Ny undersökning visar att egenutgivare tjänar mer
Egenutgivare tjänar allt mer och dessutom mer än traditionellt publicerade författare, enligt en ny undersökning. Frågan är om det verkligen stämmer och i så fall hur det går till? Upptäck hur i bloggposten.
Ny undersökning visar att egenutgivare tjänar mer
Undersökning från Alliance of independent authors
En av anledningarna till att jag tycker egenutgivning är så intressant är att det ger författaren möjlighet att behålla större andel av intäkterna från sålda böcker, vilket du kan läsa mer om i en tidigare bloggpost. Lyssna även på första avsnittet av podden Trycksvärta där vi diskuterar egenutgivning.
Nu presenterar Alliance of independent authors resultatet av en stor undersökning där över 2000 indieförfattare som arbetar minst halvtid med att skriva deltog. Läs mer om undersökningen och resultatet här.
Det är upplyftande att indieförfattarna som deltog i undersökningen rapporterar ökande intäkter. Intressant är även att författarinkomsterna är högre än vad undersökningar med traditionellt utgivna författare visar. Denna nya information kanske förvånar många, eftersom egenutgivning länge har varit betraktat som ett ”andra klassens” alternativ till traditionell publicering. Men tack vare tekniska framsteg, som till exempel e-böcker och print-on-demand, har det blivit enklare och mer kostnadseffektivt för författare att själva ge ut sina böcker.
Dessutom så är det inte antingen eller. Du kan både vara indieförfattare och licensiera rättigheterna till en bok eller ett format, medan du ger ut andra format själv. Så har jag gjort med min debutroman Sprickan i fasaden. Den är utgiven som ljudbok av ett traditionellt förlag medan jag har gett ut e-bok och tryckt bok på eget förlag.
Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?
Prenumerera på nyhetsbrevet eller följ mig på sociala medier
Vem tar största delen av intäkterna från bokförsäljningen?
Vid en traditionell bokutgivning så tar förlaget en risk med utgivningen. Förlaget bekostar redaktörsgenomgång, korrekturläsning, omslagsdesign och ibland marknadsföring av boken. Författaren betalar inget vid traditionell utgivning. I gengäld behåller förlaget större delen av intäkterna från bokförsäljningen och författaren får en mindre andel – royalty.
Om författaren erbjuds ett bokkontrakt där denna ska vara med och finansiera utgivningen så är det istället fråga om ett hybridförlag eller en utgivningstjänst. Det behöver inte vara något fel i detta, men tyvärr så läser jag fortfarande allt för ofta om aspirerande författare som inte förstår skillnaden mellan dessa utgivningsformer. Så länge förlaget är öppet med vad som erbjuds så fyller enligt min mening både traditionella förlag och hybridförlag en funktion i branschen. Men tro inte att du är ”antagen” av ett traditionellt förlag om du förutsätts betala något.
För att återgå till egenutgivning – varför kan egenutgivare tjäna mer? Precis som med andra investeringar så innebär ofta högre risk också högre chans till bra avkastning.
Möjliga anledningar till att egenutgivna författare tjänar mer
Vid egenutgivning bekostar författaren utgivningen, distributionen och alla kringtjänster själv, eller via sitt mikroförlag. Den som förlorar pengar om boken inte säljer är indieförfattaren. Å andra sidan är det också indieförfattaren som får hela intäkten från all bokförsäljning. Intäkterna behöver då inte delas med ett förlag. Eller rättare sagt, intäkterna går rakt in i indieförfattarens eget förlag. För att läsa mer om vad det innebär att starta ett eget förlag se min bloggpost om att starta förlag.
Följaktligen finns bland annat följande tänkbara anledningar till att egenutgivare kan tjäna mer:
- Större förtjänst per såld bok
- Möjligheter att ge ut fler böcker och bygga en författarkarriär
- Snabbare produktionscykel
- Möjlighet att bygga en följarskara och eget varumärke
- Flexibilitet i publiceringsprocessen
- Större valmöjlighet kring hur boken ska marknadsföras och därmed möjlighet att nå ut till rätt läsare
Jag vill poängtera att detta inte ska tas som någon form av ekonomisk rådgivning. Att ge ut böcker är verkligen inte ett snabbt eller enkelt sätt att bli rik. Det innebär hårt arbete och det finns ingen garanti för att du lyckas sälja en enda bok.
Läs även nedanstående stycke där jag resonerar kring felkällor och försiktighet kring att tolka resultatet från undersökningen.
Vill du lära dig mer om att starta eget förlag och ge ut dina egna eller andras böcker?
Gå kurs i bokutgivning och förlagskunskap hos JW Förlag*.
Jag gick kursen hösten 2022 och kan varmt rekommendera den.
Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen?
Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok.
Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.
Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.
Hur ska man tolka resultatet från undersökningen
att ta i beaktande
Det är viktigt att komma ihåg att en undersökning kan innehålla felkällor och resultatet kan ofta tolkas på flera olika sätt.
Jag säger inte att det endast är fördelar med egenutgivning utan det finns självklart nackdelar också. Inte minst så anses det fortfarande ”finare” att vara utgiven på traditionellt förlag och det kan öppna dörrar till centrala inköp till bokhandlare och liknande. Dessutom tar utgivningsprocessen både tid och pengar i anspråk och det kan vara två saker som författaren inte har.
Potentiella invändningar och felkällor
Vidare listar jag nedan några möjliga invändningar/potentiella felkällor i undersökningen:
- Jämförelsen med hur mycket traditionellt utgivna författare tjänar är gjord genom att jämföra med andra undersökningar. Därmed riskerar det att bli som att jämföra äpplen med päron.
- Undersökningen tar sikte på top-line, det vill säga intäkter. Det är inte samma sak som resultat eftersom undersökningen då inte beaktar vilka kostnader som författaren har haft. Det är rimligt att anta att indieförfattare har högre kostnader kopplat till bokutgivningen jämfört med traditionellt utgivna författare. Även traditionellt utgivna författare kan dock ha ”frivilliga” kostnader för lektörsläsningar, marknadsföring och liknande.
- Det är oklart hur många (om någon) av författarna i undersökningen som kom från Sverige. Bokbranschen i Sverige fungerar annorlunda jämfört med i den engelsktalande världen. Inte minst på grund av streamingtjänsternas dominans och att ljudböcker är så stort i Sverige. Till exempel kan nämnas att över 95% av författarna i undersökningen tjänade pengar på e-böcker medan endast drygt 45% tjänade pengar på ljudböcker. Med tanke på de stora skillnaderna i hur branschen fungerar i Sverige, samt att svenska är ett litet språk, är det svårt att säga hur resultatet skulle bli för en motsvarande undersökning i Sverige. Min bild efter att ha studerat detta i över tre år är att indieförfattarskap och egenutgivning ligger långt ”efter” i Sverige. Men det finns som jag ingen anledning till att det skulle stanna så.
Sammanfattning kring huruvida egenutgivare tjänar mer
Sammanfattningsvis så bedömer jag trots ovanstående potentiella felkällor att undersökningen är mycket intressant och visar på möjligheterna med att vara indieförfattare.
Det mest intressanta i undersökningen är inte jämförelsen med traditionellt utgivna författare utan det faktum att indieförfattarna i undersökningen rapporterade ökande intäkter.
Ovanstående ger mig hopp inför framtiden och jag tror att det med rätt inställning går att bygga sig en indieförfattarkarriär även i Sverige och även om du startar idag. Jag rekommenderar att du läser undersökningen och drar dina egna slutsatser.
Slutsatsen är att egenutgivning kan vara en fördelaktig strategi för författare som vill tjäna mer pengar och behålla mer kontroll över sin karriär. Det bör inte endast ses som ett sista-hands-alternativ när alla traditionella förlag har sagt nej!
Lycka till med din bokutgivning!
Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen?
Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok.
Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.
Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.
Senaste inläggen
- NaNoWriMo – mina skrivuppdateringar under november 2024, vecka 4
- NaNoWriMo – mina skrivuppdateringar under november 2024, vecka 3
- NaNoWriMo – mina skrivuppdateringar under november 2024, vecka 2
- NaNoWriMo – mina skrivuppdateringar under november 2024, vecka 1
- Boktips: Två inspirerande böcker för indieförfattare till hösten
Arkiv
*I samarbete med JW Förlag. Ange att du hittade kursen via mig om du har haft nytta av bloggen och vill stötta mitt arbete.
Upptäck mer från Den svenska indieförfattaren
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.