Lärdomar från boksläpp

Lärdomar från boksläpp – Sprickan i fasaden är ut nu! 

Jag sitter och lyssnar på morgonens luciatåg och reflekterar. Det har visserligen inte gått så lång tid än och förmodligen är det för tidigt att dra slutsatser, men jag vill i alla fall dela mina initiala reflektioner kring boksläpp.

Boken trycktes för drygt en vecka sedan. Datumet blev i enlighet med vad de sa på tryckeriet när jag skickade in tryckfilerna, trots att det blev några sena ändringar. 

Redan innan tryck så gjorde jag några noteringar till nästa gång, som jag vill dela med mig av tillsammans med lärdomar från boksläppet.

Att tänka på innan boken trycks

Om det är första gången du trycker en bok så känns det troligtvis nervöst. Det är en kostnad att trycka upp böckerna och du vill inte att det blir fel. Dessutom så har du kanske lovat att boken ska släppas en viss dag.

På ett vanligt tryckeri är det oftast inte möjligt att trycka ett ”provexemplar”. Det måste bli rätt ”på en gång”. Den pressen blir lite mindre med print on demand.

Lista med lärdomar från boksläpp

 • Planera in tillräckligt med tid för att gå igenom inlagan ett varv extra innan du skickar. Det är bättre att skicka en dag för sent än att upptäcka saker i efterhand.
 • När du har skickat filerna (omslag och inlaga) får du tillbaka tryckfiler att godkänna. Gå igenom dem noggrant. Jag upptäckte saker som behövde korrigeras i korrekturen. Det hade varit bättre att ta några extra dagar innan jag skickade filerna så hade jag kunnat ändra innan tryckeriet lagt tid på att iordningställa tryckfilen.
 • Se till att du vet hur boken ska distribueras och var den ska lagerhållas. De flesta exemplaren av min bok skickades direkt från tryckeriet till en distributör och några exemplar skickades hem till mig.
 • Tänk på marknadsföringen i förväg! Ta upp förhandsbeställningar. Kontakta bokbloggare och andra som du vill nå ut till. Skicka pressmeddelande till lokala tidningar och liknande. Här finns mycket jag kan bli bättre på till nästa gång.
 • Säkerställ en extra gång att det är rätt ISBN på omslaget och inlagan.
 • Kontrollera att rätt information är registrerad hos Bokinfo. Det är därifrån nätbokhandeln hämtar uppgifterna.
 • Beställ hem packmaterial att packa bokbeställningarna i. Kartonger eller påsar samt tejp.
 • Fundera om du vill ha någon liten ”present” att skicka med till dem som har beställt direkt från dig. Jag tryckte upp bokmärken och la med ett bokmärke i varje bok.
 • Om du planerar att ha någon boksignering – beställ hem roll-up eller någon form av plansch i stativ som du kan ha med dig. Det ser proffsigt ut.
 • Planera releasefest om du ska ha det! 

Att tänka på när boken är tryckt

Hurra! Så roligt när kartongerna kommer hem. Vad gör jag nu?

 • Om det går – se gärna till att inte ha några andra åtaganden samma dag som boken kommer. 
 • Kontrollera att böckerna ser ut som de ska och inte är fraktskadade. Om du ska reklamera så behöver det göras så snabbt som möjligt.
 • Ta bilder eller filma när du öppnar första kartongen. Det är roligt att ha och kan även läggas ut på sociala medier om du känner för det.
 • Dags att skicka ut meddelande till dem som har förhandsbeställt. Fundera om du vill skicka likadana meddelanden till alla eller om du vill göra dem mer personliga. 
 • Inkludera betalningsinformation i meddelandet. Jag tycker Swish är det lättaste sättet att ta emot betalningar från privatpersoner. 
 • Jag gjorde hela processen manuellt. Till nästa gång vill jag gärna ha en mer automatiserad process och en riktig webshop. Men det fungerar bra att göra det manuellt också.
 • Ändra på din hemsida så att det framgår att boken nu finns tillgänglig. Jag ändrade så att det inte längre står ”förhandsbeställ” utan ”beställ”, till exempel.
 • Kontakta bokhandlare och bibliotek om du inte redan har gjort det. Som indieförfattare är det inte lätt att sälja in sin bok till de stora kedjorna, men det är inte alls omöjligt att lokala bokhandlare tar in den.

Utskick av boken

 • Ha en tydlig lista över vilka beställningar du har, vilka som har fått meddelande, vilka som har betalt och vilka du har skickat. 
 • Ha en snygg penna och signera böckerna innan du packar dem. 
 • Om många av dem som köpt böcker bor i närheten kan du kanske leverera dem själv. I annat fall – väg paketet och undersök vilket porto som blir billigast. För dem som beställt ett exemplar hamnade mitt bokpaket på precis under 500 g vilket kostade 57 kronor att skicka med Postnord. 
 • Jag tyckte det var smidigast att ta betalt innan jag skickade böckerna. Även om jag inte tror att någon skulle avstå från att betala så är det besvärligt att behöva påminna. Det gäller inte minst dem man känner!
 • Bokför och skicka kvitton löpande till dem som har betalat. Jag gjorde kontantfakturor för varje person som köpte och mailade ut dem som kvitton. Samtidigt kan man berätta att boken har skickats och är på väg.
 • Ha roligt när du packar och skickar böckerna. 

Sammanfattande lärdomar från boksläpp

Nu efter en dryg vecka så har jag fått iväg alla förhandsbeställningar. Det har ramlat in nya under veckan också och jag var tvungen att beställa mer packmaterial. Det kommer jag se till att ha mer av på lager nästa gång.

Boken släpptes i nätbokhandeln igår så jag hade en vecka mellan jag fick den och att den blev tillgänglig. Det kändes som lagom lång tid.

Däremot tog det betydligt längre tid än vad jag trodde att ordna med allt den första veckan. Men samtidigt så är det roligt och det är en ganska kort tid det är så intensivt. 

Jag tycker det är ganska mycket hets kring att det bara är första tiden boken säljer och sedan tar det slut. Framtiden får utvisa, men jag tänker att detta endast är första steget i att bygga en backlist som kan ticka på i långsam takt. 

Apropå att första tiden är intensiv. Det är många som har frågat om jag ska ha någon releasefest. Svaret på den frågan blir än så länge nej. Det är snart jul och jag har helt enkelt inte prioriterat att lägga tid och kraft på att ordna det. Som indie får man stå för eventuell releasefest själv och även om det vore kul så tror jag inte det är något man går plus på rent ekonomiskt. Men visst vore det roligt så kanske till nästa bok!

Om du är nyfiken på Sprickan i fasaden och vill beställa ett exemplar så får du gärna beställa direkt från mig!