Så Förbereder du dig för NanoWriMo

Mina tips och tankar inför novembers Skrivutmaning

Så förbereder du dig för NaNoWriMo

11 oktober 2024

Så förbereder du dig för NaNoWriMo – Mina tips och tankar inför novembers skrivutmaning.

Snart är det dags igen för National Novel Writing Month, eller NaNoWriMo, en utmaning där tusentals författare världen över siktar på att skriva 50 000 ord under november månad. För oss indieförfattare i Sverige är det ett perfekt tillfälle att ge skrivandet en rejäl skjuts, men det finns också fallgropar. 

I den här bloggposten delar jag med mig av mina tips för att förbereda sig inför NaNoWriMo, och berättar hur jag själv planerar för denna intensiva skrivmånad.

Vad är NanoWriMo

NaNoWriMo är en årlig skrivutmaning som startade 1999 och har sedan dess vuxit till ett globalt community. Målet är i teorin enkelt: skriv 50 000 ord på 30 dagar. Det handlar inte om att skriva ett färdigt manus, utan om att få ner ett första utkast.

Även om romaner ofta är längre än 50 000 ord använder många indieförfattare NaNoWriMo för att kickstarta nya projekt eller komma över tröskeln i pågående skrivprocesser. Det finns också lokala och digitala skrivträffar där du kan få stöd och pepp från andra författare.

Här hittar du startsidan för NaNoWriMo.

Fördelar med att delta i NaNoWriMo

NaNoWriMo kan vara en riktig energiboost för ditt skrivande. Här är några av fördelarna:

Fokuserad skrivtid

Fokuserad skrivtid. Med ett tydligt mål och en deadline blir det lättare att prioritera skrivandet. Att veta att andra också kämpar med sina ordmål kan ge extra motivation. Förra året skrev jag 50 017 ord under NaNo, och snubblade in över mållinjen i sista sekund. Men jag klarade det. Hade det inte varit för det tydligt uppsatta målet hade det definitivt blivit färre ord skrivna under samma period.

Skapa en rutin

Skapa en rutin. Att skriva varje dag under en månad kan hjälpa dig att bygga en stark och hållbar skrivvana. För många är det just vanan som gör att de lyckas fortsätta skriva även efter NaNoWriMo.

Community och stöd

Community och stöd. NaNoWriMo erbjuder ett starkt nätverk av författare. Via forum, sociala medier och skrivträffar kan du dela erfarenheter, utmaningar och framgångar med andra som också är med i utmaningen. 

För egen del har jag inte utnyttjat något av de forum som finns inom NaNo, men däremot hämtade jag förra året inspiration genom författargemenskapen på Instagram

.

Snabbt första utkast

Snabbt första utkast. Genom att inte fastna i redigeringsfällan får du möjlighet att snabbt få ner ett helt utkast på papper, vilket är ett stort första steg mot ett färdigt manus.

Laptop med November

Fallgropar med att delta i NanoWriMo

Men NaNoWriMo är inte för alla, och det finns också fallgropar att tänka på:

Stress och press

Stress och press. Att skriva 50 000 ord på en månad är en bedrift, och för vissa kan det skapa stress och prestationstvång. Risken för skrivkramp finns, om man inte hittar en bra balans.

Kvantitet över kvalitet

Kvalitet över kvantitet. Fokuset på att nå ett specifikt ordantal kan leda till att man prioriterar kvantitet över kvalitet. Efter november kan du ha ett utkast, men det kräver sannolikt mycket arbete för att bli något du är nöjd med.

Förra året föll jag själv i den här vanliga fällan. Jag bestämde mig för att delta i NaNoWriMo bara någon dag innan det började, utan att ha satt av tillräckligt med tid för att förbereda en synopsis eller strukturera handlingen. Det gick bra fram till omkring 30 000 ord, då bristerna i planeringen började visa sig. Jag stötte på logiska luckor och kapitel där jag inte visste vad som skulle hända härnäst. Under tidspress skrev jag vidare och lämnade dessa problem olösta för stunden. Även om det går att göra på det viset, kan det ta mycket kraft att senare gå tillbaka och åtgärda luckorna, särskilt om det har gått en tid och man glömt vad som behövde korrigeras

Passar inte alla scheman

Passar inte alla scheman. Om du har fullt upp med jobb, familj eller andra åtaganden kan det vara svårt att hinna med dagliga ordmål. NaNoWriMo kräver tid och engagemang som inte alltid är lätt att hitta.

Det är mer motiverande att sätta upp ett realistiskt mål än ett mål som redan från början ter sig helt vansinnigt. Fungerar det inte med ditt liv just nu så är det kanske bättre att sätta ett lägre antal ord som skrivmål och göra 50 000-ordsutmaningen ett annat år.

Efterarbete

Efterarbete. Att skriva 50 000 ord är bara början. Det första utkastet kräver ofta omfattande redigering och omskrivningar innan det är färdigt för publicering. Jag har själv konstaterat att jag gärna vill ha första utkast som är lite mer genomarbetade än tidigare. Det innebär att jag måste cirkulera tillbaka i manuset under tiden och justera, vilket i sin tur tar tid från skrivandet. Men min förhoppning är att minska efterarbetet utan att tappa tempo i skrivandet.

Manuscript

Hur du bäst förbereder dig för NaNoWriMo

För att få ut det mesta av NaNoWriMo är tänker jag i år lägga ner mer tid på förberedelser än förra året. Här är några tips som kan hjälpa dig att ladda upp inför november.

Planera din berättelse

Planera din berättelse. Även om du är en “pantser” (någon som skriver utan att planera mycket i förväg) kan det vara bra att ha en grundidé eller en enkel synopsis. Det hjälper dig att hålla kursen när du känner att orden inte riktigt vill komma.

Själv är jag mer av en ”plotter” som gillar att ha kapitlen strukturerade i förväg. Jag börjar med en synopsis i Excel, och när den är tillräckligt genomarbetad överför jag synopsis för respektive kapitel till Scrivener. Planen ändras ofta längs vägen, men för mig fungerar det bra att ha en grundstruktur att utgå från.

Sätt upp realistiska mål

Sätt upp realistiska mål. Om du vet att du inte har tid att skriva 1 667 ord varje dag, justera dina mål. Kanske kan du satsa på att skriva mer på helgerna och mindre under veckodagarna, eller tvärtom. Gör NaNoWriMo till en utmaning som passar just din livssituation.

Skapa en skrivrutin nu

Skapa en skrivrutin nu. Försök att börja bygga en daglig skrivvana redan innan NaNoWriMo drar igång. Om du är van vid att skriva lite varje dag kommer det bli lättare att hålla tempot under november. 

Logga dina ord och belöna dig själv när du lyckas hålla en skrivstreak. Om du har skrivit 20 dagar i rad och inte känner för att skriva kan du ändå försöka få ur dig några hundra ord för att inte bryta för att inte bryta streaken.

Skrivmiljö och verktyg

Skrivmiljö och verktyg. Se till att din skrivplats är redo. Städa skrivbordet, samla alla dina anteckningar, och använd verktyg som Scrivener eller NaNoWriMos egen ordtracker för att hålla koll på ditt ordantal.

Jag använder själv NaNoWriMos ordräknare året om, eftersom det är motiverande att följa kurvan och se hur många ord som återstår varje dag för att nå målet.  

För att effektivisera mitt skrivande har jag nyligen skapat ett Exceldokument där jag loggar varje skrivsession och följer mitt genomsnittliga antal ord per timme. Det hjälper mig att hålla fokus på framåtrörelsen i texten istället för att fastna i smådetaljer. När jag har skrivit klart en omgång går jag tillbaka och ser över texten för att eventuellt justera eller förbättra formuleringar. Till min förvåning har jag märkt att kvaliteten inte försämras av ett högre skrivtempo – snarare tvärtom eftersom jag skriver bäst när jag kommer in i ett riktigt flow.

Stöd från andra författare

Stöd från andra författare: Att delta i NaNoWriMo behöver inte handla bara om att skriva ensam. Hitta andra författare att utbyta tankar och erfarenheter med. Det kan vara genom skrivgrupper på Facebook, Twitter eller NaNoWriMos egna forum.

Hur jag planerar för NaNoWriMo

Inför årets NaNoWriMo har jag förberett mig genom att förbättra min dagliga skrivrutin, som haltade lite under sommaren och tidig höst. Just nu skriver jag cirka 1500 ord per dag, ett mål som jag tänker hålla fram till november.  

Inför november har jag en grov outline för det projekt jag tänker fokusera på, och jag har satt upp ett dagligt ordmål som känns realistiskt för mig. För mig fungerar det bäst att skriva på morgonen, det ger en bra start på dagen och säkerställer att skrivandet blir gjort.

Min plan är att försöka ligga lite före ordmålet i början av månaden så att jag har en buffert att ta av om något oväntat skulle inträffa. Vissa dagar blir helt enkelt inte som man har tänkt sig och då är det fint att inte arbeta i uppförsbacke resten av månaden. Förra året avslutade jag månaden med att skriva 2500 ord om dagen för att komma i mål och det undviker jag helst i år.

Jag har också satt upp små belöningar för mig själv när jag når vissa milstolpar under månaden, vilket brukar vara en bra motivationsfaktor för mig.

 

NaNoWriMo är ett fantastiskt tillfälle för oss indieförfattare att fokusera på våra manus och hitta nya sätt att utmana oss själva. Oavsett om du når 50 000 ord eller inte, handlar det om att ta steg framåt och njuta av skrivprocessen. Jag ser fram emot november och hoppas att vi kan stötta varandra på vägen. Ska du delta i NaNoWriMo? Hur förbereder du dig i så fall?

 

God skrivlycka!

Hanna

Så förbereder du dig för NaNoWriMo

Mina böcker

Nepalsviten:

Sprickan i fasaden (2022)

Brickan i spelet (2023)

Skuggan i norr (2024)

 

Glimmerdjup (2023)

 

Jul på Sägenevik – Storm vid julbordet (2023)

 

Vill du få meddelanden om nya bloggposter, nyheter och erbjudanden?

Prenumerera på nyhetsbrevet och följ mig på sociala medier

I min webshop Hanna Wesslén Books (Shopify) kan du beställa mina böcker fraktfritt.

Arkiv

Få nya bloggposter och aktuella ämnen per mail. Prenumerera på nyhetsbrevet!


Upptäck mer från Den svenska indieförfattaren

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upptäck mer från Den svenska indieförfattaren

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa