Podden Trycksvärta trailer

Podden Trycksvärta är en skrivpodd med inriktning mot egenutgivning. Trailern finns ute nu på de flesta plattformarna, fler kommer inom kort. Om du hellre läser än lyssnar finns transkribering av trailern nedan.

Anna: Hej och välkommen till podden Trycksvärta. Jag heter Anna Samuelsson, författare till spänningsromanen Statisterna.

Hanna: Och jag heter Hanna Wesslén, författare till spänningsromanen Sprickan i fasaden. 

Anna: Och oss kommer du kunna ha sällskap av varannan vecka när vi pratar om skrivande och egenutgivning.

Hanna: Det här är en trailer, vi kör igång med de ordinarie avsnitten i början av januari 2023.

Anna: Så varför har vi valt att starta den här podden? Det finns ju redan en hel del skrivpoddar.

Hanna: Vi gillar ju att lyssna på skrivpoddar och det finns många bra. Den här podden kommer att fokusera mycket på egenutgivning och olika aspekter av att ge ut böcker på eget förlag. Det finns ju en rad utländska poddar som handlar om att vara en oberoende författare och nu är det dags även i Sverige tycker vi. Vi tänker att det här är podden som vi själva hade velat lyssna på när vi bestämde oss för att ge ut våra egna böcker.

Anna: Ja precis, för det fanns ju mycket vi undrade över i början, och det finns fortfarande mycket vi undrar över nu också. 

Hanna: Absolut.

Anna: Och vi har ju lagt upp en rad ämnen här på listan att ta upp den kommande tiden. Allt ifrån bokutgivning och hur man gör en projektplan för sitt skrivande till mer praktiska detaljer som hur man får ut boken i handeln och hur man sätter en inlaga. Vad man ska tänka på. Ja, vi kommer också prata om omslag och format och tryckeri såklart, och massa andra spännande ämnen. 

Hanna: Vi har ju båda väldigt nyligen gått igenom hela processen för allra första gången. Och ja, vi har ju massor av lärdomar kring vad som har gått bra, misstag som vi har gjort och som vi vill dela med oss av till dig som lyssnar. 

Anna: Ja.

Hanna: Kanske för att du ska slippa göra samma misstag som vi redan har gjort. Man kan ju börja med att fundera, vad tyckte du var det svåraste med att ta steget att bli egenutgivare Anna? Eller indieförfattare kanske jag ska säga, jag gillar det ordet bättre. 

Anna: Precis. Jag tänkte i början, som jag ofta gör, att det kan inte vara så svårt att göra ett omslag och sätta in texten på rätt sätt och allt annat som ska göras. Men snart insåg jag hur mycket jobb det egentligen var. Och hur mycket som kan gå fel och hur orimligt många saker det finns att ta hänsyn till.

Hanna: Mmm. 

Anna: Och jag hade verkligen ingen att fråga. Du kanske känner samma sak. 

Hanna: Ja verkligen.

Anna: Ja, lite ensamt och visst finns det information på nätet och i böcker och poddar, men det är inte alltid precis det som jag ville veta. Därför var det ingen som talade om heller hur mycket tid allting tog och det blev bitvis ganska stressigt. Hur upplevde du det själv?

Hanna: Jag känner igen mycket av det du beskriver och jag tycker kanske lite som du att det svåraste i början var att få grepp om alla delar i processen och sätta upp en någorlunda rimlig tidsplan. Jag hade ingen aning om hur lång tid saker skulle ta och i vilken ordning man skulle göra olika steg och sådär. Sen så tyckte jag också att det var ganska ensamt i början innan jag hade någon att diskutera skrivande och bokutgivning med. 

Anna: Mmm

Hanna: Jag lyssnade mycket på engelska och amerikanska poddar och sådär men det var inte alltid helt lätt att applicera de råden i en svensk kontext. 

Anna: Nej det är ju inte samma sak.

Hanna: Nej det är ju lite annorlunda i Sverige jämfört med i USA till exempel. Men nu har ju din bok Statisterna varit ute i över en månad, den kom ut i slutet av oktober. Kan inte du berätta lite om boken och hur den första tiden har varit?

Anna: Jo, det har varit intensivt nu i början. Men fantastiskt roligt. Väldigt många böcker som ska skickas iväg så det har gått över förväntan. Både kontakt med bokhandlar och signeringar och intervjuer och sånt. Och recensioner som har gjort mig väldigt glad.

Hanna: Ja det är verkligen jätteroligt att se att din bok har fått en sådan fantastisk start. Den har ju både kommit in på en del fysiska bokhandlar utöver nätbokhandeln där den finns och fått väldigt fina recensioner. Så där tror jag att du har väldigt mycket att dela med dig av kring hur du har lyckats nå ut.

Anna: Ja men jag hoppas verkligen det. Det är ju dags för din bok Sprickan i fasaden nu också som har släppts precis i dagarna. Vill du berätta lite mer om det kanske?

Hanna: Ja absolut. Jag har ju arbetat med den i två och ett halvt år, minst, så känns ju fantastiskt roligt och spännande att den äntligen är klar. Den trycktes faktiskt häromdan och de böckerna som ska hem till mig levereras hit imorgon. Så det blir roligt att se hur den ser ut i verkligheten nu. Också jättekul att den börjar gå ut till dem som har förhandsbeställt, men såklart också lite nervöst hur den ska tas emot av läsare nu när den inte bara är min längre utan finns tillgänglig för andra också. 

Anna: Ja, jag förstår vad du menar. Det ska bli jätteroligt att se den på riktigt.

Hanna: Det tycker jag med. 

Anna: Så jag håller alla tummar att det går bra för den, det tror jag absolut det kommer göra. 

Hanna: Hoppas det.

Anna: Ska vi berätta lite mer om oss själva också?

Hanna: Ja det tycker jag, du kan väl börja Anna?

Anna: Ja, det kan jag göra. Jag är uppvuxen utanför Borås men bor nu i Västerås med min familj. Mellan skrivpassen försöker jag hinna med en del friluftsliv, som till exempel paddling och klättra och fotografera i grottor och gruvor som jag håller på med. Så det blir både att sitta inne och skriva och vara ute i naturen. Det tycker ju du också om Hanna?

Hanna: Ja precis. Förutom att sitta inne och skriva så gillar jag också utomhusaktiviteter, framför allt så tycker jag mycket om att vandra och åka skidor. Jag gör det så ofta det går. Jag är uppvuxen på Lidingö, där delar av min bok utspelar sig faktiskt. Nu så bor jag i Täby i med sambo och två barn. Vi drömmer om en hund också men än så länge så har vi ingen sån i sikte. Det var lite om oss och nu så kanske du som lyssnar förhoppningsvis undrar vad vi ska prata om i poddens första riktiga avsnitt.

Anna: Ja, för det släpps i början av januari och blir ett introduktionsavsnitt. Då ska vi gå in lite mer på djupet i vad egenutgivning och indieförfattarskap egentligen innebär. Vi kommer gå igenom hur man egentligen gör för att ge ut sin bok på egen hand och inte via ett traditionellt förlag. Vilka vägar det finns att gå och sådär. 

Hanna: Om du vill lyssna på det så lägg gärna till podden redan nu på din lista i plattformen så ser du när första avsnittet finns tillgängligt. OCh följ oss gärna på Instagram och Youtube där vi finns som poddentrycksvarta.

Anna: Just det.

Hanna: Du kan också redan nu maila frågor och förslag på saker att ta upp. Det kan du isåfall skicka till Podden Trycksvarta. Det är alltså trycksvärta utan ä. Det går också bra att skicka DM på Instagram till oss. Vi kommer inte att läsa upp ditt namn om du inte uttryckligen ber oss om det. 

Anna: Nej, så man får vara anonym om man vill fråga saker. 

Hanna: Precis.

Anna: I den här podden kommer vi förstps också göra intressanta intervjuer då och då så om du har förslag på någon som du vill höra er om får du gärna kontakta oss. Med det här tänkte vi avsluta och hoppas att du vill lyssna på det allra första avsnittet av Trycksvärta som släpps efter nyår. 

Hanna: Ja, och till dess så får du ha en riktigt fin december och jul med skrivande, läsande eller annat som du tycker om. Det var allt för den här gången. Hej så länge!