Veckans skrivinspiration – karaktärsutveckling

Redigeringen går långsamt men säkert framåt. Som jag skrev förra veckan så går jag tillbaka och utvecklar delar som jag nästa gång jag påbörjar ett manus kommer att göra innan första utkastet. Ett sådant exempel är att skriva korta biografier och information om alla karaktärer.

Jag arbetar i Scrivener, vilket jag varmt kan rekommendera, och där finns mallar att använda för respektive karaktär. Det jag har gjort nu i efterhand (men i fortsättningen kommer göra tidigt i processen) är att upprätta en mall per karaktär och fylla i viktiga egenskaper, utseende, konflikter etc. Det är till stor hjälp när du sedan ska gestalta hur en person agerar i vissa situationer eller hur den pratar.

Ytterligare ett plus i Scriveners karaktärsmallar är att det finns plats för foto. Det var både roligt och inspirerande att leta upp bilder på personer som jag tycker ser ut som mina karaktärer. Valde framför allt diverse skådespelare som fick figurera som huvudkaraktärer och biroller i mitt manus.

Rekommenderar Scrivener som skrivprogram

Att välja namn till karaktärer

För vissa kanske det här med namn är en lätt del av skrivandet men jag finner det faktiskt utmanande. Det ska vara namn som låter bra, är lätta att uttala (för ljudbok) och helst någorlunda originella så att det inte finns någon som heter exakt likadant. Eller så vanliga att det är jättemånga som heter samma sak. Dessutom så ska namnet passa karaktären. Inte helt lätt.

Jag är långt fram i mitt manus och är fortfarande inte helt på det klara om jag ska byta namn på huvudpersonen, men det lutar åt det. Jag har redan bytt två gånger då jag upptäckte att efternamnet redan var använt i böcker jag läser. Kanske spelar det inte någon roll, men ändå.

Om du är som jag och tycker det är svårt att välja namn så kan jag tipsa om Scriveners namngenerator. Den är väldigt rolig att jobba med och de varnar själva för att det kan bli en distraktion! Enda nackdelen är att den för närvarande inte har typiskt svenska namn (det finns däremot engelska, amerikanska, polska, finska, indiska, spanska etc). Men jättebra som inspiration.

Mer om namngeneratorn finns här.

Veckans inspirationskällor

  • Senaste avsnittet från The Creative Penn Podcast – Writing characters with Matt Bird
  • Senaste avsnittet från Dialogue Doctor Podcast – Laura Humm and Susan Campbell Talk about Details in the Dialogue

Båda podcastavsnitten gav mig mycket inspiration till att jobba vidare med karaktärsbyggandet och hur de olika karaktärernas röster kan utvecklas.

Som alltid så var det också mycket igenkänningsfaktor och gemenskap i Podden Skrivvänners senaste avsnitt ”Hur börjar vi skriva”. Det var särskilt intressant när Anneli Olsson nämnde att man som indieförfattare kan få mindervärdeskomplex eller ana negativa reaktioner från andra författare när man säger att man har gett ut på eget förlag. Jag förstår verkligen att det kan vara så, och kommer kanske själv få uppleva det när jag har kommit en bit längre på vägen. Men trots att jag förstår det så tycker jag att det låter förlegat och fel. Dessutom så tror jag inte att det är så i UK och USA längre, där indieförfattarna har blivit mer accepterade och visat att det går att ge ut högkvalitativa böcker på eget förlag. För övrigt så har ju Anneli Olsson sålt fler böcker (utgivna på eget förlag) än många traditionellt publicerade författare har gjort och det är vad som räknas om man vill försörja sig på skrivandet. Snyggt jobbat och en riktig inspirationskälla för mig.

Vad har inspirerat dig i veckan?

God skrivlycka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *