Podden Trycksvärta - Avsnitt 23 Julavslutning
Sändes den 19 december 2023
I det här avsnittet har vi julavslutning med en tillbakablick på hösten.
Vi berättar om våra planer för julen och även lite om vad som väntar i podden nästa år. Tips på böcker och vad vi ska läsa i jul. Bokbloggaren Bokdaling tipsar om sina favoriter bland julböcker.
Lyssna nedan eller där du vanligtvis lyssnar på poddar. Om du hellre läser än lyssnar så hittar du transkribering av avsnittet nedan, tillsammans med noteringar och länkar.
Förra avsnittet hittar du här: Format och tryckeri.
Transkribering och länkar till avsnitt 23 - Julavslutning
Inledning och presentation
Anna: Hej och välkommen till det tjugotredje avsnittet av podden! Mitt namn är Anna Samuelsson…
Hanna: … och jag heter Hanna Wesslén…
Anna: Vi är författare och detta är Podden Trycksvärta.
Hanna: Framförallt tar vi upp ämnen som rör indieförfattarskap och egenutgivning i den här podden, men förstås mycket annat som kretsar runt skrivande. Vad ska vi prata om idag, Anna?
Anna: Idag är det ju faktiskt dags för julavslutning, så det blir lite specialavsnitt.
Hanna: Så är det och det känns fantastiskt att ha haft den här podden i ett helt år nu.
Anna: Mm. Och vi tänkte fortsätta, såklart!
Hanna: Just det. För det är så himla roligt att podda tycker vi. Vi börjar med en snabb tillbakablick på förra avsnittet som vanligt.
Anna: Det gör vi. Då pratade vi om format och tryckeri. Det är ju mycket att tänka på där vad gäller papperskvalitet, bindningstyp, om pärmarna ska vara mjuka eller hårda och så vidare. Och kostnaden påverkas förstås av vilket val man gör.
Hanna: Ja. Och vi nämnde bland annat att det kan vara bra att kolla runt lite, känna på papperskvaliteten på andra böcker för att bilda sig en uppfattning. Så lyssna gärna på det avsnittet om du missade det.
Anna: Och vår trogna lyssnare Sten Rosendahl, som förstås kan mycket om format, hade lite tankar som vi tänkte läsa upp.
Hanna: Precis.
Kommentarer på förra avsnittet
Anna: Sten skriver bland annat lite om storlek på bok. Och vi kan väl tillägga till det vi sa förra veckan, att rent generellt, så kan det väl vara värt att tänka på att en del hybridförlag verkar ha sina egna format som inte alla andra förlag har, och som kanske inte är standard. Och det är ju alltid bra att först ha sett formatet innan man väljer det. Det är ju inte alls säkert att det blir snyggt i verkligheten, även om sånt är subjektivt.
Hanna: Precis, man kan ju gärna kolla i sin bokhylla för att se att det är ett lämpligt format för den boken man tänker göra. Han skriver också att vid byte av format i ny utgåva är att inbundet till pocket krävs ny sättning för att vara läsbart, men en del förlag krymper bara texten för att spara pengar. Medan inbundet till storpocket eller danskt band funkar typ rakt av.
Anna: Ah, det var intressant. Jag trodde nog alltid att man satte texten på nytt, men det verkar som att den även krymps ibland då.
Ny sättning av inlaga vid nytt format?
Hanna: Ja, det förvånade mig också. Jag trodde att man alltid gjorde en ny sättning av inlagan om man gjorde ett nytt format. Men tydligen är det inte så, så det var jätteintressant.
Anna: En annan kommentar som gäller Print on demand, som vi också nämnde, men kanske inte gick in så djupt på. Då tillägger Sten här att ”Bra med Publit för just provtryck men förutom att de inte har flikar och är rätt dyra också måste du byta ISBN så fort du göra några ändringar efter publicering, På BoD så måste du också betala en gång till. Jag vet inte hur BookBox gör om du laddar ny inlaga, det är ju digitaltryck så inga plåtar, men med ”eget” tryckeri bestämmer du det helt själv.”
Hanna: Ja så är det förstås. Det är lite synd kanske om man bara vill rätta till ett stavfel i en bok som man har på print on demand så vill man helst inte behöva använda nytt ISBN kanske. Men det är väl förmodligen så att det är ett krav från deras sida. Men jag har kollat med Bookbox och de verkar inte kräva nytt ISBN om man vill byta tryckfil för att rätta till ett stavfel till nästa upplaga. Sen avseende kommentaren om print on demand så håller jag med om att det blir ganska dyrt per exemplar, oavsett vilken leverantör man har. Det var det som fick mig att ändra mig och köra upplaga trots att det krävs att man ligger ute med pengar och hanterar lagret. Men jag kan absolut tänka mig tillfällen när print on demand passar bättre.
Print on demand
Anna: Mm, jag jämförde ju också priserna där och det skulle för egen del inte riktigt funkat med print on demand, för min första bok. För den andra övervägde jag det inte ens.
Hanna: Nej, men du ville ju ha off set-tryck på den också. Då tror jag det är svårt med print on demand.
Anna: Nej så är det ju.
Hanna: Sedan nämnde vi också B-pocket, och Sten skriver att Boktugg kallar det B-format och att Förlagspodden tog upp att Bonnier har ersatt storpocket med B-pocket. Det är väl lite som vi sa förra veckan att det förekommer viss begreppsförvirring.
Anna: Just det. Och vi tog ju också upp det här med om man vill ha pocketmärkning på sin pocket. Sten poängterar att det inte är ett krav, för det är ändå väldigt svårt att komma in på till exempel PocketShop och andra ställen där man behöver ha märkningen.
Tryckerier utomlands
Hanna: Det har han såklart rätt i, det är värt att tänka på. Det är väl om de säljs på Ica och sådana ställen kanske, men även där kan det vara svårt att komma in. Sedan skriver han lite om tryckerier utomlands också, som vi nämnde, men som vi inte tog upp så mycket om egentligen, var de fanns.
Men som exempel skriver Sten att Booksfactory i Polen och Printinbaltic i Litauen har svensk kundtjänst och det finns också några svenska företag som typ är en kundtjänst mot tryckerier i Polen och Baltikum (och fixar då dessutom pliktex och sånt) Du behöver heller ligga ute med moms om tryckeriet ligger inom EU och du har ett momsregistrerat företag.
Anna: Jag hänger inte med på det här med att inte ligga ute med moms riktigt, men det beror nog på att det är utanför mitt kunskapsområde.
Hanna: Jag tror att han menar att när man som momsregistrerat företag köper en vara eller tjänst från ett företag i ett annat EU-land ska säljaren i regel inte ta ut någon moms på försäljningen. Du ska då själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration. Skatteverket har ju bra seminarium om just det här med moms vid utlandsköp, kan vi tipsa lyssnare om.
Anna: Ah, bra tips där.
Trycka mindre upplaga utomlands
Hanna: På de utländska tryckerierna kan du också trycka en mindre upplaga som till exempel 200-300 böcker till ett mycket rimligare pris än i Sverige, skriver Sten. Booksfactory har också Economic mono som är det absolut billigaste alternativet hos dem.
Anna: Vi nämnde ju lite om det här med tryckerier i Sverige och utomlands och det finns ju många aspekter på det. Både en del traditionella och hybridförlag trycker utomlands, men man får överväga för- och nackdelar där helt enkelt som indieförfattare.
Hanna: Ja. Det är jättebra att veta vilka alternativ som finns i alla fall, så kan man fatta sitt eget beslut därefter.
Anna: Absolut. Sten har ju skrivit ett lång mejl här med väldigt mycket bra och läsvärt. Vi tänkte ta upp en sista grej innan vi går vidare.
Limbundet eller trådbundet
Hanna: Just det. Och det är att enligt Stens erfarenhet så är tjockt papper plus limbundet är lika med dåligt. I hans provbok där han hade 120 g papper i storpocket så lossnade typ alla sidor…
Anna: Men oj. Ja, den är ju verkligen inte kul om det vore något annat än provbok. Inte kul ändå kanske, men mer hanterbart. Det känns bra att jag valde trådbundet i min Res och tälta-bok, som har 130 g sidor.
Hanna: Verkligen, det känns ju betryggande. Sedan kanske det kan variera mellan olika tryckerier och så också, men det är absolut värt att tänka på. Jag kan ju på något sätt tänka mig att det blir svårare att få limmet att hålla med tjockare papper, det låter inte ologiskt i alla fall att det skulle vara så.
Anna: Mm. Tack så mycket för dina tankar och kompletteringar, Sten! Väldigt värdefullt. Och om ni är fler där ute som lyssnar och har kommentarer eller tankar, så kommentera inläggen, skicka DM eller mejl till oss på poddentrycksvarta@gmail.com.
Hanna: Just det. Nu kör vi igång tycker jag.
Vad har hänt sedan sist?
Hanna: Vad har hänt på din front sedan sist?
Anna: Jag har varit på fler signeringar, bland annat på en Icabutik och en julmarknad i Västerås. Sedan håller jag på att klura lite på en föreläsning, det verkar bli åtminstone en sådan till våren, även om datumet inte är bestämt än. Men då handlar det om den nya boken, om att resa och tälta med barn.
Hanna: Vad roligt med föreläsning, det låter jättespännande. Det måste du berätta mer om sen när du har kommit lite längre på den. Kul med planer så långt fram i tiden, nu redan.
Anna: Verkligen! Sedan har jag pratat med återförsäljare, alltså butiker, som kan köpa in Res och tälta-boken, utöver Ewerlöfs i Sala, så jag har faktiskt skickat en sådan leverans nu.
Hanna: Fantastiskt! Det är jättekul. Även om det är en del jobb med det, så är det perfekt att ha återförsäljare, där man inte behöver vara på plats själv för att sälja boken.
Anna: Ja, det är jättekul. Vad har du hittat på?
Hanna: ”Jag har hunnit med att vara sjuk. Låg däckad några dagar vilket försenade min release av kortromanen som jag berättade om. Men nu är den ute iallafall så läs gärna den på streamingsajterna eller köp som e-bok. Den heter Jul på Sägenevik – Storm vid julbordet.
Anna: Wow, kul att du fått ut den live nu! Väldigt bra jobbat.
Hanna: Tack. Sedan har jag också faktiskt hunnit med två julmarknader, en på Lidingö, tillsammans med Molly Ericson och en i Vallentuna. Det var jättetrevligt båda marknaderna. Det var utomhus och jag frös väldigt mycket om fötterna bara.
Tips om man ska stå ute på julmarknad
Anna: Ah, det förstår jag. Jag tycker vi kan stanna upp en stund vid det här med julmarknader. Har du några tips om man ska stå utomhus i kyla?
Hanna: Ja, jag kan nämna några saker som hjälpte mig iallafall.
Anna: Gör det.
Hanna: Dels hade jag faktiskt värmehandskar, alltså med batterier och värme i. Annars hade mina fingrar domnat bort tror jag. Jag har problem med cirkulationen i dem tror jag.
Anna: Ah det låter ju som ett bra tips. Jag har faktiskt bara stått på julmarknader inomhus än, så jag kan bara gissa hur kallt det måste bli att stå still så länge.
Hanna: Det är just det som är problemet. Ingen av de här dagarna var någon superkall dag, det var nollgradigt eller strax under noll. Utan det är just det att man står still så länge som gör att man blir så kall. Sedan förstås, bra att ha något varmt att dricka. Glögg eller te eller något i en termos.
Anna: Just det.
Hanna: Dessutom så tyckte jag det var väldigt bra att försignera några böcker, med en generisk hälsning som passar. Då behöver man inte ta av sig vantarna hela tiden, inte lika mycket iallafall. Jag hade också en del paket redan inslagna och böckerna signerade och klara inuti. Det var ganska populärt.
Anna: Väldigt smart!
Snöskydd eller regnskydd
Hanna: Sen en sista sak. Det är bra att ha med sig något form av skydd om det snöar in eller regnar in snett mot böckerna. Det kan ju göra det även om man har ett litet tak. Då är det bra att ha någon form av skydd man kan lägga upp. Även en handduk med bra uppsugningsförmåga om något skulle få droppar på sig, så är det bra att kunna torka av.
Anna: Mm.
Hanna: Har du några bra tips till julmarknader, eller marknader i allmänhet?
Anna: Det är nog det du sagt, att ha med något att dricka vare sig man står inne eller ute. För man pratar ju mycket och det kan vara torr luft och sådär, så det är väldigt hjälpsamt. Man kanske inte hinner gå ifrån heller. Och av den anledningen är det också bra att ha med mat. Sedan tycker jag det är praktiskt att antingen vara där med någon annan, om man vill gå ifrån på toaletten eller vad än det kan vara, eller att man bara pratar lite med bordsgrannen som kanske kan rycka in och ta betalt om någon vill köpa en bok de minuterna man går iväg.
Hanna: Ja det kan man ju ge sig på att det är, just när man går. Men det är jättebra tips, jag håller med om alla de sakerna du sa också. Just det, jag tänkte nämna några saker som jag har snappat upp sedan sist som jag tycker är intressanta.
Anna: Låt höra.
Nyheter i indieförfattarvärlden
Hanna: Nej, men du och jag har ju pratat lite om det här med synlighet och hur man hittar böcker. Och hur man som författare får andra att hitta sina böcker.
Anna: Ja, vi pratade ju om att ha ett avsnitt om det i vår kanske.
Hanna: Precis. För tidigare har det ju varit mycket fokus på sökmotoroptimering om man vill att andra ska hitta till sin hemsida. Men det kanske delvis håller på och ändras, eller kommer ändras framöver.
Anna:Ja just det. I och med AI:ns framfart och allt vad det innebär så kommer nog sökresultaten inte fungera på samma sätt om några år.
Hanna: Nej precis. Och jag lyssnade på ett superintressant poddavsnitt på the Creative Penn om det här. Där går hon in på trender kring hur sökning med ChatGPT, Google Bard och liknande AI kommer att förändra landskapet framöver.
Anna:Spännande!
Hanna: Några stora trender eller skillnader som kan ses är till exempel att fokus på nyckelord kommer minska när hela texten istället kan analyseras lättare. Hela bokens innehåll blir sökbart istället för några nyckelord.
Anna:Just det.
Hanna: Det kan ju möjliggöra att det blir enklare att hitta böcker om smala ämnen, och som spänner över olika genre och har specifika kriterier. Det är en annan punkt hon kom in en del på. Jag tycker att det här låter väldigt spännande. Jag har testat att söka lite efter nya böcker på det här sättet och har fått en hel del intressanta förslag genom att skriva vilka andra böcker jag gillar. Det är spännande.
Anna:Aha, kul!
Marknaden för fackböcker
Hanna: I poddavsnittet så togs det upp också att det kan påverka marknaden för fackböcker. Inte så att fackböcker inte kommer behövas, men det blir troligtvis ännu mer viktigt att ha en personlig touch på dem, eftersom själva informationen som sådan blir ännu lättare än någonsin att hitta. Det här är bara lite i sammandrag, men läs eller lyssna gärna på hela det här avsnittet av the Creative Penn, det är verkligen superbra och inspirerande för framtiden tycker jag.
Anna: Jag håller jag helt med om det här med fackböcker. Det är ju inte svårt att hitta information idag och man kan enkelt få sammanfattningar och sånt. Men ibland är det svårt att, som du säger, kanske en resebok då om till exempel Skåne. Ja, jag kan samla ihop en massa tips, men det skulle inte vara lika värdefullt som om någon lagt månader på att själv åka runt och besöka alla caféer och badplatser till exempel, om det är det man är intresserad av.
Hanna: Nej exakt, så det är ju att få in den här personliga vinklingen som blir ännu mer viktigt. Det är något som du har jobbat mycket på i din bok, så det känns ju skönt att den kommer fortfarande vara relevant.
Anna: Ja jag hoppas verkligen det, och jag tänkte på det också när jag skrev den. Jag vill tipsa om sådant som inte finns att hitta på nätet.
Julavslutning
Anna: Hur ser ditt planerade julskrivande ut?
Skrivplaner i jul (Hanna)
Hanna: Ja, jag hade ju någonstans gärna varit klar med råmanuset till Nepalsviten del tre innan nyår, det var min plan egentligen. Men som det ser ut nu är det inte rimligt. Så jag tänker att det ska vara klart under jullovet istället. Då har jag ju ytterligare cirka tio dagar på mig. Det känns lite mer görbart.
Anna: Det är ändå väldigt bra om du skulle hinna under januari, det är ju inte helt enkelt, det tar ganska lång tid att skriva klart en hel bok.
Hanna: Haha, det är sant. Jag hade ju ett väldigt bra tempo under november, under NaNoWriMo. Sen har det inte alls gått lika bra nu i december, vilket beror delvis på det som jag sa förra gången. Synopsis var inte helt klart och jag kände att jag behövde ta ett steg tillbaka och bara se över synopsis så att jag inte skriver in mig åt helt fel håll. Och så har jag väl någon typ av ambition att det här råmanuset ska vara lite mer klart än det förra. Jag är lite noggrannare med formuleringar och att jag inte lämnar så mycket detaljer som jag ska gå tillbaka till, utan jag hoppas att det ska vara lite mer klart. Det gör väl att det tar lite längre tid också. Så det är väl planen för julskrivandet. Jag har väldigt mycket annat att göra sen senare i januari så det skulle vara perfekt om jag kunde ha manuset iväg hos lektör då.
Anna: Förstår det, för sedan ska den ju redigeras igen efteråt och det tar ju också en del tid.
Hanna: Ja. Och vad har du för planer?
Skrivplaner i jul (anna)
Anna: Jag hade verkligen velat bli klar med fortsättningen till Statisterna, så att den kan bli klar för testläsning, men det verkar ta sin tid.
Hanna: Förstår det. Hur långt har du kommit ungefär?
Anna: Jag har inte så värst många kapitel kvar, men det handlar mest om att knyta ihop alla lösa trådar, se till att ledtrådarna är där de ska, att polisutredningen funkar som den ska och att informationen kommer i rätt ordning liksom.
Hanna: Ja, jag förstår. Det är väldigt viktigt i den typen av bok. Det är lite samma för mig, även om din är ännu mer av en pusseldeckare.
Anna: Ja, lite invecklad på något sätt.
Hanna: Har du synopsis helt klart?
Anna: Ja, absolut, det är färdigt på kapitelnivå.
Hanna: Det är bra. Hur ser det ut med läsande i jul då. Har du några böcker på din läslista?
Anna: Ja, det har jag. Dels är det några självbiografier som jag vill hinna med, men också boken Folk som sår i snö av Tina Harnesk som har fått väldigt bra omdömen har jag varit sugen på att läsa. Och förstås också den jag fick av dig, Jenny Fagerlunds bok ”Den sista adventskalendern”. Kanske hinner jag inte med alla på listan, men den sistnämnda där vill jag ändå läsa nu innan nyår, med tanke på att det är en julbok.
Hanna: Ja, sådana vill man ju helst läsa under julhelgen och inte senare. Annars får man spara dem till nästa år.
Att läsa i jul
Anna: Du då, ska du läsa något särskilt?
Hanna: Ja jag har fler böcker att läsa än vad jag har tid. Haha.
Anna: Haha, ja det brukar vara så!
Hanna: Men en bok som jag har just fått hem heter Writing the shadow av Joanna Penn. Den beställde jag i hennes kickstarter och den har äntligen kommit nu.
Anna: Jaha, en kickstarter-bok. Vad kul.
Hanna: Ja, jag betalade väldigt dyrt för den för att få den signerad och special edition. Kan inte förklara ens för mig själv varför jag tyckte det var värt att göra det. Jag hade ju kunnat bara köpa den på vanligt sätt när den kom ut sen. Men jag gillar verkligen allt hon gör och betalar gärna lite extra en sån här gång.
Anna: Haha, ja, vad roligt! Klart man ska göra det man tror på.
Hanna: Ja. Och om jag gör det så finns det även andra som gör det, och det är lite intressant. Skulle vara så kul att testa det här med kickstarter någon gång i framtiden.
Anna: Verkligen. Vad är det för typ av bok förresten?
Hanna: Det är en skrivbok, så det blir spännande. Det följde med en arbetsbok också, som man kan göra anteckningar i.
Anna: Ah!
Hanna: Men i övrigt så har jag några böcker som ligger och väntar. Bland annat funderar jag på att läsa någon mer bok av Pascal Engman och även Endast kvinnor av Wahldén, i den här Darwinserien som jag läste i somras. Och sen har jag två stycken Åre-böcker som jag vill läsa: Skred av Sara Strömberg och senaste delen i Viveca Stens serie Åremorden som jag inte har läst än. Vilseledaren tror jag den heter.
Tillbakablick på halvåret som har gått
Anna: Aha, vad roligt. Vi tänkte ju också kika på det här halvåret som gått. Känner du att det har varit ungefär som du tänkte där i början av hösten?
Hanna: Jo, ungefär kanske. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag sa då, men jag har hunnit få ut Brickan i spelet och den här julromanen som jag planerade för då. Så det är jag jätteglad för. Men sen har jag inte riktigt hunnit skriva bloggposter och inlägg på Instagram och sånt i den utsträckningen som jag hade tänkt eller velat.
Anna: Aha, förstår. Man måste ju prioritera ibland.
Hanna: Ja så är det. Hur känner du kring det här halvåret som har gått?
Anna: Jag visste ju redan i slutet av sommaren att den här boken Res och tälta med barn skulle skrivas. Och även om jag i början av året var helt övertygad om att hinna klart med fortsättningen till Statisterna, blev det ju inte så, i och med att den andra kom emellan.
Hanna: Nej precis, du visste ju inte om den då.
Anna: Man får ändra på målen ibland. Det blev ju en annan bok som blev klar innan jul och det är jag glad för.
Hanna: Ja, det förstår jag, håller med. Vi kanske får anledning att återkomma lite till målsättningar och sådant efter nyår. Men om vi ser tillbaka och tar det här lite kort då, så hade vi ju ett avsnitt om karaktärer i höstas, där vi pratade om intresse och engagemang för sina karaktärer och vad som gör att man känner så.
Anna: Och även det här med djur i birollerna, att det kan göra väldigt mycket för en scen som faktiskt annars skulle blivit för tom.
Avsnitt i podden
Hanna: Ja precis, det knepet har vi båda tagit till. Sedan hade vi ett avsnitt om att skala upp sitt författande, där vi intervjuade Sten Rosendahl som har väldigt bra koll på det här med utgivning också vet ju ni som brukar lyssna. Han har ju författandet som in huvudsakliga syssla.
Anna: Ja, det var ett väldigt populärt avsnitt har jag förstått. Ett annat populärt avsnitt var det om att utveckla sina sociala medier, där vi intervjuade Kristina Dowling, som är författare, ljudboksinläsare och jobbar med att utveckla andras sociala medier. Hon är ju helt otrolig på att nå igenom i mediabruset.
Hanna: Det är hon verkligen, det var ju så vi fick upp ögonen för henne. Hon hade väldigt bra tips. Och bland annat pratade vi om att välja den eller de sociala medier som man själv är bekväm med, det är viktigt. Som till exempel att vi båda gillar författarcommunityt på Instagram och det är därför vi hänger där.
Anna: Just det!
Hanna: Sedan hade vi i avsnittet efter en intressant diskussion med testläsaren Malin Lindkvist som har testläst min bok Brickan i spelet, och båda dina böcker, Statisterna, och Res och tälta med barn.
Anna: Ja, det var verkligen kul att höra hennes tankar om testläsningen. För det är ju inte helt trivialt. Man ser olika saker, och Malin ser ju typ allt skulle jag säga.
Hanna: Hon är superbra.
Anna: Så är det. Därefter hade vi ett avsnitt med vad man kan tänka på innan första boksläppet, till exempel starta företag om man vill göra det, med allt vad det innebär, marknadsföring, fotografering, sälja in sin bok och allt vad det är.
Hanna: Mm, det är ju mängder av saker att tänka på där, som man gärna ska tänka lite på i förväg.
Avsnitt om hemsida och releasespecial
Anna: Ja. Och även hemsida kanske, vilket vi tog upp i avsnittet efter. Bra ur marknadsföringssynpunkt, att man som läsare kan hitta sin författare, och se vad den personen har skrivit förut. Vi pratade också om webbutik, som vi båda just hade startat upp.
Hanna: Precis, vi hade just startat våra shopifybutiker då. Sedan, i förrförra avsnittet hade vi releasespecial för din bok, Res och tälta med barn – en guide till naturupplevelser i Sverige och övriga Europa.
Anna: Ja, och din bok, Brickan i spelet, som är uppföljaren till Sprickan i fasaden. Det var ju väldigt trevligt, för vi tycker ju båda två att man bör fira på något sätt att man ger ut en bok. Man kan ha jobbat länge med den och förmodligen slitit ganska hårt. Så att fira med familjen eller ordna en storslagen fest – ja, valet är ju ens eget, men alla som skrivit färdigt sin bok ska förstås vara stolta över det! Vi tänkte att vi firar det med en releasespecial i poddavsnitt.
Hanna: Och förra avsnittet har vi ju redan tagit upp i inledningen.
Anna: Just det.
Hanna: Och det är ju superroligt att podda och även att vi får in så många kommentarer och tankar och frågor från er som lyssnar. Fortsätt gärna med det!
Anna: Det lär vi oss på och inte minst ni som lyssnar får ju mer kunskap på det viset, så vi är väldigt tacksamma för det.
Hanna: Ja det är vi.
Boktips inför jul
Anna: Vi tänkte faktiskt ta upp några boktips här idag också, så här inför jul. Och avsluta med ett proffs när det gäller julböcker. Men vi tar våra först. Vill du börja, Hanna?
Hanna: Ja, jag skulle kunna tipsa om Sten Rosendals bok Algblomning som jag läste för några veckor sen. Väldigt spännande och en intressant värld som han har byggt upp. Den är ju lite i framtiden. Ganska glad att jag inte lever i den världen, måste jag säga. Men den passar nog sådana som mig, som gillar Matrix och liknande filmer.
Anna: Spännande!
Hanna: Har du något tips på lager som skulle passa att läsa i mellandagarna?
Julböcker
Anna: Ja… Jag har inte läst mycket julböcker alls faktiskt. Men den första jag kommer att tänka på är en kortroman som jag läste för många år sedan när jag jobbade på kommunen. Då cirkulerade den runt. Det är Jonas Karlssons bok God jul, om personerna på ett kommunkontor som ska göra julfint. Det låter ju kanske inte så spännande när jag försöker återberätta det här, men som jag minns den rolig och dråplig, för det är klart att det blir förvecklingar. Och den är ännu mer underhållande om man någon gång har jobbat på en kommun, för jag minns det som att det fanns en hel del igenkänningsfaktorer.
Hanna: Ah vad kul, bra tips. Mitt tips var inte en julbok, det fattar säkert alla. Nu tog jag det ändå.
Anna: Ja, det behöver ju inte vara julböcker. Sedan har jag en som jag läste nyligen, en bok vid namn Ta ingen skit, Ann-Britt, av Christina Larsson. Den är inte julig på något sätt, men det är en feelgood och en riktigt bra sådan skulle jag säga. Sorglig och vemodig i början visserligen, men det är ju feelgood, så man vet ju att saker ordnar upp sig, på något sätt. Den är också dråplig och rolig skulle jag säga. Jag gillade den mycket och den kan jag verkligen rekommendera.
Hanna: Ah den måste jag skriva upp.
Anna: Ja, och jag tycker ju mycket om Christina Larsson annars också, hennes trilogi Agenturen, som blir fyra böcker nästa år, är riktigt spännande och välskriven.
Hanna: De ser så spännande ut. Jag har dem på min läslista!
Tips på julböcker från Bokdaling
Anna: Så – nu tänkte vi avsluta den här boktipsdelen med fyra tips från tjejen bakom instakontot Bokdaling, alltså inte engelskans darling, utan daling utan ”r”. Och det är en tjej som recenserar böcker på Instagram och hon älskar julböcker och därför tänkte vi det passade så himla bra. Så vi har helt enkelt frågat om hon vill lista sina favoriter.
Hanna: Ja, det är jättespännande.
Anna: Verkligen! Så, Bokdalings tre favoriter är då följande. Först har vi Callum Bloodworth – Julakuten för ensamma hjärtan från 2022, som hon beskriver som ”mysig, rolig och hjärtevärmande smällkramell av känslor rakt in i hjärtat”. Har du läst den?
Hanna: Nej, men jag har hört talas om den och vill gärna läsa den. Du då?
Anna: Nej, inte jag heller, men den står på min att-läsa-lista. Jag har däremot läst annat av honom som jag gillade väldigt mycket. Så jag skulle tro att även denna är riktigt bra.
Hanna: Sedan – bok nummer två: Anna Granbergs Insnöad, som är utgiven i år. Bokdaling skriver att den är ”fullproppad med magiskt vintriga miljöbeskrivningar och sprakande brasor, en bok som gör en riktigt glad i själen.
Anna: Låter väldigt fint tycker jag.
Hanna: Ja det låter jättemysigt.
Anna: Och den tredje boken är Lovisa Wistrands bok Önskningar i månsken, också i år, som Bokdaling skriver är mer åt det magiska, förtrollande hållet, med en tvättäkta tomte, hunk. Och att det är som att läsa en magisk julfilm helt enkelt.
Hanna: Haha, vad roligt!
Anna: Ja, verkligen. Jag vill ju läsa alla de här tre. Och någon som älskar julböcker, som till exempel Bokdaling då – ja, då har man ju läst väldigt många och då är detta definitivt tre guldkorn.
Annorlunda julbok
Hanna: Ja. Och Bokdaling har faktiskt också listat en lite annorlunda, kanske man kan säga, julbok. För som hon skriver, om man känner sig lite mätt på allt sockersött och julgull, eller kanske inte är så överdrivet förtjust i julböcker. Då kan man läsa antologin Jul igen så mörk är natten från 2021. Den är fullproppad med läskiga berättelser som har anknytning till julen.
Anna: Ja, spännande! Kul med en bok med ett annorlunda upplägg där också. Det känns som att det finns något för de flesta helt enkelt.
Hanna: Absolut!
Anna: Så, stort tack, Bokdaling! Jättekul att du ville tipsa.
Hanna: Vad säger du, ska vi runda av?
Anna: Ja det gör vi.
Planer för våren
Hanna: Vi brukar ju ha ett veckans tips här, men vi kanske helt enkelt skippar det den här gången. Så berättar vi om planerna inför våren istället!
Anna: Ja. I vår ska vi ha en bra blandning av intervjuer och teman tänkte vi, lite som vi har haft nu.
Hanna: Ja det tänkte vi.
Anna: Vi kommer bland annat prata om skrivregler och hur vi bryter mot dem.
Hanna: Just det, och även om lektörsläsning och annonsering.
Anna: Ja, och att skriva fackböcker.
Hanna: Precis. Och skrivrutiner tänkte vi också ha med i ett avsnitt. Och förstås en guide till bokutgivning. Men framför allt vill vi gärna höra vad du som lyssnar vill höra mer om – så maila gärna tips och idéer till oss.
Första avsnittet efter jul
Anna: Vi kanske ska berätta vilket avsnitt vi ska börja med efter juluppehållet?
Hanna: Ja, det gör vi!
Anna: Då är det dags för att prata om motivation och drivkrafter i skrivandet.
Hanna: Ja! Det tyckte vi kunde passa bra att inleda året med. Och eftersom även vi behöver lite jullov är vi tillbaka den 16 januari 2024.
Anna: Det stämmer! Du som lyssnar får gärna höra av dig och berätta hur just ditt julskrivande blivit, så kan vi läsa upp det i podden.
Hanna: Det vore väldigt roligt. Och om du undrar över något som vi pratade om idag, eller kanske har frågor eller tips, skriv då till oss på Podden Trycksvärta, eller på Instagram där vi också heter poddentrycksvarta.
Anna: Precis. Hoppas att du som lyssnat har fått med dig lite tips kring julböcker och kanske funderat på vad du själv ska skriva i jul. Du har lyssnat på Podden Trycksvärta med mig, Anna Samuelsson…
Hanna: och mig Hanna Wesslén. Vi hörs igen efter jullovet. Ha det så fint till dess!