halv timme. Det har lyckats nästan alla dagar och det är den tiden som fungerar bäst. Är man en nattmänniska så kanske motsvarande på kvällen är att föredra men min hjärna fungerar inte bra efter klockan 19.

Veckans projekt

Jag väntar fortfarande på återkoppling på mitt råmanus från lektören och därför kan jag inte gå in och peta något i boken. Börjar känna mig riktigt nervös inför utlåtandet eftersom jag vet att det är en hel del som kommer att behöva åtgärdas.

Istället har jag ägnat mig åt att skriva en novell som är en prolog till boken och utspelar sig sex år tidigare. Först tänkte jag att den skulle bli ungefär 10000 ord men det ser ut som att den blir närmare 15000. Började till och med fundera på att klippa in första avsnittet av den som en prolog i själva boken så jag ska bolla den idén med lektören. Tanken med novellen är att ha den gratis på min författarsida som en reader magnet (heter det läsarmagnet på svenska?).

Jag har även arbetat med att skriva ett bidrag till tidningen Skrivas novelltävling ”Ett skrivliv” som stänger den 2 maj. Känner mig klar med det men jag ska läsa igenom och putsa till det en sista gång innan jag skickar in.

Veckans inspirationskällor

Som vanligt har det varit svårt att välja vilka av alla nya avsnitt man ska lägga sin begränsade tid på. Här nedan listar jag mina favoriter från veckan:

  • The Creative Penn Podcast – både 7 figure fiction och From big idea to book var riktigt bra avsnitt. I ”7 figure fiction” intervjuas Theodora Taylor som har provat både traditionella förlag och att ge ut som indie (spoiler – hon gillade indie bättre). I ”From big idea to book” intervjuas Jessie Kwak om hur man tar hand om sina idéer. Bland annat ett inspirerande stycke där de diskuterar hur man kan hitta idéer till en bok eller novell om något man läst i tidningen (i det här fallet ett gammalt vrak som dykt upp vid Antarktis).
  • How do you write – en för mig ny podcast som jag upptäckte i veckan. Jag lyssnade direkt in på några gamla avsnitt och det senaste. Avsnitten är lite kortare, cirka 30-40 minuter, vilket gör att de är lagom långa för en morgonpromenad. De är fullpackade med skrivtips och inspiration från författare som intervjuas. Rachel Herron som har podcasten avslutar alltid med en uppmaning till lyssnaren att nu är det dags att sätta sig i stolen och SKRIVA.
  • Jag vill även tipsa om en mycket bra artikel av Orna Ross från Alliance of independent authors. Den heter Self-Publishing Predictions for the 2020s och två av trenderna som förutspås är decentraliserad produktion och ökade möjligheter i den globala marknaden.

Till sist så har jag blivit inspirerad av våren som äntligen har kommit. Promenader i omgivningarna är en stor inspirationskälla för mig, både när jag är hemma och när jag är på resa.

Vad har gett dig inspiration under veckan?

God skrivlycka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *