Så kan en skrivresa lyfta ditt manusarbete

Hur en skrivresa kan lyfta ditt skrivande

22 mars 2024

Från fjäll till fantasi – så kan en skrivresa lyfta ditt manusarbete

Hej kära skriventusiaster och indieförfattare!

Idag delar jag med mig av något speciellt – min årliga skrivresa. Tre dagar avskild från världens brus, dedikerade till skrivande. Kanske tänker du, ”Är det verkligen värt det?” eller ”Det skulle jag också vilja göra”. I detta inlägg ska jag ta dig igenom stegen på resan, hur jag la upp arbetet och vilka lärdomar jag drar.

Min förhoppning är att inspirera dig att våga ta det där steget mot en egen skrivresa och visa dig hur du kan maximera tiden för att verkligen lyfta ditt skrivande. Så häng med – det här blir inte bara en berättelse om min resa, utan också tips till hur du kan skapa din egen.

Planering av skrivresan

Allt börjar med en idé, eller i mitt fall, ett behov. Jag kämpade med att få grepp om manuset i redigeringen och kände att jag behövde ett miljöombyte och ostörd tid. Så här började jag planera:

Val av plats: Jag sökte efter en plats som kunde erbjuda både inspiration och lugn. För mig föll det sig naturligt med stugan i Åre, då det är praktiskt att åka till en plats man redan känner och den är lätt tillgänglig med tåg. Dessutom älskar jag att vara där och det är en bra miljö för kreativitet. Men din perfekta plats kan vara något helt annat – kanske ett kustnära retreat, en lugn landsbygd eller till och med en tyst hörna i ditt favoritbibliotek.

Tidpunkt: Det var viktigt att välja en tid då jag visste att jag kunde vara som mest produktiv. Tänk på vilken tid på året som du känner dig mest inspirerad och motiverad. Men det måste även fungera i vardagens schema, det behövde vara en tidpunkt när jag inte hade andra deadlines eller viktiga möten. Jag bokade resan i god tid, eftersom det då är lättare att hålla kalendern fri och dessutom är chansen till bra biljettpriser större.

Budget och packning: Jag satte en realistisk budget för min resa. Största kostnaden var själva biljetterna, resten höll jag till ett minimum. Det underlättar förstås mycket om du har tillgång till ett boende som inte kostar något extra. Jag prioriterade inte att äta på restaurang och hade med mig matsäck på tåget.

Att förbereda en detaljerad packlista hjälpte mig också att undvika stress. Viktigast av allt: laptop och laddare, anteckningsböcker, och ett utprintat manus.

Skrivresa till Åre

Fördelar med att skriva på resande fot

Att byta miljö visade sig vara både fördelaktigt och välgörande för kreativiteten. Här är några konkreta fördelar jag upplevde under min skrivresa:

Ökat fokus: Med färre distraktioner kunde jag ägna mig åt mitt skrivande på heltid, med undantag för lite skidåkning. Stugans tystnad och att vara ensam gjorde underverk för min koncentration. Jag kunde sitta timmar i streck utan att märka att tiden gick.

Förnyad inspiration: Naturens lugn, tillsammans med miljöombytet, gav mig nya idéer och perspektiv. Det var som om miljöombytet bidrog till berättelsens utveckling. Utan att anstränga mig särskilt mycket täppte jag igen några plot holes och hittade nya lösningar på trådar i berättelsen.

Reflektion: Att vara ensam med mina tankar tillät mig att ompröva planen för release av sista delen i Nepalsviten. Jag har aldrig haft en releasefest, men insåg att den här boken skulle vara ett perfekt tillfälle att fira. Slutet på min första trilogi. Det fick mig att ifrågasätta tidpunkten för boksläpp – juni är ingen bra månad för detta. Så mycket annat som händer. Eftersom jag inte kunde se någon anledning att hålla fast vid juni tog jag beslutet att skjuta på releasen till augusti. Jag hittade den perfekta lokalen och har nu bokat den. Den här vändningen hade jag inte tagit utan skrivresan.

Detta är också ytterligare en fördel med att vara indieförfattare – du bestämmer själv över deadlines och tidpunkt för boksläpp! Se andra fördelar jag ser i det här inlägget.

Mina böcker

Nepalsviten:

Sprickan i fasaden (2022)

Brickan i spelet (2023)

Tredje och sista delen släpps i augusti 2024

 

Glimmerdjup (2023)

Jul på Sägenevik – Storm vid julbordet (2023)

 

Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?

Prenumerera på nyhetsbrevet och följ mig på sociala medier

I min webshop Hanna Wesslén Books (Shopify) kan du beställa mina böcker fraktfritt.

Dag för dag på skrivresan

Onsdag

Skrivresan började hemma i Täby där jag gick upp klockan fem på morgonen. Det gör jag ofta, men skillnaden nu var att jag färdigställde packningen istället för att sätta mig vid köksbordet för ett skrivpass. Den sista avgörande uppgiften var att skriva ut mitt manus, men typiskt nog stötte jag på problem med skrivaren. Lätt svettig i pannan plockade jag åt mig den sista sidan, lämnade huset och begav mig mot Roslagsbanan. Mental notering om att INTE lämna sådana viktiga detaljer till avresedagen nästa gång.

En dryg timme senare befann jag mig på Centralstationen med en svällande känsla av lycka. Det var något helt speciellt med att vara på väg – på väg mot Åre, min favoritdestination för skrivande.

Så vad gör man under en sju timmar lång tågresa utan barn eller andra att underhålla? Blev alldeles villrådig av alla nya valmöjligheter. Slutligen bestämde jag mig för att utnyttja tiden väl. Jag planerade de kommande dagarna, lyssnade ikapp på skrivpoddar och tittade lite på Youtube-videos om skrivande, till exempel Storygrid. Jag önskar att jag kunde säga att jag skrev och redigerade, men tyvärr mår jag illa när jag gör det på tåg, så det blev inte mycket av det.

Vid ankomsten till Åre station tittade solen fram bakom molnen. Det var en känsla av vårvinter, denna speciella årstid som bara finns i norr. Jag tog ett djupt andetag av fjälluften och promenerade upp mot Kabinbanan. Budgeten tillät inte lyxen av en taxiresa från stationen, så det blev skidbuss till Björnen – ett utmärkt val under denna säsong.

Stugan, med sin hemtrevliga och välkomnande doft, väntade på mig. Den har en speciell doft, så där som alla hem har, och när man har varit borta ett tag känner man den särskilt tydligt.

Med endast en timme kvar innan liftarna stängde kunde jag inte motstå frestelsen att avnjuta några skidåk. Backarna var något isiga efter säsongen, men friheten att åka utan köer vägde upp för det.

Tillbaka i stugan lagade jag en enkel middag – en gryta på kikärtor som resten av familjen brukar rata. Att vara själv gav mig friheten att njuta av maten medan jag arbetade vidare med mitt manus, utan att bry mig om små spill på bordet.

Jag hade vilda tankar om att se någon serie eller film innan jag la mig, men det hanns inte med. Var otroligt trött och ägnade mig åt testläsning av ett mycket spännande manus, när jag inte orkade redigera mitt eget längre.

Torsdag

  1. Morgonen välkomnade mig med solsken och nyfallen snö – en närmast perfekt dag med undantag för de starka vindbyarna. Med vetskap om väderleksrapporten beslutade jag att BÖRJA med skidåkning och ta skrivandet sedan, istället för tvärtom. Visste att jag skulle ångra mig annars. Och jag gjorde helt rätt i det.

    Är du helt ointresserad av skidåkning så kan du hoppa över det här stycket. Gå direkt till stycket som börjar med ”Åter i stugan” istället. Men för dig som tycker det är lite kul:

    Jag inledde med en femkilometers längdtur under en strålande sol, ensam i spåret. Spelade in en real som finns att se på Instagram.

    Tyvärr var inte liftarna på min sida denna dag. Kabinbanan och Gondolen var stängda för säkerhetens skull, men jag ville verkligen till toppen. Även utan köer blev det en utdragen process, eftersom flera liftar jag försökte använda upplevde tekniska problem. Efter flera misslyckade försök och en oväntad klättring mellan två stationer, beslutade jag att omvärdera mina planer. Till slut hittade jag en väg till Rödkullen där jag njöt av en medhavd pizza till lunch.

    Efter ytterligare försök att nå toppen via Tväråvalvet –  förgäves på grund av de allt starkare vindarna – tog jag en välbehövd paus på La Gondola. Där beställde jag en drink som heter Tiramisu och som jag starkt rekommenderar om du har vägarna förbi.

    Åter i stugan vid 14-tiden insåg jag att det var dags att koncentrera mig på skrivandet för att inte hela resan skulle övergå i en ren skidsemester. Fysiskt trött men mentalt redo, genomarbetade jag en tredjedel av manuset från min mest bekväma fåtölj. Jag har skrivit scenerna i ordning per perspektivperson, så jag har inte läst dem i ”rätt” ordning tidigare. Det blev en riktig ögonöppnare. Jag insåg att vissa scener behövde flyttas om och fick en bättre känsla för hur en läsare skulle uppleva boken. Detta perspektiv gav värdefulla insikter och ledde till viktiga ändringar i berättelsens struktur. Överlag hade jag en positiv känsla kring riktningen på manuset, speciellt med tanke på att det avslutar en trilogi.

    Efter det redigeringspasset var jag både fysiskt och psykiskt utmattad. Tanken på en avslappnande kväll framför Netflix avbröts snabbt när jag upptäckte att kontot redan var i användning. Istället blev det läsning, vilket nog var det bästa avslutet på dagen.

    Vädret hade övergått i någon form av storm (nåja inte tekniskt sett en storm, men ni fattar), vilket bidrog till konstiga ljud i stugan och ökad mysfaktor.

Fredag

  1. Fredagen visade sig vara mindre solig, men det gav mig perfekta förutsättningar för att dyka djupt in i mitt manus. Min redigeringsprocess är noggrann: jag börjar med att läsa texten på papper, markerar och antecknar med bläckpenna och överstrykningspennor. Därefter återför jag dessa ändringar till Scrivener, där jag ofta finjusterar ytterligare baserat på de initiala anteckningarna.

    Under denna process tog jag mig tid att uppdatera sammanfattningen för varje kapitel och säkerställa att tidslinjen var logisk. Denna detaljnivå är avgörande för att hålla parallella historier sammanhängande och engagerande.

    Trots en intensiv redigeringsdag, lyckades jag klämma in en kort skidtur – ett välbehövt avbrott. Dagen avslutades med After Ski på Lilla Tyrolen, där jag ägnade mig åt att överväga möjliga titlar för manuset. Efter mycket huvudbry började äntligen idéerna klarna.

Lördag

  1. Lördagsmorgonen tillbringades med en sista översyn av manuset. Slutligen tog jag mig en uppfriskande tur i längdspåret innan det var dags att bege mig hem. Hemresan liknade den till Åre; redigering var inte möjlig, så tiden fylldes istället med poddar. Jag fördjupade mig även i Joanna Penns ”How to Make a Living with Your Writing”, vilket gav ny inspiration och insikter för min författarkarriär.

Fallgropar och hur man undviker dem

Trots alla positiva aspekter, fanns det också utmaningar. Här är några fallgropar jag stötte på och hur du kan undvika dem:

Överambition: Att sätta orimliga mål kan leda till besvikelse och jag är sedan tidigare expert på detta. Ställ in realistiska skrivmål för varje dag och var snäll mot dig själv om du inte uppnår dem.

Distraktioner: Om du åker till en plats där det finns mycket annat att göra och se är risken överhängande att du också vill ägna tid åt detta. För min del var det i det här fallet uppenbart – ett helt fjäll att åka skidor på, precis runt husknuten. Jag planerade för detta och tillät mig själv att vara ute i naturen på skidor. Det är också en bra tid för reflektion.

Förberedelser: Otillräcklig planering kan störa din produktivitet. Se till att ha alla nödvändigheter, inklusive mat och skrivmaterial, innan du ger dig av. För min del blev det som jag beskrev stressigt med utskriften av manus, i övrigt funkade allt fint.

Att ta med sig från skrivresan

Min skrivresa blev mer än bara en paus från vardagen; den blev en källa till lärande och manusutveckling. Jag återvände hem med:

  • Ett rikare manuskript, fyllt med nya idéer till hur trådarna skulle knytas ihop.
  • En titel till sista delen i Nepalsviten. Hemlig än så länge, men det är så skönt att äntligen ha bestämt vad den ska heta.
  • Förståelse för vikten av att ge mig själv tid och utrymme för att vara kreativ.
  • En idé till ett nytt projekt som jag vill ta tag i senare i år.
  • Datum för release av nästa bok och en bokad lokal att ha releasemingel på

Avslutningsvis

Har du orkat läsa så här långt så är du nog ganska intresserad av skrivresor. Om du känner att ditt skrivande har stannat upp eller om du bara söker nya perspektiv, kanske det är precis vad du behöver. Det behöver inte vara långt eller dyrt – det viktiga är att hitta en plats där du kan bryta din rutin och ge plats för ny inspiration.

Jag uppmanar dig att ta steget, oavsett om det är till en annan stad eller bara till en ny caféhörna. Dela gärna med dig av dina erfarenheter eller frågor i kommentarerna nedan.

God skrivlycka!

Vill du lära dig mer om att starta eget förlag och ge ut dina egna eller andras böcker?

kurs i bokutgivning och förlagskunskap hos JW Förlag*.

Jag gick kursen hösten 2022 och kan varmt rekommendera den.

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

Arkiv

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

Hur en skrivresa kan lyfta ditt skrivande

*Kursen rekommenderas i samarbete med JW Förlag. Ange att du hittade kursen via mig om du har haft nytta av bloggen och vill stötta mitt arbete.


Upptäck mer från Den svenska indieförfattaren

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Den svenska indieförfattaren

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa