Så distribuerar du med Draft2Digital

Så distribuerar du med Draft2Digital. Men först och främst; Vad är Draft2Digital (D2D) och vad innebär det att distribuera sina böcker via den plattformen?

Jag har länge haft ögonen på D2D och har nyligen laddat upp min första e-bok på plattformen. Delar här med mig av mina initiala erfarenheter och tankar från detta.

Lyssna på Podden Trycksvärta avsnitt 6 om distribution för ytterligare information och diskussion kring bokdistribution. I länken finns även transkribering av avsnittet för dig som hellre läser än lyssnar.

Vad är Draft2Digital?

Draft2Digital är en av världens största distributörer av e-böcker, främst för indieförfattare och egenutgivare. Under 2022 förvärvade Draft2Digital en annan stor spelare i branchen, Smashwords, vilket nu håller på och integreras.

Nu i mars 2023 så har de precis lanserat en print-on-demand-tjänst också. Jag har inte provat den än men tycker den ser intressant ut för att nå utländska återförsäljare. Bland annat konverterar den eboks-omslaget till ett tryckt omslag med några klick. Kanske inte blir lika snyggt som mitt tryckta omslag i upplagan där det är en bild som fortsätter över bokrygg och baksida, men smidigt verkar det vara!

Fördelar och nackdelar med Draft2Digital

Jag har precis signat upp hos D2D och därmed endast använt tjänsten en kort period. Därmed har jag kanske inte upptäckt alla fördelar (och eventuella nackdelar) än. Från den första tiden kan jag ändå konstatera följande.

Fördelar:

  • Ingen up front fee eller startavgift. Avgifterna är en provision på försäljningen. Ingen försäljning, inga avgifter.
  • Gratis konvertering av manus till e-bok, numera också till Print-On-Demand om man så önskar.
  • Man kan välja att använda eget ISBN eller bli tilldelad ISBN.
  • Enkelt att publicera en e-bok.
  • En rad verktyg som UBL (universal book links) finns tillgängliga för att hjälpa dig marknadsföra boken. UBL är en länk som kan användas och ska dirigera köparen till alla tänkbara butiker på nätet där boken finns.
  • Man väljer själv vilka butiker D2D ska distribuera till, genom att kryssa i val.
  • Möjlighet att nå vissa svenska bibliotek genom Overdrive.

Nackdelar:

  • Det är enkelt att signa upp och skapa konto hos D2D. Att fylla i Tax form (skatteinformation) för att royaltybetalningarna ska bli rätt hanterade är däremot INTE lätt (se separat avsnitt längre ner). 
  • Vill du nå de vanligaste svenska butikerna (tänk Adlibris och Bokus) så behöver du även en annan distributör, eftersom dessa inte finns valbara hos D2D.

Vad är en UBL?

Via Books2Read så kan du generera en UBL. Det går bra att använda även om du inte har publicerat via D2D. 

Idén är supersmart – en länk som tar läsaren till en sida där man kan välja vilken webbutik man ska köpa boken från. Alla har väl sina favoritbutiker. Länken kan uppdateras med nya butiker som tillkommer och tanken är att den inte ska bli inaktuell samt att man ska slippa lägga in fem olika länkar till olika butiker.

En stor nackdel är att länken i dagsläget inte stöder varken Adlibris eller Bokus. 

Så här ser länken till min debutroman Sprickan i fasaden ut. I skrivande stund finns inte Amazon och Kobo med i länken. Dessa två butiker går att distribuera till via D2D men jag har tänkt signa upp direkt med dem istället. Av den anledningen har jag inte kryssat i distribution till dem via D2D. Länkningen kan uppdateras när dessa butiker finns tillagda, så man behöver inte uppdatera varje ställe man har använt länken på.

 

Så distribuerar du med Draft2Digital

Att skapa ett konto är lika lätt som att skapa vilket konto som helst. Skriv in din e-postadress och välj ett lösenord. 

Därefter följer information om ditt eller ditt företags namn, adress, telefonnummer och liknande. Du fyller även i hur du vill ta emot royalties från D2D. Det går bland annat att välja via Paypal eller överföring till bankkonto.

Innan du tar emot betalningar så fyller du i ett skatteformulär, se nedan. Det är dock ingen panik, det går att ladda upp böcker och fylla i detta formulär senare. Se avsnittet nedanför för mer detaljer. 

Om du har en färdig epub-fil och ett ISBN så kan du använda dem vid uppladdning. D2D gör en kvalitetskontroll av epub-filen för att säkerställa att den uppfyller kraven. Det fungerar med epub 2 eller epub 3. E-boken jag laddade upp är i epub 3-format och det fungerade direkt utan problem.

Om du inte har en färdig epub-fil så kan du ladda upp till exempel ett Word-dokument och låta D2D skapa epub-filen. Detta alternativ har jag inte testat eftersom jag redan hade en epub-fil.

Därefter så väljer man vilka butiker man vill distribuera till, genom att kryssa i rutor. Det går att välja pris för respektive återförsäljare också.

Så distribuerar du med Draft2Digital

Att fylla i skatteformulär hos Draft2Digital

Skatter … här kommer vi till den jobbiga biten. Att erhålla royalties från en svensk distributör är en sak, men D2D är baserade i USA. Därmed så behöver de innehålla amerikansk skatt (withholding tax 30 %) på dina royalties. 

I skatteformuläret ska det som jag förstår utredas om du eller din verksamhet på något sätt är baserade i USA. Dessutom så ska det utredas om det land där du/ditt företag är baserade har ett dubbelbeskattningsavtal med USA som kan möjliggöra att D2D inte behöver innehålla amerikansk skatt på dina betalningar. 

Jag vill poängtera att jag inte är skatterådgivare eller ger några råd kring detta. Konsultera med en skatterådgivare om du vill ha råd kring din specifika situation. Här delar jag bara hur jag själv har gått tillväga och min (icke professionella) förståelse för hur det fungerar.

Sverige har ett dubbelbeskattningsavtal med USA och under vissa förutsättningar så kan denna withholding tax bli 0% istället för 30%. Svaren i formuläret beror dels på vilken företagsform du har (AB, enskild firma etc.) eller om du har signat upp som privatperson. 

Jag har ett AB och svarade utifrån det. Det tog flera timmar att gå igenom alla frågorna, mest eftersom jag inte förstod alla frågor direkt utan var tvungen att läsa in mig på vad det innebar. Ett bra tips är att ladda ner dubbelbeskattningsavtalet mellan USA och Sverige samt läsa lite på IRS hemsida för att förstå syftet med frågorna bättre. Jag tittade bland annat på Instructions for Form W-8BEN-E.

Det finns även ett inlägg på Cosmonomics blogg (som för övrigt är väldigt bra), som hjälpte mig jättemycket. Det handlar visserligen om hur man fyller i skatteinformation till Amazon men det är liknande frågor hos D2D. 

 

Praktiska tips inför registrering och distribution hos Draft2Digital

Några praktiska tips på vägen.

  • Kolla så att det är förenligt med dina nuvarande distributionskanaler att använda D2D.
  • Bestäm dig för om du ska signa upp som företag eller privatperson så att du anger rätt uppgifter och betalningsmottagare.
  • Se till att ha ditt momsregistreringsnummer och organisationsnummer samt bankuppgifter redo.
  • Välj om du vill ladda upp färdiga epub-filer eller om du ska ta hjälp av D2D för att generera filerna.
  • Överväg om du ska använda dina egna ISBN eller erhålla från D2D. Se mitt tidigare inlägg om anledningar att använda eget ISBN.
  • Ta god tid på dig när du ska påbörja skatteformuläret. För mig tog det flera timmar och jag skulle inte vilja göra det när jag hade ont om tid eller var trött.

Det var allt för den här gången. 

Lycka till med publiceringen!