Är egenutgivning ett bra alternativ?
Är egenutgivning ett bra alternativ? Svaret på den frågan kan vara ja, eller nej.
Nedan listar jag de fördelar, och några nackdelar, jag ser med att ge ut böcker på eget förlag.
Min erfarenhet av egenutgivning
Jag gav ut min första bok på eget förlag i december 2022. Mina reflektioner baserar sig både på egna erfarenheter från första året med eget förlag och slutsatser efter att ha lyssnat på hundratals timmar med skrivpoddar och läst otaliga böcker de senaste åren. Efter flera år av efterforskningar hade jag redan en god uppfattning om vad jag gav mig in på innan den första boken var klar.
I början av 2023 startade jag tillsammans med min författarkollega Anna Samuelsson en skrivpodd som fokuserar på egenutgivning – Podden Trycksvärta. Genom podden har jag fått ytterligare kunskap och andra perspektiv kring egenutgivning.
Jag kommer säkerligen att komma till nya insikter och kanske rent av ändra mig i någon fråga allt eftersom tiden går. Det gäller att inte låsa fast sig vid en åsikt utan att vara öppen för ny information och ändrade förutsättningar!
Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?
Prenumerera på nyhetsbrevet och följ på sociala medier
Anledningar till att bli indieförfattare
Så varför välja att satsa på att ge ut sina böcker själv? Självklart finns det både för- och nackdelar och framför allt beror det på hur man uppfattar nedanstående punkter. Det som jag tycker är en fördel tycker vissa är en nackdel, och tvärtom.
Eftersom jag av naturen är något av ett kontrollfreak så är det nog främst att själv sitta i förarsätet som tilltalar mig.
Kreativ kontroll
Som indieförfattare har du den kreativa kontrollen över hela processen. Det innefattar till exempel:
Innehållet
Du bestämmer när boken är klar och vad den ska innehålla. Det är en bra idé att ändå ta råd och om möjligt arbeta med en professionell lektör eller redaktör för att göra boken så bra den kan bli.
Men i slutändan är det du som avgör vilka ändringsförslag som ska genomföras, vad boken ska heta, genre och vad den handlar om.
Omslaget
Som indieförfattare har du möjlighet att välja hur designen av boken ska se ut. Detta moment är extremt viktigt och ska inte underskattas. Jag väljer själv ofta böcker baserat på framsidan, trots det gamla ordspråket “man ska inte döma boken efter omslaget”. Se till exempel denna artikel där det framgår att omslaget är en av de viktigaste faktorerna när läsare väljer bok.
Det finns många guider och mallar om man vill försöka sig på att göra sitt eget omslag och jag är stundtals frestad att testa det för att spara pengar. Men samtidigt vet jag att det inte är min starka sida och jag inser att jag inte kan göra det tillräckligt bra. Av den anledningen anlitade jag en professionell designer som är van att arbeta med omslag till min första bokserie Nepalsviten.
Baksidestext
Även denna är viktig för potentiella läsare och som indieförfattare har du möjlighet att skriva den själv. Det är en konst i sig och något som många kanske gärna slipper. Vill du inte skriva den själv så ta hjälp av en copywriter.
Jag valde att skriva baksidestexten själv, och ser det som en möjlighet att fånga manusets kärna. Till hjälp finns otaliga artiklar och jag tycker särskilt att detta podavsnitt från The Creative Penn är bra.
Tidplan och projekt
Som indieförfattare har du friheten att ta dig an vilka skrivprojekt du vill. Du kan välja att skriva i en serie och vill du hoppa mellan genres och serier så gör du det.
Eftersom du själv har kontrollen behöver du inte oroa dig för om förlaget vill ge ut din nästa bok, eller vänta på att få återkoppling på manus du skickat in i förhoppning om att bli utgiven. Du sätter tidplanen själv och driver produktionen av boken enligt dina önskemål.
Vill du lära dig mer om att starta eget förlag och ge ut dina egna eller andras böcker?
Gå kurs i bokutgivning och förlagskunskap hos JW Förlag*.
Jag gick kursen hösten 2022 och kan varmt rekommendera den.
Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen?
Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok.
Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.
Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.
KOntroll över rättigheterna och vad som ska hända med ditt manus
Minst lika viktigt som den kreativa kontrollen är att du som indieförfattare kontrollerar dina immateriella rättigheter. Det innebär att du som upphovsman har upphovsrätt till manus och böcker du har skapat. När du kontrollerar rättigheterna finns det många sätt att skapa intäktsströmmar från dem.
Du avgör själv om och när boken ska ges ut
För det första avgör du själv om boken faktiskt blir utgiven. Ingen osäkerhet eller väntan på beslut från någon annan. Om man skickar in sitt manus på måfå till ett antal förlag följer en lång väntan och inte osannolikt refuseringar.
Nackdelen med att ge ut som indieförfattare är förstås att man då inte har fått den validering som ett kontrakt med ett traditionellt förlag ger.
Sammantaget tycker jag ändå att fördelarna uppväger nackdelarna. Det är inte heller helt ovanligt att man blir erbjuden kontrakt med ett traditionellt förlag om man framgångsrikt har gett ut böcker på eget förlag.
Var boken ska finnas tillgänglig
Var boken ska finnas tillgänglig är helt upp till dig och dina ansträngningar. Att få in sin bok på centrala inköp hos Akademibokhandeln eller Ugglan andra stora bokhandlare är svårt som indieförfattare och inte något jag kommer lägga så mycket kraft på. Om man däremot har en lokal fristående bokhandel kan det vara värt ett försök.
Viktigast enligt min bild är att finnas där de flesta läsare finns och i Sverige innebär det streamingsajterna och nätbokhandeln. Eftersom många av dem inte vill teckna direktavtal med indieförfattare och små förlag så krävs ofta en distributör vilket jag kommer skriva mer om senare.
Vidare så finns utländska sajter där det kan vara värt att finnas, till exempel Amazon och Kobo. Med dessa kan man som indieförfattare teckna direktavtal. Som indieförfattare är det också en bra idé att ha böckerna tillgängliga för försäljning direkt på den egna websidan.
Direktförsäljning är det som ger mest förtjänst per såld bok eftersom det blir färre mellanhänder. Dessutom får man då tillgång till värdefull kunddata. Det förutsätter att köparen är någon som känner till dig och verkligen vill köpa just dina böcker.
Vilka format boken ska finnas i och hur den ska tryckas
Du avgör själv vilka format boken ska finnas i. Vanlig bok, ljudbok och e-bok är de vanligaste formaten. Min övertygelse är att det är bra att ha så många format som möjligt.
- Att som ny indieförfattare utan tidigare publik trycka upp en stor upplaga med böcker innebär en ekonomisk risk eftersom det inte alls är säkert att man kan sälja alla dessa exemplar. Print on demand är visserligen dyrare per exemplar men eliminerar risken att sitta med en stor upplaga som inte säljer. Det finns även trycktjänster som erbjuder produktion av en mindre upplaga, till exempel BookBox.
- E-bok ser jag som självklart att ha och det är just e-böcker som har gett utländska indieförfattare de största intäkterna det senaste decenniet. E-böcker är dock inte lika populära i Sverige och ger enligt min erfarenhet mindre intäkter än den tryckta boken.
- Ljudboken har blivit allt viktigare på senare år i takt med att streamingtjänsternas publik har vuxit. Nackdelen med ljudbok är att det är dyrt att framställa. Här får man göra en avvägning hur stor investering man är villig att göra. Det går att få ner kostnaden till exempel genom att göra inläsningen själv. Min första bok, Sprickan i fasaden, gavs ut av Saga Egmont i ljudboksformat. Det är således möjligt att ge ut vissa format själv och vissa format via ett större förlag.
Datum för publicering
Beslut kring översättning
En av anledningarna till att indieförfattare inte har blivit ett lika stort fenomen i Sverige som i USA eller UK tror jag är att e-böcker inte har slagit igenom lika mycket här. Det är e-böcker som säljs på onlineplattformar (framför allt Amazon) som har medfört att så många egenutgivna författare utomlands har lyckats bra.
Så varför skulle inte vi i Sverige kunna tillämpa samma modell?
En väsentlig skillnad är förstås språket. Vi har en mer begränsad marknad med svenska språket än de som skriver på engelska. Av den anledningen tycker jag att översättning till engelska är ett mycket intressant alternativ att överväga.
Som indieförfattare avgör du själv om det är värt att göra en översättning. Liksom med ljudboken så kan kostnaden vara ett problem, men även här finns sätt att få ner kostnaden. Det finns olika form av lösningar med royalty splits istället för förhandsbetalning och om man är bra på engelska kan man göra en del av arbetet själv. Ett intressant alternativ är att ta hjälp av AI och sedan gå igenom och korrigera texten själv.
Jag tror dock att det är viktigt att alltid låta en översättare med engelska som modersmål gå igenom sista korrekturen, annars lär amerikanerna märka svengelskan.
Framtidens format
Framtidens format. NFT’s eller något annat? Vi står inför ett paradigmskifte med Web3 och Metaverse och just nu är det svårt att föreställa sig vilka format som kommer finnas om ett antal år.
Som indieförfattare kontrollerar du själv dina rättigheter och har möjlighet att välja om du vill ge ut dina böcker i framtidens format, som NFT’er eller vad som nu kan komma. Jag tänker att skrivandet är ett långdistanslopp, inte en sprint och det gäller att hålla alternativen öppna.
Är egenutgivning ett bra alternativ för dig?
Tycker du att ovanstående tio punkter låter mer som nackdelar än fördelar?
Då kanske det inte är ett bra förstahandsalternativ för dig att ge ut dina böcker på eget förlag.
Men om du tycker att en del, eller rent utav alla, punkter låter lockande är det ett alternativ värt att överväga.
Det bästa är att man inte behöver välja en väg och hålla sig till den för alltid. Det går faktiskt att både ge ut vissa böcker/format på eget förlag och andra på traditionellt förlag (vilket jag själv har gjort).
Det jag tycker är spännande och viktigt är att hålla sig informerad om alternativen och göra medvetna val. Att vara indieförfattare är inte bara att ge ut böcker på eget förlag, det innebär även att ta ansvar för att göra det bästa av de alternativ som finns, och välja den väg som passar bäst för just dig.
God skrivlycka!
Arkiv
Har du ett manus att ge ut men behöver hjälp på vägen?
Anlita mig som coach och få guidning eller projektledning hela vägen från idé till utgiven bok.
Kontakta mig för mer information per e-post och ett kostnadsfritt digitalt möte.
Jag ser fram emot att hjälpa dig förverkliga din bokdröm.
Senaste inläggen
- NaNoWriMo – mina skrivuppdateringar under november 2024, vecka 4
- NaNoWriMo – mina skrivuppdateringar under november 2024, vecka 3
- NaNoWriMo – mina skrivuppdateringar under november 2024, vecka 2
- NaNoWriMo – mina skrivuppdateringar under november 2024, vecka 1
- Boktips: Två inspirerande böcker för indieförfattare till hösten
Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?
Prenumerera på nyhetsbrevet och följ på sociala medier
Arkiv
*I samarbete med JW Förlag. Ange att du hittade kursen via mig om du har haft nytta av bloggen och vill stötta mitt arbete.
Upptäck mer från Den svenska indieförfattaren
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.