Att arbeta med en lektör omslagsbild med text och en bok

Från första utkast till publicering - att arbeta med en lektör

Vad kan man förvänta sig av en lektörsgenomgång och hur hittar man en bra lektör? Jag tyckte det var läskigt första gången jag skickade mitt manus till en lektör, men det är ett beslut jag inte har ångrat.

Från första utkast till publicering

Att skriva en bok är en lång och ibland ensam process. Personligen uppskattar jag stunderna av ensamhet, att sitta och skriva själv med en kopp kaffe på morgonen. Att se manuset växa från en idé till en färdig produkt är en av de mest tillfredsställande känslorna i skrivprocessen. Men det finns också många utmaningar längs vägen, och en av dem är att redigera sitt manus.

Redigering är en viktig del i att skapa en framgångsrik bok. Det förstod jag redan innan jag faktiskt hade gjort det. Vad jag inte anade var tidsåtgången. Läs mer om det i bloggposten om Redigering för indieförfattare eller lyssna på podden Trycksvärtas avsnitt om redigering.

Det kan som bekant vara svårt att ha en objektiv syn på sitt eget arbete. Därför kan det vara till stor hjälp att arbeta med en professionell lektör. Efter en och en halv lektörsgenomgång lyfte manuset till Sprickan i fasaden många nivåer vilket säkerligen bidragit till de positiva läsarreaktioner som jag har fått.

I denna bloggpost delar jag mina erfarenheter av att arbeta med en lektör och hur en lektör kan hjälpa dig att förbättra ditt manus från första utkast till publicering.

Redigering genom att printa ut och arbeta på papper
Redigering av Sprickan i fasaden efter lektörsutlåtande

Prenumerera på nyhetsbrevet eller följ mig på sociala medier

Vad är en lektör och vad gör de?

Förklaring av lektörsrollen

En lektör är en person som granskar och ger feedback på ett manus innan det publiceras. Detta inkluderar att titta på element som karaktärsutveckling, logiska luckor, språkbruk och mycket mer. Lektören kan också hjälpa till med strukturell redigering, stavnings- och grammatikkontroll och formatering men det är vanligen inte det primära fokuset i ett lektörsuppdrag.

Min lektör brukar kommentera eller markera eventuella grammatiska eller språkliga fel. Men det är inte säkert att vartenda fel blir uppmärksammat vid en lektörsläsning.  

Skillnad mellan lektör och korrekturläsare

En lektör är inte bara en korrekturläsare. Istället gör hen en omfattande granskning av ditt manus och ger råd om hur du kan förbättra det.

En lektör och en korrekturläsare har olika roller i redigeringsprocessen. En lektör tittar på det övergripande innehållet i manuset, inklusive berättarstruktur, karaktärsutveckling och stil, och ger feedback och förslag på hur manuset kan förbättras. Korrekturläsare fokuserar däremot på stavning, grammatik och stavfel samt på att se till att texten är enhetlig och följer korrekt formatering. Både en lektör och en korrekturläsare kan vara viktiga för att se till att en bok är så bra som möjligt, men de har olika fokus och uppdrag i redigeringsprocessen.

Korrekturläsning gör man av förklarliga skäl allra sist i processen, det är ingen idé att korrekturläsa ett manus som är under arbete. Däremot så skadar det inte att försöka hålla manuset så ”rent” som möjligt under redigeringsprocessen. Det underlättar vid korrekturläsningen. Jag kan inte låta bli att korrigera grammatiska fel och stavfel under själva redigeringen. När manuset har kommit till korrekturläsning ska det helst inte vara några fel kvar att rätta (men det är det ju alltid ändå).

Mina böcker

Sprickan i fasaden

Del 1 i Nepalsviten

Del 2 planeras till hösten 2023

Boken Sprickan i fasaden

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.

Varför är det bra att arbeta med en lektör?

Fördelarna med att arbeta med en lektör

Att arbeta med en lektör kan ha många fördelar. En lektör kan ge en objektiv syn på ditt arbete och peka ut de områden som behöver förbättras. De kan också hjälpa till att se till att din bok är lättläst och tilltalande för läsare.

En professionell lektör har också erfarenhet av att arbeta med manus och vet vad som fungerar och vad som inte gör det. Detta kan hjälpa dig att undvika vanliga fallgropar och förbättra ditt manus. Till exempel kan lektören peka ut om du har använt dig av klyschor eller om manuset saknar en röd tråd.

Hur en lektör kan förbättra ditt skrivande

En lektör är vanligtvis en professionellt utbildad person som har erfarenhet av att arbeta med författare för att förbättra deras manuskript. Lektören hjälper dig att se manuset från en annan synvinkel och identifiera områden som kan, eller rent av bör, förbättras.

En av de främsta fördelarna med att arbeta med en lektör är deras förmåga att ge objektiv feedback på ditt manus. Jag tycker det är svårt att se bristerna i mitt eget arbete, särskilt om jag har arbetat med det under en längre tid. Lektören hjälper till att identifiera problemområden och ge förslag på hur man kan förbättra dessa.

En lektör kan också hjälpa dig att utveckla din författarröst. Genom att läsa ditt manus och ge feedback på din stil och ton kan en lektör hjälpa dig att få din berättelse att sticka ut från mängden. Att hitta sin unika författarröst är något som tar tid och utvecklas allt eftersom man skriver mer. Det är förstås ingen quick fix. Men lektören kan i vilket fall hjälpa dig att skapa en mer enhetlig och konsekvent berättarstil genom hela manuset.

En annan fördel med att arbeta med en lektör är deras erfarenhet av branschen. De kan ge råd om vad som fungerar på marknaden och vad som inte gör det, samt om trender inom olika genrer. Genom att arbeta med en lektör kan du få en bättre förståelse för vad som krävs för att ditt manus ska kunna publiceras. Det är värdefullt oavsett om du planerar att ge ut manuset som egenutgivare eller skicka det till förlag.

Bli bättre på att redigera själv

Att arbeta med en lektör kan också hjälpa dig att förbättra din förmåga att redigera. Genom att ta till sig lektörens feedback och lära sig att bedöma texten kritiskt kan du bli bättre på att redigera och förbättra ditt skrivande på egen hand i framtiden.

Jag arbetar just nu med redigering av mitt andra manus och känslan är att jag har utvecklats mycket genom att ta till mig råd från lektörsläsningen av första manuset. Min förhoppning är därmed att jag den här gången kan skicka ett manus av högre kvalitet till lektören och därmed få tips och råd på ännu högre nivå.

Sammanfattningsvis kan en lektör hjälpa dig att förbättra ditt skrivande på flera sätt, inklusive att ge objektiv feedback på ditt manus, hjälpa dig att utveckla din författarröst och ge råd om branschen.

Hur hittar man en bra lektör?

Söka efter lektörer online

Att hitta den perfekta lektören kan ta tid, men det är viktigt att hitta någon som passar för dig och ditt manus. När du söker efter en lektör är det lämpligt att se till att de har erfarenhet av att arbeta med din genre och att de har goda referenser.

Personligen skulle jag även kunna tänka mig att anlita en mer oprövad lektör som håller på att bygga upp sina referenser. I det läget skulle jag förutsätta att priset är betydligt lägre än för en etablerad lektör samt att jag skulle vilja ha någon form av smakprov innan jag anlitade hen till ett helt manus.

Jag hittade min lektör genom en sökning på nätet där jag ramlade in på en annan lektörs hemsida. Hemsidan är viktig och den här såg proffsig ut. Jag kontaktade henne men hon hade för närvarande fullt i kalendern. Istället rekommenderade hon en kollega som var specialiserad på min genre. Det sa klick direkt med den lektören som hon rekommenderade och jag kommer anlita henne även för nästa manus. På Manuslejonets hemsida finns en intervju med mig där jag berättar mer om hur det är att arbeta med en lektör.

Ett tips för att hitta en bra lektör är Föreningen litterära konsulter. Jag har bara arbetat direkt med en av dem, men känner stort förtroende för att de som är med där är professionella lektörer.

Sammanfattningsvis kan du hitta lektörer på olika sätt, till exempel genom att söka online eller genom rekommendationer från andra författare.

Begära rekommendationer från andra författare

Att hitta en pålitlig och skicklig lektör kan vara en utmaning. En bra strategi är att hämta rekommendationer från andra författare som har arbetat med lektörer tidigare. Här är några tips för hur man gör det:

Anslut dig till författargrupper och diskussionsforum på sociala medier eller andra onlineplattformar. Själv använder jag Facebook och Instagram där det finns stora författargrupper. Ställ frågor om erfarenheter av att arbeta med lektörer och be om rekommendationer från andra författare.

Om du känner andra författare personligen, fråga om de kan rekommendera en lektör som de har arbetat med och som de är nöjda med.

Genom att hämta rekommendationer från andra författare kan du få insikt i vilka lektörer som är pålitliga, professionella och skickliga. Det kan också ge dig möjlighet att hitta en lektör som är specialiserad inom din specifika genre eller intresseområde. Samtidigt är en av de viktigaste sakerna att personkemin stämmer och det kan inte rekommendationer avgöra. Ta gärna en första avstämning på telefon med den tilltänkta lektören för att se att det känns ”rätt”.

Vad bör man tänka på när man väljer lektör?

Faktorer att beakta vid val av lektör

Att välja rätt lektör är en viktig del av processen för att få ditt manus i form för publicering. Här är några faktorer att beakta när du väljer en lektör:

  1. Erfarenhet: Kontrollera lektörens erfarenhet och bakgrund inom redigeringsarbete. Titta på deras tidigare arbeten och läs recensioner från tidigare kunder för att få en uppfattning om deras förmåga och stil. Är lektören mindre erfaren kanske det återspeglar sig i prissättning eller annat. Det kan förstås vara acceptabelt, bara du vet vad du får.
  2. Specialisering: Vissa lektörer har specialiserat sig på vissa genrer eller ämnen. Att hitta en lektör som är bekant med ditt specifika ämne eller genre kan hjälpa dig att få mer relevant feedback och förbättringsförslag.
  3. Pris: Kostnaderna för lektörsarbete kan variera betydligt. Det är viktigt att förstå vad du kan förvänta dig för dina pengar och att välja en lektör vars prisnivå passar din budget.
  4. Kommunikation: Det är viktigt att välja en lektör som är bra på att kommunicera och som du känner dig bekväm att arbeta med. Du vill ha en lektör som kan uttrycka feedback och förbättringsförslag på ett tydligt sätt och som du kan diskutera och utveckla din text med.
  5. Tidsplan: Kontrollera lektörens tidsplan och förmåga att arbeta inom dina tidsramar. Om du har ett specifikt publiceringsdatum eller en deadline att följa, är det viktigt att hitta en lektör som kan arbeta inom dina tidsramar.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja en lektör som är lämplig för dina specifika behov.

Frågor att ställa till potentiella lektörer

När du letar efter en lektör är det viktigt att ställa rätt frågor för att avgöra om de är rätt person för jobbet. Några exempel på frågor att ställa kan vara vilken typ av feedback de ger, vilken erfarenhet de har, hur de vill ta emot betalning och om de är villiga att ge en gratis provredigering. Andra viktiga frågor kan inkludera deras tidsplan och hur de kommunicerar med författare.

Vad kan man förvänta sig av samarbetet med en lektör?

processen att arbeta med en lektör

Processen för att arbeta med en lektör kan variera beroende på lektörens arbetssätt och dina specifika behov. Men det är vanligt att lektören ger dig en skriftlig rapport med feedback och förbättringsförslag samt möjlighet att diskutera feedbacken vid ett samtal eller möte. Det är viktigt att du håller en öppen dialog med din lektör och arbetar tillsammans för att ta ditt manus till den önskade nivån.

Manuset skickas vanligen via mail i Word-format. Om du vill kan du lösenordsskydda dokumentet. Det är vanligt att lektören ger feedback både genom att skriva kommentarer direkt i manuset och att lämna ett separat utlåtande med mer genomgående analys och förslag.

Ibland skickar man manuset på en andra lektörsgenomgång. Det kan vara lämpligt till exempel om du har gjort omfattande ändringar i berättelsen baserat på första utlåtandet. Som indieförfattare är det en kostnadsfråga eftersom du betalar för varje genomgång. Det är även en fråga om tid hur många lektörsvändor ditt manus genomgår. Mitt första manus genomgick en lektörsgenomgång och sedan gjorde vi ytterligare en lektörsgenomgång av delar av manuset som arbetats om. Därefter kände jag mig nöjd och det var prismässigt en rimlig nivå för min del. Utöver lektörsgenomgång arbetade jag även med testläsare.

Jag använde sedan samma lektör till språkgranskning på slutet. Det är en smaksak om man vill använda samma person till detta men i mitt fall fungerade det mycket bra.

Vad lektören kommer titta på i ditt manus

När du har hittat en lämplig lektör och har skickat över ditt manus, kan du förvänta dig att lektören tittar på en rad olika aspekter av din text. Det kan inkludera:

  1. Story och tempo: Lektören kommer att titta på hur väl ditt manus är strukturerat och om det har en logisk och sammanhängande handling. De kan också ge feedback om tempot och om berättelsen rör sig framåt i rätt takt.
  2. Karaktärer och dialog: Lektören kommer att titta på dina karaktärer och dialog och bedöma hur trovärdiga de är och om de känns autentiska. De kan också ge feedback om hur väl karaktärerna utvecklas över tid.
  3. Språk och stil: Lektören kommer att titta på ditt språk och din stil och ge feedback om hur du kan förbättra det. Det kan inkludera råd om att minska beskrivningar, att använda mer variation i din meningsstruktur eller att undvika klichéer.
  4. Grammatik och stavning: Lektören kommer också att titta på grammatik och stavning, och hjälpa till att korrigera eventuella felaktigheter. Detta är dock normalt inte huvudfokus för en lektörsgenomgång eftersom manuset ändå normalt redigeras om efter lektörsgenomgången.

Priser och avgifter för lektörsarbete

Vanliga priser för lektörsarbete

När det gäller prissättning av lektörsarbete finns det ingen fast formel eller standardavgift. Prissättningen kan variera beroende på faktorer som lektörens erfarenhet, deras specialisering, din deadlines, ditt manus längd, samt vilken typ av redigering du vill ha. 

Räkna med åtminstone 10000 kronor, eller förmodligen något mer, för ett romanmanus. Men det beror förstås väldigt mycket på ett antal faktorer, se rubriken nedan.

 

Många lektörer prissätter sitt arbete efter ordantal eller sidantal i manuset. Andra kan använda en fast timavgift eller erbjuda en pris per projekt. 

Vad som kan påverka kostnaden för lektörsarbete

Några faktorer som kan påverka prissättningen inkluderar:

  1. Erfarenhet: Lektörer med mer erfarenhet och mer kvalifikationer kan vanligtvis ta ut högre avgifter.
  2. Specialisering: Om du letar efter en lektör som är specialiserad på en viss genre eller typ av redigering, kan det finnas högre kostnader.
  3. Deadline: Om du behöver snabb redigering eller en kort tidslinje kan det öka kostnaden.
  4. Manusets längd: Min bild är att detta är den kanske viktigaste faktorn som påverkar priset. Längre manus kan vara mer tidskrävande och arbetsintensiva.
  5. Typ av feedback som ska lämnas: En enklare läsning kan vara billigare än en omfattande strukturell genomgång.

Det är viktigt att förstå att priset för lektörsarbete kan variera beroende på individuella faktorer. Det är alltid bäst att få en offert från lektören och diskutera prissättningen och vad som ingår i arbetet innan du bestämmer dig.

Vanliga misstag att undvika vid samarbete med en lektör

Hur man kan förbereda sig för lektörsgenomgången

För att arbeta effektivt med en lektör är det viktigt att förbereda ditt manus för granskning. Detta inkluderar att göra din första redigering av manuset själv och att be om feedback från andra författare eller testläsare. När du har reviderat manuset minst en gång är det dags att börja söka efter en lämplig lektör.

När du har hittat en lektör som passar dig och ditt manus, är första steget är att skicka över ditt manus för granskning. Lektören kommer sedan att läsa igenom manuset och ge feedback på de områden som behöver förbättras.

Baserat på lektörens feedback kan du börja revidera ditt manus och göra ändringar där det behövs. Det är viktigt att tänka på att lektörens feedback inte nödvändigtvis är den enda sanningen, utan att det är upp till dig att bestämma vilka ändringar som ska göras. Du kan diskutera feedbacken med lektören och ta deras synpunkter i beaktande när du gör dina redigeringar. Kolla gärna i förväg om det ingår en muntlig genomgång av feedbacken (vilket jag tycker att det bör göra). Jag har haft flera samtal med min lektör och hon är alltid öppen för frågor i efterhand vilket jag uppskattar mycket.

 

misstag att undvika vid arbete med lektör

Ett vanligt misstag som författare gör när de arbetar med en lektör är att inte ge tillräckligt med information om vad de söker och förväntar sig av genomgången. För att undvika detta misstag bör författaren vara så tydlig som möjligt med sina förväntningar och önskemål.

En annan missuppfattning är att lektören kommer att ta hand om allt och att författaren inte behöver vara delaktig i processen. För att undvika detta misstag bör du vara engagerad i processen och arbeta tillsammans med lektören för att uppnå det bästa resultatet.

Man kan också lätt tro att lektören kommer att fixa alla fel och problem i manuset. Men det är viktigt att förstå att du som författaren fortfarande bär det övergripande ansvaret för manuset och att det är din uppgift att använda lektörens feedback för att förbättra ditt skrivande.

Från samtal med lektörer och andra som ger feedback på manus har jag förstått att det inte är alltid kritik tas emot på rätt sätt. Om du lämnar ditt manus för lektörsläsning så måste du vara förberedd på att ta emot konstruktiv kritik! Lektören kommer med all sannolikhet inte skriva att allt i manuset är perfekt. Varför skulle du i så fall behöva en lektör? Förbered dig på att lektören kommer ha synpunkter som vid en första anblick kan kännas jobbiga att ta till sig.

Sammanfattning

Att arbeta med en lektör kan vara en ovärderlig del av att skriva och publicera en bok. En lektör kan hjälpa dig att förbättra ditt manus från första utkast till publicering genom att ge objektiv feedback och rådgivning om hur du kan förbättra ditt skrivande.

För att arbeta effektivt med en lektör är det viktigt att förbereda ditt manus för granskning, hitta rätt lektör för dig och ditt manus, och att ta till dig feedbacken och göra de ändringar som behövs.

Att arbeta med en lektör kan hjälpa dig att ta ditt skrivande till nästa nivå och maximera din potential som författare. 

Sammanfattningsvis bör du ha en öppen inställning till feedback. Du bör även vara tydlig med dina förväntningar, vara delaktig i processen och ta ansvar för att använda lektörsutlåtandet till att förbättra ditt skrivande. 

Lektörsgenomgången är en av de delarna i skrivprocessen som jag har lärt mig allra mest på.

 

Lycka till med ditt skrivande och lektörsgenomgång!

Arkiv

Prenumerera på nyhetsbrevet eller följ mig på sociala medier

Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen? 

Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok. 

Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.

Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.


Upptäck mer från Den svenska indieförfattaren

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Den svenska indieförfattaren

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa