Podden Trycksvärta - Avsnitt 14 Kick off

Kick Off! Podden Trycksvärta är tillbaka efter sommaruppehållet. Vi startar med en kick off inför hösten och diskuterar skrivmål, bokutgivning och marknadsföring. Hur sätter man egentligen rimliga mål i sitt skrivande och vad är viktigast?

Lyssna nedan eller där du vanligtvis lyssnar på poddar. Om du hellre läser än lyssnar så hittar du transkribering av avsnittet nedan, tillsammans med noteringar och länkar.

Förra avsnittet hittar du här: Sommaravslutning.

Omslagsbild avsnitt 14 kick off

Transkribering och länkar till avsnitt 14 - Kick off

Inledning och presentation

Anna: Hej och välkommen till det fjortonde avsnittet av podden! Mitt namn är Anna Samuelsson

Hanna: … och jag heter Hanna Wesslén

Anna: Vi är spänningsförfattare och detta är Podden Trycksvärta.

Hanna: Framförallt tar vi upp ämnen som rör egenutgivning i den här podden, men förstås mycket annat som kretsar kring skrivande. Och idag är ju första avsnittet efter sommarlovet.

Anna: Ja, så roligt att komma igång igen!

Hanna: Ja, verkligen! Du kan väl berätta lite hur vi har tänkt lägga upp avsnittet idag?

Anna: Det kan jag göra. Vi har tänkt att köra det här som en kick off inför hösten.  

Hanna: Precis. Kick offer har man ju varit på en del. Och då brukar man ju prata om mål och planera inför närmaste tiden. Så det är väl lite det vi har prata om idag.

Anna: Ja, vi ville gå igenom lite hur man kan strukturera upp författarplanerna inför hösten och dela med oss av hur vi själva tänker.

Vad har hänt sedan sist?

Anna: Men först vill jag höra hur din sommar har varit?

Hanna: Tack, den har varit mycket bra. Även om jag inte vill se den som helt slut än. Men semestern går ju absolut mot sitt slut.

Anna: Mm. Vad har du gjort för något?

Hanna: Det har varit lite blandat. Vi var på Mallorca i början av sommaren, hela familjen. Sen har vi varit hemma en del och även hälsat på familj i Skellefteå och varit i Åre och vandrat och cyklat. Innan översvämningarna då.

Anna: Ah det låter jättehärligt! Stor variation på semestern.

Har du hunnit med något skrivande också eller hur har det varit med det?

Skrivande och novell

Hanna: Ja, min novell har äntligen blivit klar och publicerats, strax efter midsommar. Så nu finns den gratis tillgänglig på min hemsida. Det är alltså en prolog till Nepalsviten. (LÄNK till novellen)

Anna: Fantastiskt! Grattis till att blivit klar med novellen. Måste kännas skönt.

Hanna: Mm, verkligen. Det kändes som att den var i princip klar efter nyår och sen bara drog det ut på tiden något förfärligt.

Anna: Det blir ju lätt så. Den finns ju alltså gratis att ladda ner från din hemsida nu. Vill du berätta hur du löste det rent tekniskt?

Hanna: Ja, absolut. Jag använder en jättebra tjänst som heter Bookfunnel. När man som författare ska sälja eller ge bort en e-bok så vill man ju att det ska gå smidigt och att man inte ska behöva sitta och maila ut en e-pub-fil, eller en pdf, till dem som ska ha den. Och som läsare vill man ju ha boken direkt när man anmäler sig, inte sitta och vänta på att få den mailad till sig.

Anna: Just det.

Bookfunnel

Hanna: Bookfunnel är, som jag tycker, en superbra lösning. Nu har jag en knapp på min hemsida att man kan få en gratis e-bok. I utbyte anger man sin mailadress och godkänner anmälan till mitt nyhetsbrev. Det går ju förstås går att avprenumerera när man vill. Då får man boken direkt och den går att få ner till alla möjliga läsplattor, läsa i browsern eller i Bookfunnels egen app.

Anna: Mm

Hanna: Jag har själv hämtat andras böcker på det sättet och den appen är väldigt trevlig att läsa i. Vi är alltså inte sponsrade av Bookfunnel eller så, jag ville bara dela med mig av det här ifall det är fler som är intresserade av en tjänst som kan leverera e-böcker till läsare på ett smidigt sätt.

Anna: Ja, vad intressant. Är det en betaltjänst eller är den kostnadsfri, om nu fler är intresserade?

Hanna: Det kostar en slant, minsta avgiften är 20 dollar per år just nu. Och så finns ett annat paket med fler funktioner för 100 dollar per år. Och ett tredje dyrare alternativ också.

Anna: Just det. Men då kan man använda det här och det finns säkert andra program också. Hur har det gått med skrivandet i övrigt då? Du hade ju som mål att fixa till kommentarerna från lektörsutlåtandet och göra manuset klart för korrekturläsning.

Hanna: Jo, det har gått ganska bra tror jag. Jag har arbetat vidare med det här manuset Brickan i spelet. Så status nu är att jag har fixat till och redigerat utifrån lektörens kommentarer, jag har skickat till några testläsare och nu är det snart dags för språkgranskning och korrektur. Det blev ganska många nya scener som tillkom faktiskt efter lektörsutlåtandet.

Omslag

Anna: Men då har du ju i princip nått dina mål, det är jättebra. Kul att du kommit så långt med den!

Hanna: Ja, jag ser fram emot att släppa den. Har ett omslag klart nu också faktiskt, som jag ska dela inom kort. Vad har du gjort då?

Bilsemester och skriva i bilen

Anna: Jag har varit i södra Frankrike i en månad och bilat runt med familjen, tältade under hela resan. Det är så smidigt, man har liksom allt med sig i bilen.  

Hanna: Åh det låter härligt. Mysigt att åka runt på bilsemester sådär.

Anna: Mm, jag gillar det. Det är så lätt att anpassa tider och sträckor och speciellt med barn då. Väldigt fint också och vi har fått se mycket, paddlat lite kajak och tittat på lite grottor och annat jag gillar. Sedan Norge drygt en vecka.

Hanna: Ja, vad trevligt. Har du hunnit skriva något mellan alla aktiviteter?

Anna: Ja, jag hann faktiskt skriva i Frankrike, mest när vi satt i bilen, så nu skulle jag säga att jag nästan har ett färdigt råmanus. Det är några kapitel som saknas, men jag kom ganska långt under resan.

Hanna: Wow, vad kul! Och smidigt att du kan skriva när du sitter i bilen och ta tillvara på tiden utan att bli åksjuk. Det skulle jag aldrig klara, jag kan inte ens läsa i bilen.

Anna: Mm, verkligen skönt. Jag började faktiskt också på ett annat skrivprojekt, som har med friluftsliv att göra och där är jag nästan färdig. Sedan ska ju texten sättas och så, men jag tänker att jag återkommer till det lite senare i höst!

Hanna: Ah, gud vad spännande!

Anna: Ja, det var ju inte alls planerat. Jag tänkte ju skriva mer på uppföljaren till Statisterna, men sedan blev det här andra projektet plötsligt som tog över alla tankar.  

NYA Projekt

Hanna: Det blir ju så ibland, jag känner igen mig. Ibland måste man bara gå på känslan då. Men inte alltid helt lätt att veta när man ska göra det.

Anna: Man måste få ner det på papper, eller i alla fall i datorn, digitalt. Sedan, de sträckorna som jag satt bakom ratten, visserligen inte var särskilt mycket, lyssnade jag faktiskt lite på ljudbok. Vi pratade ju om det i sommaravslutningsavsnittet också, om vad vi planerade att läsa under sommaren. Har du läst något? Du hade ju några böcker på listan i våras.

Hanna: Ja, jag har läst massor, men inte exakt de böckerna jag tänkte läsa! De jag tyckte bäst om var Christina Walhdéns böcker i Darwinserien och Eldslandet av Pascal Engman.

Anna: Vad kul att du gillar Pascal Engman. Wahldén har jag faktiskt inte läst något av. Vad var det som du gillade med böckerna?

Hanna: Jo de var ju välskrivna och spännande och sådär men det är det ju många böcker som är. Jag tror att det jag gillade framför allt med dessa var att de utspelade sig på exotiska platser, men ändå hade en koppling till Sverige, och till viss del utspelade sig i Sverige.

Anna: Det är ju lite som dina i Nepalsviten. Jag tycker ju fortfarande att det är så imponerande att man kan skriva trovärdigt om platser som man inte har bott på, och det gäller ju även dina böcker såklart. Men jag vet ju mer nu om hur mycket arbete som måste ligga bakom varje sådan roman. Det är fascinerande.  

Hanna: Ja. Samtidigt som det är väldigt spännande handling och man lär sig lite om andra platser och historia, t.ex. om Australien. Du då, du nämnde ljudböcker?

Böcker under sommaren

Anna: Ja, jag kanske inte har hunnit med dem jag planerade, men jag lyssnade bland annat på Christina Larssons Agenturen – Ett livsavgörande beslut, som är första delen i den här serien, och håller nu på med andra delen. Sedan Delia Owens Där kräftorna sjunger, för den har fått så bra kritik.

Hanna: Kul! Där kräftorna sjunger har jag läst, men den andra har jag inte läst än.

Anna: Ja, vad roligt! Jag tyckte också mycket om den, den stannar liksom kvar hos en. Den handlar ju, för dig som lyssnar och har missat den, om flickan Kaya som växer upp i träskmarkerna i USA och lär sig klara sig på egen hand och sedan om hennes liv där. Den är fint skriven och det är trevligt med en helt annan miljö än de svenska deckare som jag själv annars gärna läser och skriver kanske.

Hanna: Håller verkligen med. Jag älskade den boken.

Anna: Mm. Den andra, Agenturen, är däremot en helt annan typ av bok, men kanske mer likt sådana som jag brukar läsa. Där är en polis, och hennes man som är säkerhetsexpert, som är huvudpersoner. Det är en del om rivaliserande gäng, men jag gillar ju framförallt säkerhetsarbete, inom it bland annat, tycker det är intressant med avlyssning och allt sånt, så det var väldigt intressant ur den aspekten. Så även den boken gillade jag mycket.

Goodreads

Hanna: Ah ja den låter också väldigt bra. Ska sätta upp den på min läslista på Goodreads. Jag har från och med i våras faktiskt börjat använda Goodreads mer. Då sätter jag upp vilka böcker jag vill läsa, anger vilka jag håller på att läsa och så skriver jag sen vad jag tyckte om dem, eller ger en rating i alla fall. Det är riktigt kul faktiskt. Och så får man bra tips från andra som man följer. Har du Goodreads?

Anna: Ja, men jag känner inte riktigt att jag haft tid. Däremot hade jag velat använda det mer.

Hanna: Ja, jag har också skaffat ett sånt där författarkonto (länk till profilen på Goodreads) också och länkat till min blogg men den har tyvärr hamnat lite i träda under sommaren.

Anna: Ja, mitt författarkonto har krånglat för mig, men jag har försökt. Det ska ju verifieras på olika sätt och det går liksom inte igenom. Men det är ju jättebra att du har ett. Ju fler trådar åt alla håll, desto bättre.

Hanna:  Ja, jag tänker det också. Men nu är det dags att dra igång med kick-offen?

Anna: Ja, det tycker jag!

Kick off

Hanna: Vad tänker du på när du hör ordet kick off Anna?

Anna: Oj… Ja, nystart på något vis. Planering, ta nya tag, samla ihop.

Hanna: Just det… Är det lite uttjatat med kick off eller fyller det en funktion – vad tycker du?

Anna: Jag tycker nog att det fyller en funktion och nu när hösten börjar så känns det ju som en bra idé att ta lite avstamp i vad vi vill ägna hösten åt.

Hanna: Ja jag håller med, även om uttrycket kick off kan ge associationer till företagsvärlden så gillar jag att ha det för egen del också. Jag har alltid älskat den här tiden på året.

Anna: Mm

Hanna: Det är lite som vid nyår, en chans till nya och bra rutiner eller till att sätta upp nya mål. Ta nya tag, ifall det behövs. Av någon anledning så känns det ofta för mig som att det behövs. 🙂

Anna: Haha, ja, förhoppningsvis så har man ju laddat batterierna lite under sommaren och hämtat nya krafter.

Hanna: Vi har ju alla många delar i livet som ska pusslas ihop, både skrivande och annat som ska rymmas på en begränsad mängd tid. Har du något särskilt sätt du brukar göra på när du sätter upp din plan för närmaste tiden?

Planering

Anna: Nej. Jag planerar väldigt mycket generellt, gör listor och strukturerar upp hela mitt liv känns det som ibland, men ju längre fram i tiden planerna sträcker sig, blir de snarare önskningar och visioner.  

Hanna: Mm.

Anna: Jag skulle till exempel vilja ha gett ut tre böcker inom kanske fem år, men det är ju ingen plan att göra det. Jag önskar att det vore möjligt att planera så långt fram, men jag vet ju att det kan komma så mycket emellan som gör att jag får göra om planerna ändå.  

Hanna: Ja, just det.

Anna: Och ibland är jag ganska infallsdriven om jag kommer på något nytt projekt, om jag får för mig att sy eller snickra något, då är det superroligt och kanske förstör hela veckans skrivplaner. Som det här i sommar, med mitt nya skrivprojekt som blev en så stark kraft att jag bara blev tvungen att skriva ner allt som dök upp och då fick skjuta upp mina andra planer.  

Hanna: Det är ju så roligt när man får den typen av inspiration också. Även om det är något annat som får skjutas upp så kan det absolut vara värt det.

Anna: Ja, och samtidigt är det ju ingen katastrof, för jag vill inte sätta press på mig själv med en viss typ av böcker, eller antal böcker eller inom vilken tidsperiod de ska ges ut. Det är trots allt något jag tycker är väldigt roligt och då vill jag inte förstöra det med för mycket krav.

Hanna: Mm, jag förstår, jag tycker det låter klokt tänkt.

Anna: Ja, i vart fall passar det mig, när jag har ett annat jobb som ändå är min huvudsysselsättning. Hur känner du inför det här med planerande?

Att slutföra projekt

Hanna: Lite både och tror jag. Jag känner verkligen igen det du säger där att jag kan få ett infall som jag känner väldigt starkt för och då vill jag gå på det direkt. Ibland blir det så för mig också. Men samtidigt så gillar jag verkligen att göra planer och sätta upp mål.

Anna: Förstår det.

Hanna: Även om det inte alltid blir exakt så som jag har planerat så hjälper det mig hålla riktningen. För mig finns det nog risk annars att jag påbörjar fem böcker samtidigt och inte slutför någon av dem.

Anna: Haha, ja, det är ju det svåra.

Hanna: Ja. Jag tycker oftast det är roligare i ett projekt när jag just håller på och starta upp det än när jag slutför det. Det känner jag litegrann nu när jag är i slutfasen att de där sista 5-10 % är lite kämpiga. En sak som är spännande nu är ju att för båda oss kommer det snart vara över ett år sen vi gav ut våra första böcker. Det känns stort.

Anna: Ja, det känns inte så länge sedan egentligen.

Hanna: Nej precis, det har gått snabbt. Jag har funderat ganska mycket nu under sommaren på var jag vill ta vägen med skrivandet och bokutgivning.

Anna: Åh, berätta!

Hanna: Ja absolut, det ska jag göra. Först bara, har du en tanke om närmaste året/halvåret och sen någon form av plan på lång sikt eller hur tänker du?

Anna: Ja, men det är nog som jag nämnde innan lite, att jag mer har önskningar. Men jag har ju så många saker som jag tycker är roliga och då är det svårt att alltid hålla sig till skrivplanen.

Våra planer närmaste halvåret

Hanna: Mm samma här. Men om man tänker kanske närmaste året, om vi fokuserar mest på närmaste året eller halvåret. Om man ska strukturera upp det lite så kan man ju tänka i olika delar. Jag tänker till exempel skulle man för oss dela upp det i:

Skrivande, som en del.

Bokutgivning, som en annan del, för det är ju faktiskt två olika saker.

En tredje del som faktiskt blir ganska viktig är ju marknadsföring och att sälja de böcker man har gett ut.

Anna: Just det. Och så har du satt upp mål kring alla de delarna?

Hanna: Ja precis, men de flyter ju in lite i varandra. Vi kan ju prata igenom dem ett i taget kanske.

Anna: Låter bra!

Skrivplaner

Hanna: Om vi börjar med skrivande, hur tänker du dig hösten?

Anna: Jag ska definitivt bli klar med uppföljaren till Statisterna, åtminstone så mycket att det bara behövs lite korrektur. Och sedan hoppas jag få klart friluftsprojektet helt och hållet.

Hanna: Ja men det låter ju både roligt och rimligt, då är det alltså mest redigering nu närmaste tiden, om råmanuset är klart?

Anna: Ja, det är det, även om uppföljaren till Statisterna kanske kräver lite mer jobb än jag inser i nuläget. Det är ju alltid så att man underskattar det.

Hanna: Verkligen. Vill du berätta lite mer om hur du arbetar med redigering och kanske ge något tips?

Redigeringstips

Anna: Ja, jag har ju mitt dokument med en massa råd och tips som jag satt ihop från sajter, poddar, böcker och så vidare. Det utgår jag ifrån, för det är de råd och tips som jag har sammanfattat som inte är självklara. Så jag börjar stort med dramaturgin, var spänningen finns och så. Sedan går jag in på kapitelnivå, ser om det händer tillräckligt mycket i varje kapitel och även om det finns en bra cliffhanger i slutet.

Hanna: Ah men det är bra.

Anna: Jag ser också över datum och tider, så allt inträffar i kronologisk ordning. Så måste det ju inte vara i alla böcker, men i den här behöver det stämma. Därefter meningsuppbyggnad och en del småord. Så jag redigerar nog lite annorlunda mot senast, när jag lätt gick direkt in på meningar och ord för att det var mycket roligare.

Hanna: Ja precis, det är nog smart att börja i rätt ände för att inte göra för mycket merarbete. Jag har lagt rätt mycket tid på det där med kronologin, både i den här boken och i förra boken. Inte alltid helt lätt att få det att stämma när det är flera olika perspektiv och saker som händer på flera platser samtidigt. Men den grejen skulle jag verkligen bli sur på mig själv om det blev fel i boken sen.

Anna: Ja, håller med. Hur har du gjort?

Hanna: Jag har ju arbetat en hel del med redigering under sommaren. Precis som du tog jag först hand om det övergripande, dramaturgi, att det fanns en röd tråd och ett tydligt tema i boken. Sedan har jag gått igenom avsnitt för avsnitt med fokus på miljö, känsla i scenen, dialog osv.

Ord som överanvänds

Hanna: När jag är klar med ett avsnitt eller har läst igenom så har jag en lista med ord som jag letar igenom dokumentet efter. För att kolla att jag inte överanvänder småord eller utfyllnadsord. Jag har blivit bättre på att få bort dem redan i första varvet, men samtidigt så fulskriver jag en hel del när jag skriver utkastet.

Anna: Har du några exempel på såna här ord?

Hanna: Ja, tre ord som jag arbetar med att minska användningen av är ”Skulle”, ”Var” och ”Hade”. Man måste förstås använda de orden ibland, men jag plockar bort dem där de inte är nödvändiga och försöker skriva om.

Anna: Ja, just ”skulle” och ”hade” har jag också haft för många av, speciellt tidigare. Lätt gjort. Hur ser dina planer för skrivandet ut då?

Bokutgivning

Hanna: Ja, jag tänkte ju få ut Brickan i spelet under hösten och har satt ett preliminärt tryckdatum i oktober. Men egentligen är det inte så mycket skrivande kvar där utan snart nu så handlar det mer om bokutgivningsdelar.

Anna: Ah det är ju ganska snart, så kul att du ändå har datumet planerat redan! Vad återstår?

Hanna: Det är delar av slutredigeringen och att se över språket på vissa ställen. Jag har redan gått igenom dramaturgin, karaktärernas utveckling, dialogerna, miljön och försökt täta logiska luckor som fanns. Ganska roliga delar, men tidskrävande och ibland tycker jag det är svårt att veta när jag ska sluta pilla med ett stycke.

Research

Anna: Ja, förstår det. Men hur är det med researchdelen, du har ju en del research inbakad i ditt manus. Gjorde du den innan du skrev råmanuset eller är det delar som är kvar?

Hanna: Både och. Jag hade läst en del innan förstås, särskilt om Nepal sedan förra boken. Men nu har jag parallellt med att jag skrivit och redigerat läst böcker om förgiftning, läkemedelsbranschen, hackers och förstås om Nepal då.

Anna: Haha, det är verkligen vitt skilda ämnen. Kul att få kunskaper inom de här ämnena också.

Hanna: Ja det är jättekul. När jag läser så har jag post it-lappar som jag skriver upp reflektioner på och lägger in på den sidan. Det kan vara sådant jag vill veta mer om eller om jag får en idé hur jag ska få in just den delen i manuset. Sedan går jag igenom och pyttsar ut idéerna i manuset.

Anna: Ah, okej. Det tycker jag är smart. När man läser något kanske man inte vet NÄR man får nytta av det, men ibland känner man ju på sig att det är grejer som bör vara med. Så, dina mål kopplat till skrivande är alltså att få klart manuset till Brickan i spelet nu inom kort?

Hanna: Yes. Och sen blir det lite mer fokus på utgivningsdelen ett tag. Men jag har faktiskt som plan att få klart råmanuset till den tredje delen i Nepalsviten, som ju blir en trilogi, under Q4, alltså oktober-december.

Anna: Wow!

Hanna: Ja, jag vet inte om jag får ångra att jag sitter här och säger det. I värsta fall får jag väl bara ändra mig. Det är det som är så härligt med att styra själv.

Anna: Så är det.

Andra bokidéer

Hanna: Jag är faktiskt väldigt sugen på att ta tag i några andra bokidéer jag har. Egentligen skulle jag vilja göra dem nu på en gång och skjuta upp sista delen. Men vill verkligen få klart trilogin först eftersom jag tror att det är smartast.

Anna: Det tror jag med.

Hanna: Så jag tar på mig förläggarhatten och säger åt den kreativa sidan att inte sväva iväg för mycket. Om jag lät den löpa fritt just nu skulle jag aldrig bli klar med något utan bara påbörja nya böcker och serier. Men jag har ändå en grej till, en novellidé som jag tänkte få klart och ge ut i början av december.

Anna: Spännande med ytterligare en novell! Är det kopplat till Nepalsviten eller är det något helt annat?

Hanna: Det är något helt annat.

Anna: Men vet du vad som händer i tredje delen av Nepalsviten då?

Hanna: Typ. Eller inte alla detaljer och scener, men jag har några stolpar med den övergripande historien, slutet och sådana saker.

Anna: Det är ju å andra sidan ofta fullt tillräckligt för att snabbt kunna utveckla det till synopsis och kapitel om man bara får skrivtid och sätter sig ner.

Hanna: Ja, jag hoppas det. Men innan jag skriver det råmanuset så återstår ju delar som har mer med bokutgivning än skrivande att göra. Jag ska göra sättningen av Brickan i spelet själv, i Atticus, som vi pratade mer om i avsnitt 10 och så är det att registrera boken hos Stardist, som sen uppdaterar Bokinfo. Jag ska släppa e-boken samtidigt som den tryckta boken och det är ju då också att ta fram e-pub-filen och ladda upp den på kanske fem-sex ställen.

E-Böcker och Ljudböcker

Anna: Oj ja, just det det är mycket sådant att tänka på också. Du lägger ju upp din på fler ställen än vad jag gör.

Hanna: Ja, även om jag inte säljer några stora volymer e-böcker än. Det är roligt tycker jag, och på något sätt är det skönt att variera fokus lite, mellan skrivande och bokutgivning. Har du några planer kring bokutgivning i höst?

Anna: Ja, jag kan förhoppningsvis släppa både uppföljaren till Statisterna och det här friluftsprojektet i tryckt form i höst, för jag vill verkligen få klart det innan jul. Sedan måste jag göra klart ljudboken för Statisterna. Den har släpat efter lite, för att jag ju haft det här andra att skriva på och ljudboken är så otroligt tidskrävande.

Hanna: Ja men verkligen, kanske skönt att pausa med redigeringen ibland och spela in istället. Men kan tänka mig att största utmaningen är att hitta tider när det är helt tyst hemma?

Anna: Ja, det är helt hopplöst… Men även redigeringen tar tid.

Hanna: Mm. Och jag förstår att du vill få ut den. Ljudböcker är ju väldigt stort.

Anna: Det är ju det.

Lärande

Hanna: Har du något särskilt mål kring vad du vill lära dig under hösten?

Anna: Jag hade velat lära mig hur mycket som helst haha. Men jag har Moderskeppet nu och deras bokutgivningsdel tänkte jag titta mycket på. Sedan en del i InDesign. Hittills har jag mest hunnit bläddra i e-böckerna som ingår i den prenumerationen.

Hanna: Mmm just det. Jag tror de är väldigt bra.

Anna: Ja, det är de. Du då?

Hanna: Jag gick ju en väldigt bra kurs i Bokutgivning och förlagskunskap förra hösten. Den här hösten har jag inte någon lika stor kurs inbokad, eftersom jag inte bedömer att jag hinner.

Anna: Nä, förstår det.

Hanna: Men jag har som mål att lära mig hantera Photoshop och Indesign bättre, gå några självstudiekurser och lära mig hantera de programmen bättre. Jag har ju en omslagsdesigner till böckerna i Nepalsviten, men vill kunna göra enklare omslag själv, till exempel till noveller och e-böcker. Jag är inte lika bra som du är på de delarna så jag har ganska långt kvar. Har du börjat på nästa omslag?

Anna: Nej, det där ligger långt fram. Sedan har jag ändå någon slags bild i huvudet, och alla omslag i trilogin ska ju likna varandra. Jag har en förhoppning om att det inte blir alltför svårt, men jag är ofta lite för optimistisk när det gäller sånt.

Hanna: Haha, ja, vilken tid saker kan ta, speciellt om det strular med någonting. Jag är också en hopplös tidsoptimist dessvärre.

Utgivningsplaner

Anna: Vad är dina planer kring utgivning i höst?

Hanna: Ja, det är ju att ge ut Brickan i spelet och så har jag ett mindre projekt som jag hoppas publicera i början av december också. Jag får återkomma till det, men som jag nämnde tidigare är det är en novell.

Anna: Ja, det ska bli väldigt roligt att höra mer om, det här var ju nyheter för mig också, haha.

Hanna: Haha, ja. Ett infall kan man säga, men något som jag tror på. En annan del i bokutgivningen som jag tycker att jag har lärt sig en hel del kring sedan förra hösten är ju hur man driver försäljningen av en bok, när den väl är utgiven.

Anna: Ja, det är ju verkligen en utmaning. Kommer du göra något annorlunda inför att du släpper nästa bok?

Hanna: Ja, en del saker absolut. En av de sakerna är att jag kommer boka in en del signeringar och event i förväg. Dels har jag mer kanaler nu och så vet jag att det är en av de viktigaste sakerna för att sälja boken.

Anna: Det är nog klokt. En bok säljer sig ju verkligen inte själv, speciellt inte om man är egenutgivare eller indieförfattare och debutant framför allt.

Hanna: Precis. Jag är jättenöjd med att ha hittat bra sätt att nå ut med mina böcker, genom att personligen närvara vid event och marknader och liknande. Samtidigt som det är roligt och bra känns det lite som ett gammeldags eller omodernt sätt att sälja böcker. Inte så skalbart heller om man säger så.

Marknadsföring och försäljning

Anna: Du menar eftersom du själv måste vara närvarande så är det inte så skalbart?

Hanna: Precis. Jag har ju inte hur mycket tid som helst. Och om jag inte gör några event eller är någonstans säljer jag inte särskilt många böcker som det ser ut just nu, när det har gått ett tag. Jag hoppas att kunna hitta vägar att kombinera detta och sälja mer online också. Det är mer skalbart och liknar mer hur det fungerar i den engelsktalande indieförfattarvärlden.

Anna: Intressant… Hur ska du gå tillväga då?

Hanna: Ja, det vet jag ju inte till 100% än. Jag har ju tänkt översätta mina böcker till engelska och när översättningen av Sprickan i fasaden är klar så tänkte jag arbete med den enligt modellen som förespråkas i till exempel The self publishing shows kurser. Apropå kurser att gå. Det handlar då mycket om att strömlinjeforma sin försäljning, arbeta med annonsering på Amazon, Bookbub och liknande.

Anna: Aha.

Hanna: Det verkar fungera väldigt bra för många som skriver på engelska, men jag har konstaterat att det inte fungerar att använda exakt samma tillvägagångssätt med svenska böcker. Mycket eftersom de kanalerna är helt okända i Sverige.

Anna: Just det.

Hanna: Som vi redan har konstaterat så är det inte många som köper e-böcker på svenska och de reklamkanaler som finns tillgängliga via Draft2 digital, Amazon, Bookbub med flera verkar inte relevanta på den svenska marknaden. Det finns färre verktyg för oss helt enkelt.

Anna: Ah… Men går det inte att arbeta mer på liknande sätt även med svenska böcker då?

Annonsering

Hanna: Jo det tror jag också. Till exempel så har jag inte testat Facebook-annonsering. Har du?

Anna: Nej. Sedan har jag ju inte ens en Facebook-sida för författarskapet och det kanske man borde ha. Jag kör ju enbart på Instagram. För det här friluftsprojektet kommer jag nog däremot att testa annonseringsdelen på Insta. Hade du tänkt att ha en kampanj där eller på Facebook?

Hanna: Det är något jag definitivt överväger. Men jag har inte velat testa innan jag har fler böcker och dessutom färdiga försäljningskanaler. Det är ju dumt att börja med att kasta ut pengar på annonsering om man inte har en bra webshop eller mer än en bara bok. Har man fler böcker tänker jag att det blir större utväxling från annonsering också.

Anna: Ja just det, då kan ju läsare som gillar den första boken köpa fler böcker.

Hanna: Precis. Jag har inte heller haft en facebooksida förrän för några veckor sen. Eller alltså, jag har haft en privat, men inte en författarsida. Men det har jag nu! Vi kan ju återkomma till det här med sociala medier.

Anna: Precis. Så vad är dina mål kring försäljning under hösten?

Mål kring försäljning och marknadsföring

Hanna: Nja, inte helt säker på att jag hinner börja med annonsering under hösten. Jag ska först och främst fokusera på att få upp min Shopify webbutik, helst inför lanseringen av Brickan i spelet. Så att förhandsbeställningarna kan gå via den.

Anna: Ja, det är säkert jättebra. Ett vanligt formulär kan bli övermäktigt.

Hanna: Mm precis, jag känner att det är dags nu. Det blir för krångligt med formulär när det finns mer än en titel tänker jag. Sen har jag också satt upp som mål att ha någon form av försäljningsevent åtminstone två gånger per månad. Det kanske är lite ambitiöst, men det är dit jag siktar i alla fall.

Anna: Med event, menar du då …?

Hanna: Ja, det kan vara en marknad, en signering i bokhandel eller annan butik, till exempel en Ica-butik.

Anna: Wow, ja, det är ju jättebra om du hinner med det och har möjlighet.

Hanna: Vi får se. Jag har arbetat rätt mycket med att hitta sådana kanaler och tycker det är roligt och effektivt. Helst skulle jag vilja få till en gång i veckan, men det är kanske lite orimligt mycket, vi får se.

Anna: Ja, förstår det. Har du något inbokat redan?

Hanna: Ja, det blir Hornstulls marknad igen den 20 augusti, sedan ska jag vara med på Glädjeloppet i Täby den 26 augusti och då går en del av försäljningsintäkterna till välgörenhet också. Sedan ska jag till en lokal marknad i mina hemtrakter den 16 september och så kommer jag vara på Åre Höstmarknad sista helgen i september. Så det blir en del. Har du något inbokat?

Anna: Nej, nu har jag inte prioriterat det alls, även om jag säkert borde. Men jag känner att jag vill färdigställa de här andra projektet först nu. Jag vill prioritera dem.

Kick off - prioriteringar

Hanna: Ja det förstår jag verkligen. Jag tänker också det ibland att varje gång jag är iväg så tar det tid som jag kunde ha lagt på skrivande så det är verkligen inte lätt att veta vad man ska prioritera ibland. Julmarknader tänker jag mig också att besöka några stycken. Det hann jag inte med förra året. Känns lite kallt att stå ute då, men det får man nog ta.

Bokmässor

Anna: Ja, det kommer jag också att vilja göra i år. Hur tänker du kring mässor? Ska du på bokmässan?

Hanna: Åå jag vill verkligen åka dit, alltså som besökare, men det krockar med Åre höstmarknad. Jag kommer inte åka dit. Men i vilket fall skulle jag nog inte åka dit för att sälja mina böcker, det tror jag tyvärr kostar mer än det smakar. Hur tänker du?

Anna: Jag kommer nog inte att hinna med det, men det stämmer säkert. Vissa bokmässor kan ju vara väldigt dyra som medverkande.

Hanna: Ja precis, det finns väl risk att man drunknar i mängden där. Och det kostar en hel del med monter.

Anna: Ja.

Hanna: Däremot så har jag en mässa inbokad. Seniormässan i början av oktober. Jag kommer vara där med Sverigeförfattarna, som vi båda är medlemmar i och jag kommer prata om hur det är att ge ut sin första bok. Så det blir spännande och lite nervöst också.

Anna: Just det! Det måste du verkligen berätta mer om det efteråt. Det går inte riktigt att kombinera med mitt heltidsjobb, i och med att det är mitt i veckan och så.

Hanna: Absolut, jag ska uppdatera senare.

Anna: Ja. Det är liksom svårt att få tiden att räcka till ens till att skriva.

Hanna: Verkligen! Jag tycker du hinner väldigt mycket ändå! Man kan inte göra allt samtidigt. Jag tror att det är dags att försöka knyta ihop det här nu.

Anna: Ja!

Sammanfattning kick off

Anna: Ska vi sammanfatta våra viktigaste mål för hösten?

Hanna: Ja, vill du börja?

Anna: Okej. Inom skrivande så är mitt viktigaste mål att bli klar med uppföljaren till Statisterna och det här friluftsprojektet. Inom bokutgivning är det att ge ut två böcker innan årsskiftet och inom försäljning är det… ja du… Att hinna med fler signeringar om jag lyckas få ut böckerna kanske? Det kan bli hektiskt det här, haha.

Hanna: Haha, ja, men superbra mål.

Anna: Sen ett viktigt mål som vi inte har nämnt är ju att fortsätta med podden varannan vecka.  

Hanna: Ja, såklart!

Anna: Vad är dina viktigaste mål då?

Hanna: Jo om jag ska sammanfatta så är det inom skrivande att färdigställa råmanuset till tredje delen i Nepalsviten. Inom bokutgivning så är det att färdigställa och ge ut Brickan i spelet. Det är ju inte så mycket skrivande kvar där utan mer sättning och sådant som faller in under bokutgivning. Inom försäljning skulle jag säga att det är att genomföra minst två försäljningsaktiviteter varje månad samt att få upp min shopify-butik.

Anna: Det är också väldigt bra mål. Jag har nog ett till mål kom jag på, egentligen det viktigaste. Och det är att bibehålla det roliga i det här och inte sätta för stor tidspress på mig själv. Att böckerna kommer ut och trycks när de blir klara helt enkelt, även om jag som sagt har förhoppningar om att det blir av. Så jag ändrar begreppet mål till förhoppningar tror jag.

Hanna: Ja, superbra. Det håller jag med om. Man får ju komma ihåg att det händer ju faktiskt inget ifall man behöver flytta fram datumet för en bok eller liknande. Det är viktigt att komma ihåg. Bra sagt!

Nästa avsnitt

Anna: Vi kanske ska berätta vad vi ska prata om nästa gång?

Hanna: Ja, ska jag säga det?

Anna: Gör det!

Hanna: Nästa gång ska vi prata om att skapa karaktärer. Det är ju en väsentlig del av skrivprocessen och kanske inte helt självklart hur man gör om man kanske skriver på sin debutroman.

Anna: Nej. För en karaktär behöver ju vara ganska mångfacetterad för att bli trovärdig.

Hanna: Ja precis. Och om du som lyssnar har någon favoritkaraktär i en bok får du gärna hör av dig till oss, på instagram eller Podden Trycksvärta . Vi skulle också vara jätteintresserade av att höra om dina skrivmål för hösten.

Anna: Mm, det vore jätteroligt om ni vill göra det! Vet du vilken som är din favoritkaraktär, Hanna?

Hanna: Den var svår, jag får nog klura på den litegrann, kanske återkommer nästa gång.

Anna: Samma här! Senare i höst ska vi också ta upp ämnen som recensioner, testläsning och sociala medier. Vi tänkte ju nämna också att vi har ett nyhetsbrev också som du gärna får prenumerera på!

Hanna: Ja! Då får du också våra 30 bästa skrivtips och 5 skrivövningar. Och prenumererar gör du enklast genom att trycka på länken på någon av våra hemsidor eller på poddens hemsida på Podbean.

Anna: Precis! Hoppas att du som lyssnat har fått med dig lite tankar och idéer, och också att du vill fortsätta följa oss. Du har lyssnat på Podden Trycksvärta med mig, Anna Samuelsson…

Hanna:  och Hanna Wesslén. Vi hörs igen om två veckor. Ha det fint till dess!

Omslagsbild avsnitt 14 kick off

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *